Ferma agricolă Lunca va sta la dispoziţia Facultăţii de Inginerie Brăila, pentru ca studenţii să se poată pregăti corespunzător, pentru o cercetare competentă. Facultatea de Inginerie de la Brăila va deveni în curând Facultatea de Inginerie şi Agronomie, a declarat marţi directorul Centrului de cercetare, conf. univ. Cristian Simionescu.
Marţi, 11 iunie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a vizitat Centrul de cercetare în agricultură, înfiinţat în Insula Mare a Brăilei (IMB), în baza unei colaborări între Facultatea de Inginerie Brăila din cadrul Universităţii Dunărea de Jos şi SC Agricost, societate care are în arendă terenul din IMB, considerată cea mai mare exploataţie agricolă din Europa. Potrivit directorului Centrului de cercetare, Cristian Simionescu, centrul de la Brăila a fost înfiinţat ca un răspuns la solicitarea făcută de ministerele Agriculturii şi Educaţiei, prin care se cerea o conlucrare între unităţile de învăţământ superior, centrele de cercetare şi factorii economici importanţi din zonă. „Am răspuns solicitării celor două ministere şi am făcut un centru de cercetare în colaborare cu SC Agricost din Insula Mare a Brăilei. Colaborarea cu IMB este totală şi perfectă. Deja 17 absolvenţi ai facultăţii noastre sunt angajaţi ai Agricost. Este vorba despre o fermă agricolă, ferma Lunca, care va sta la dispoziţia Facultăţii, unde vom pregăti studenţii corespunzător, pentru o cercetare competentă. Facultatea de Inginerie de la Brăila va deveni în curând Facultatea de Inginerie şi Agronomie”, a declarat Simionescu.
Cercetarea agricolă se relansează
Şeful MADR a felicitat Facultatea de Inginerie Brăila şi SC Agricost pentru iniţiativa de a înfiinţa la Brăila un centru de cercetare în agricultură, având în vedere că, pentru Brăila, dezvoltarea agriculturii reprezintă principala sursa de creştere economică. Directorul executiv al SC Agricost, Lucian Buzdugan, a precizat că societatea pe care o reprezintă va pune la dispoziţia studenţilor tot ceea ce este necesar universităţii pentru ca centrul de cercetare să meargă foarte bine. „Asistăm la o relansare a cercetării agricole, întrucât acest domeniu este în suferinţă. Cred că este foarte bine dacă tânăra generaţie este atrasă în cercetări la început mai simple şi apoi mai complicate. Indiferent cât de mare ai o exploataţie, tot trebuie să testezi ceva care merge la tine. Noi am dezvoltat un astfel de câmp, cercetăm astăzi peste 1.400 de elemente, fie că se cheamă soiuri şi hibrizi, fie că se cheamă tehnologii, fie că se cheamă inputuri pe care le folosim. Punem la dispoziţie tot ce este necesar universităţii pentru ca centrul acesta să meargă foarte bine. Brăila poate deveni un puternic centru de educare agricolă a tinerilor”, a declarat Buzdugan, potrivit Agerpres.