Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

FEDERAȚIE DE FERMIERI CAUT PREȘEDINTE!

Publicat: 08 mai 2019 - 19:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NICIUN CANDIDAT PENTRU FUNCȚIA DE PREȘEDINTE! Emil Dumitru, care a deținut funcția de președinte al Federației PRO AGRO, a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Se pare că statutul organizației nu i-ar permite o nouă candidatură. Chiar dacă nu mai candidează, Emil Dumitru rămâne președinte interimar al Federației timp de 30 de zile până când se va găsi să candideze cineva la această funcție. În acest moment, nu există niciun candidat pentru președinția organizației de fermieri.

Emil Dumitru și-a prezentat astăzi, miercuri, 8 mai 2019, raportul de activitate, în cadrul unei conferințe de presă susținută la București. În același timp, a declarat că va rămâne interimar timp de 30 de zile până când Federația va avea un candidat pentru funcția de președinte.

f3c6ea65-d815-4fd6-ae1d-eb2f5a086b73_b

Conferința PRO AGRO

Întrebat de AGROINFO de ce nu mai candidează, Emil Dumitru a declarat că își ține promisiunea pe care a făcut-o în urmă cu doi ani să nu mai candideze la funcția de președinte.

Este o chestiune pe care eu mi-am asumat-o de a încerca să trec la o altă etapă din punct de vedere profesional. Este dreptul meu să accept noi provocări pentru viitor. Rămân alături de colegii mei, le voi da orice sfat negreșit, Federația PRO AGRO va rămâne în sufletul meu. Voi încerca pe cât posibil și atunci când vor avea derapaje sau voi considera că sunt niște lucruri care nu sunt în nota interesului fermierilor, fiți convinsă că voi ieși și voi spune lucrurilor pe nume, a spus Emil Dumitru.

În raportul de activitate, Dumitru a subliniat câteva dintre problemele fermierilor identificate în timpul mandatului de președinte PRO AGRO:

Consolidarea rolului fermierului în lanțul agroalimentar.

Legislația UE reglementează în mod particular modul de organizare și funcționare al filierelor de produs, prin conferirea unui rol activ organizațiilor interprofesionale și grupurilor de producători, care însă, în România nu sunt suficient de promovate. Astăzi când discutăm, profitul pe filiera de produs nu se împarte în mod echitabil și astfel, cel ce produce, neavând forța de negociere și uneori acces la piață, vinde, nu de puține ori, sub prețul de cost, cu toate că riscurile producției sunt toate la producător, comerciantul fiind favorizat datorită concentrării și forței de negociere.

Producția agricolă a României are un nivel foarte scăzut de integrare în lanțul valoric. Anul 2018 a reprezentat un record pozitiv în ceea ce înseamnă producțiile de cereale însă din punct de vedere al balanței comerciale pe hrană și animale vii, am înregistrat, conform datelor INS un record de deficit de balanță comercială, aprox. 1,63 miliarde euro. Fără o zootehnie puternică, nu putem discuta despre valoare adăugată, acest lucru este vizibil și analizând cifrele în ceea ce privește ponderea zootehniei în valoarea producției agricole totale, aceasta este de doar 32,2% față de valoarea producției vegetale care este de 67,8%.

Structura fermelor în România este polarizată excesiv, neputînd discuta de o clasă de mijloc în agricultură. Ferma de familie poate reprezenta renașterea satului românesc.

Conform datelor APIA, în intervalul 1-150 ha, România deține un număr record de 822.248 de fermieri și exploatează aproximativ 4,8 milioane ha (adică mai puțin de 50% din suprafața declarată la APIA).

Vizualizat: 704 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii