Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

Publicat: 07 iulie 2020 - 17:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

Hotărârea grupului francez Lactalis privind închiderii fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni este complet defavorabilă economiei locale. Nu o spun doar în calitate de membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, ci ca bucovinean susţinător şi consumator de produse locale. O asemenea decizie reprezintă una dintre consecinţele faptului că nu există transparenţă cu privire la facilităţile de care beneficiază sau ar trebui să beneficieze marii investitori în relaţia cu statul român, prin autorităţile locale şi judeţene. De asemenea, statul român nu este un partener real al antreprenorilor şi nu se asigură că investitorii străini îşi vor respecta angajamentele.

Ca membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi industrie alimentară, apreciez că măsurile de compensaţie salariale oferite de companie nu rezolvă adevărata problemă, anume că autorităţile locale şi judeţene nu sprijină în mod real investitorii. De asemenea, statul român nu este un partener real al antreprenorilor şi nu se asigură că investitorii străini îşi vor respecta angajamentele.

În urmă cu o săptămână, în Ţara Dornelor a fost organizată o vizită la nivel de prim-ministru, fiind prezent şi ministrul agriculturii. Problemele mediului de afaceri locali puteau fi tranşate cu acea ocazie. Din păcate, în realitate, a fost doar un demers de pre-campanie electorală, de spălare a imaginii şifonate a preşedintelui actual al Consiliului Judeţean Suceava - domnul Gheorghe Flutur, care va candida pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean. Aceasta cu toate că baronul judeţului Suceava se face vinovat de criza de sănătate, numărul mare de decese în rândul sucevenilor, dar şi pentru situaţia economică precară din judeţul nostru.

În opinia mea, situaţia nefericită de la Floreni şi Vatra Dornei arată că nu există transparenţă cu privire la facilităţile de care beneficiază marii investitori în relaţia cu statul român prin autorităţile locale şi judeţene. În general, aceştia beneficiază sau ar trebui să beneficieze de facilităţi fiscale, de scutiri în ceea ce priveşte plata impozitelor, de suport financiar la investiţii de infrastructură etc., care să-i sprijine în continuarea şi dezvoltarea activităţii. Ministerului Muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă ar trebui de asemenea să facă un control amănunţit cu privire la respectarea prevederilor contractuale în situaţia disponibilizărilor.

Închiderea fabricilor de la Floreni şi Vatra Dornei ne arată că guvernanţii şi aleşilor locali nu le pasă de securitatea alimentară, care este la fel de importantă ca securitatea energetică. De pe urma acestei decizii de închidere a fabricilor au de suferit fermierii, şi aşa îngrijoraţi de preţurile foarte mici la lapte, dar şi comunitatea locală: o mulţime de locuri de muncă dispar peste noapte, un brand renumit are de suferit şi un întreg lanţ de productie local nu mai funcţionează. De asemenea, autorităţile locale pierd venituri din taxe şi impozite.

În acest context, cred că este absolută nevoie de transparentizarea condiţiilor în care unii investitorii (mai ales străini) devin jucători mari pe piaţa serviciilor alimentare din judeţul Suceava. În egală măsură, este imperativă promovarea unor forme asociative care ar permite producătorilor locali să aibă o voce unitară, să negocieze preţuri mai bune pentru materia primă pe care o furnizează - laptele, carnea, lâna, pieile de animale, fructele de pădure etc. În acest fel pot fi evitate situaţiile care afectează economia locală şi care au consecinţe asupra securităţii alimentare şi economice a judeţului.

Comunicat deputat Daniel Popescu

Vizualizat: 2904 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Legumicultorul Ionel Ivasiuc are disciplina militarului, căci aceasta i-a fost prima ocupaţie, dar şi imaginaţia cuiva care a vrut să pornească spre o profesie ce îi dădea libertatea de mişcare şi de gândire. Acesta poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi! Vezi cum!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii