Adama
Vinasa Rompak

FEDERAȚIA OIERILOR DE MUNTE: CEREM SĂ SE FACĂ PUBLICĂ LISTA CU CEI CARE AU VÂNDUT BERBECI prin PROGRAMUL de MINIMIS!

Publicat: 23 noiembrie 2017 - 20:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT! Conducerea Federației Oierilor de Munte din România (FOMR) cere să se facă publică lista cu cei care au vândut berbeci de rasă prin Programul de Minimis, cu cei care au cumpărat acești berbeci și numărul berbecilor vânduți. FOMR ne-a transmis un comunicat prin care reacționează la dezvăluirile făcute de oierii Dan Petrescu, Ghiță Ciobanul  sau Gheorghe Dănulețiu și Ionică Sterp la Realitatea TV. FOMR recunoaște că sunt multe nedreptăți și nereguli în oieritul din România.

Inserăm comunicatul Federației Oierilor de Munte, așa cum ne-a fost transmis.

Federația Oierilor de Munte din România – F.O.M.R., în urma emisiunii “Jocuri de putere” de la Realitarea  TV din data de 13 noiembrie 2017, face următoarele precizări:

⦁ Suntem conștienți că sunt foarte multe probleme de rezolvat în domeniul oieritului în România, probleme pe care F.O.M.R. le-a adus permanent în atenția autorităților, sunt și multe nereguli, unele dintre acestea găsindu-și rezolvarea prin dialog, pentru altele încercând să găsim o rezolvare, dar prin comunicare și dialog cu MADR, APIA, ANSVSA, Ministerul Mediului, etc.  Știm că de multe ori autoritățile nu răspund în timp util la solicitările și atenționările noastre, de multe ori prioritățile oierilor nu corespund cu prioritățile autorităților, dar nu acceptăm ca aceste probleme să fie rezolvate înproșcând cu acuzații  la modul general.

⦁ Pentru a se stinge speculațiile pe această temă, precizăm că domnii Petrescu, Sterp și Dănuletțu nu fac parte dintr-o asociație a oierilor, nu sunt membri ai F.O.M.R., înțelegem că și li s-au făcut nedreptăți, că au probleme, ca de altfel foarte mulți oieri, că nu sunt pășuni pentru toți oierii, că uneori licitațiile pentru pășuni sunt la bunul plac al autorităților locale, ca animalele sălbatice fac ravagii în turmele noastre, că suntem “legați de glie”, ca în evul mediu, de medicii concesionari, că legea nu ne permite să ne alegem medicul veterinar, așa cum este în toate țările U.E., că identificarea și acțiunile sanitar-veterinare din Programul strategic al ANSVSA sunt  împreună în mâna aceluiași medic concesionar și acest mod de organizare generează abuzuri, că unele oi sunt în RG și COP, altele nu sunt,  că unii fac mai bine ameliorare, alții o fac mai puțin bine, etc. . Ii rugăm însă, cu toată seriozitatea, să nu mai vorbesca la general, am văzut că sunt curajoși și să fie până  la capăt și să nominalizeze pe cele 5 sau 10 persoane la care fac referire, să nu-i facă hoți pe toți președinții de Federații și Asociații, pe toți cei câteva mii de oieri care accesează Sprijinul Cuplat pe Zootehnie.

⦁ DA, suntem de acord că se întamplă și lucruri ciudate cu unii masculi cu certificate de origine, mai ales cu o parte din berbecii achiziționați prin programele de minimis, dar asta nu înseamnă că toți, de la primul la ultimul furnizor sunt vinovați, să răspundă punctual cei care au făcut nereguli.

⦁ F.O.M.R. a prezentat MADR și ANZ încă din august 2016 o solicitare ca Ordinul pentru minimis să fie însoțit de lista cu fermele  care oferă spre vânzare berbeci pentru minimis ( nr. de berbeci, rasa, date de contact ale vânzătorului). De asemenea, am solicitat ca pentru fiecare berbec formularul  de mișcare să fie însoțit de un certificat de sănătate. Am informat MADR și ANZ atunci când am constatat că sunt proprietari ai fermelor care pur și simplu încearcă să vândă berbecii la preț de speculă. După încheierea programului, am solicitat MADR, la sfârșitul lunii noiembrie 2016 să fie făcută public, atât lista cu cei care au cumparat, dar mai ales cu cei care au vândut berbeci prin Programul de minimis, și mai ales numărul berbecilor vânduți din fiecare fermă, solicitare care nu a fost onorată de către autorități.  Programele de minimis sunt binevenite, dar dacă nu este transparență totală, se nasc tot felul de probleme, suspiciuni  și nemulțumiri atât din partea celor care cumpără masculi de rasă, cât și a  celor care pur și simplu nu știu de unde să achiziționeze, pentru că lista furnizorilor nu este cunoscută (F.O.M.R. poate pune oricând la dispoziție toate adresele transmise autorităților pe această temă).

⦁ Federația Oierilor de Munte din România este singura federație care nu a fost implicată în nici un program sau acțiuni cu programe finanțate de Guvernul României, nu deținem până în acest moment nici un registru de rasă,  am reprezentat totdeauna cu onestitate și bună credință interesul tuturor oierilor din România și nu acceptăm să fim băgați în aceeași “oală”, cu cei care își urmăresc doar propriul interes, de multe ori sub oblăduirea și cu acceptul tacit (a se citi interesat) al unor persoane din cadrul instituțiilor statului.

⦁ Nu putem să acceptăm formula că “toata lumea este vinovată”, că toți ciobanii care își cresc  animalele în condiții  uneori mai bune, de cele mai multe ori foarte grele, că toți ciobani care fac, sau încearcă să facă ameliorare, care accesează SCZ, sunt “HOȚI” și trebuie denigrați,  așa cum s-a încercat să se insinueze în emisiunea moderată de dl. Rareș BOGDAN. Nu este cazul să periclităm absorbția fondurilor europene pentru oieri, este normal să se rezolve problemele punctual, prin dialog și o buna comunicare, în interior, nu în afara. Vorbind la general, nu facem deloc bine pentru  sectorul de creștere a oilor în țara noastră.
 
⦁ În domeniul oieritului în România,  asocierea  fermierilor nu este încurajată  și este privită ca un lucru rău. Știm că sunt președinti de asociații  care nu pun pe primul plan interesele tuturor membrilor, dar asta nu înseamnă ca nu avem nevoie de Federații, asociații, cooperative. Nu vom mai putea fi efecienți dacă nu vom înțelege că numai împreună, numai prin asociere vom putea să ne dezvoltam, numai împreună putem să ne canalizăm atenția și pentru următoarea perioada să găsim metode mai bune și pentru un număr cât mai mare de oieri să acceseze SCZ, să atragă toate sumele puse la dispoziția lor prin fondurile europene și prin alte surse de finanțare. Numai împreună putem să luptăm pentru stabilizarea oierilor pe pășuni, pentru comercializarea eficientă a produselor din fermă.  

Prin acest comunicat Federația Oierilor de Munte din România face încă o dată un APEL  la toți oierii să fie uniți, să se asocieze pentru a avea putere, să apeleze la dialog și comunicare – singurele modalități prin care pot să-și rezolve problemele, iar la autorități le solicită să privească cu responsabilitate  situațiile care le sunt aduse la cunoștiință și să găsească cu operativitate și professionalism  modul de rezolvare a acestora.

Președinte FOMR, ing. Eugen Gonțea

Vizualizat: 4892 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii