MODIFICĂRI ÎN LEGE. A fost modificată legislația astfel că toți cei care vor să obțină titlu de proprietate pe terenurile aferente gospodăriilor, terenul de sub casă, curtea, grădina, trebuie să știe că nu mai există termen limită pentru depunerea cererilor. Explică directorul general al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, OCPI, din județul Hunedoara.
E vorba de moșteniri nedezbătute, acele vânzări cu acte de mână, prin această Lege 231 se prevedea dreptul cetățeanului de a face cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile aferente locuințelor din intravilanul localităților. În 2018, apărînd această lege, termenul a fost relativ scurt de depunere a documentelor care să îndreptățească proprietarul să obțină aceste terenuri. Prin modificarea adusă Legii 231, în 2019, e vorba de Legea 116 care are un articol unic care se referă strict la acest termen de depunere. Termenul de depunere astăzi, conform Legii 116, este un termen deschis. Deci, nu mai avem o limită până la care se depun aceste cereri.
Absolut toate documentele care sunt prevăzute în Legea 231, pentru a solicita titlu de proprietate, sunt aceleași, doar termenul este deschis, comparativ, ca să zic așa, cu Ordinul prefectului, la care și în ziua de astăzi, dacă cineva are un teren pe care vrea să-l dobândească, potrivit Ordinul prfectului, depune o cerere și-l primește.
Același lucru se întâmplă și cu titlurile de proprietate pe zonele necooperativizate, în intravilanul localităților, teren aferent locuinței. Asta a fost o altă sintagmă care a necesitat un pic de clarificări, pentru că, la început, au fost unele voci care au considerat că acest teren aferent locuinței este strict terenul de sub construcție, de sub casă. Acum avem și aceste precizări prin care prin teren aferent locuinței se înțelege tot terenul fostei gospodării. Adică, curtea și, bineînțeles, grădina de pe lângă acea locuință, a declarat Petru Lobonț, director general OCPI Hunedoara, director coordonator Regionala V Vest, pentru Satul hunedorean.
Cât privește cadastrarea gratuită a terenurilor, șeful OCPI Hunedoara spune că s-a dublat numărul de imobile cadastrate în acest an prin comparație cu anul trecut.
Anul acesta o să avem ridicate în sistemul de cadastru și carte funciară undeva peste 20.000 de imobile (terenuri, case n.r.). Asta înseamnă dublu față de anul trecut. Avem în derulare cea de-a șasea finanțare oferită de către Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară. E vorba tot de 160.000 de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Modificările mai vechi, nu chiar de ultimă oră, sunt și vizavi de preț. A fost un alt măr al discordiei faptul că prețul era 60 de lei per imobil, astăzi, împărțindu-se județul nostru, să ne referim strict la județul Hunedoara, în 5 categorii diferențiate prin gradul de pantă al terenului, considerînd că acest grad de pantă dă și complexitatea lucrării, ajungem la 132 de lei pe parcelă pe zonele cu gradul de pantă cel mai mare plus TVA, a spus Petru Lobonț.
Singura comună din județul Hunedoara unde a rămas 60 de lei pe imobil este Totești.
Peste 20.000 de cetățeni extrasul de carte funciară gratuit, iar dezbaterile succesorale sunt gratuite, a mai spus directorul general OCPI Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.