Adama
Vinasa Rompak

EXPORTUL de PORCI VII doar în TEORIE! DOAR 40% din FERME respectă condiţiile!

Publicat: 27 septembrie 2016 - 18:26
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CONDIȚII IMPUSE LA EXPORT. Comisia Europeană a anunțat pe 14 septembrie 2016 că România poate exporta porci vii în UE! În ce condiții vor putea fermierii români să exporte porci vii și ce ne impune Uniunea Europeană a explicat marți, 27 septembrie, dr. Radu Roatiș Chețan, președintele Agenției Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Principala condiţie care i s-a pus României pentru export este următoarea:  porcii să fie rezidenţi trei luni în ferma din care sunt exportaţi, iar timp de o  lună niciun alt porc să nu intre în fermă, până când se va face exportul.

Finalul şi capătul drumului nu este aici pentru că ceea ce urmează este notificarea la Oficiul Internaţional de Epizootii. Acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare. Strategia Autorităţii, pe viitor, este legată de faptul că suntem extrem de implicaţi în a stabili certificare de import-export cu o serie de ţări din lumea Orientului Mijlociu.

Am avut musafiri din Iordania, Quatar, Arabia Saudită, Kuweit şi în scurt timp lucrurile în ceea ce priveşte exportul României, inclusiv pe alte specii de animale, vor duce o balanţă pozitivă pentru ţara noastră. Suntem în plină procedură de lucru în ceea ce priveşte certificările şi aşezarea schimburilor bilaterale cu aceste state. Deja în Iordania avem exportate peste un milion de capete de ovine, a declarat Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA.

ansvsa-conferinta_b

De la dreapta la stânga. Emil Florian Dumitru, președintele Federației Pro Agro, dr. Radu Roatiș Chețan, președinte ANSVSA, Ioan Ladoși, președinte ACPCR și Rareș Hăbeanu, purtător de cuvânt ANSVSA. Conferință de presă ANSVSA 27 septembrie 2016.

Conform calendarului la nivel european, „România ar urma să fie declarată liberă de aceste restricţii în luna februarie, iar în luna mai s-ar publica rezoluţia la Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE). În acest moment, în state terţe exportăm porci vii în Georgia şi Albania, iar în momentul în care OIE ne va ridica şi ea aceste restricţii, avem contracte avansate pentru carne de porc cu Japonia şi Coreea de Sud”, a declarat Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt al ANSVSA.

Producătorii vor să modifice condiţiile

Lucrurile nu sunt la fel de bine văzute de către reprezentanţii producători. Emil Dumitru, preşedintele Federației Pro Agro, a declarat că sectorul suin a trecut prin momente foarte grele şi în continuare aşteptăm măsuri din partea MADR concrete pentru a fi competitivi. Degeaba am investit foarte mult în ferme comerciale de îngrăşarea suinelor dacă n-am dezvoltat şi maternităţi suficiente în România şi suntem tributari din acest punct de vedere achiziţiei de purcel pentru îngrăşat din comerţul intracomunitar”.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România a prezentat draftul deciziei Comisiei Europene. Ladoși spune că acest draft poate suferi modificări.

Din perspectiva noastră, această realizare este câştigarea unei bătălii, dar suntem departe de a fi câştigat războiul. Există posibilitatea care se deschide pentru fermierii români, dar condiţiile din acest document doar 40% dintre fermele comerciale pot să le respecte. Iar pentru restul de 60% soluţia ar fi să-şi facă o nouă fermă în care să facă numai finisarea, să-şi transfere purceii la 25 kg şi să facă total separat. Ca atare, mai avem mult de lucru şi mai ales trebuie lămurite chestiuni tehnice.

Aceste condiţii sunt destul de dificil de respectat de o mare parte din fermele comerciale din România pentru că presupun ca fluxul de producţie a porcilor să fie total separat. Acele ferme cu flux continuu din România va fi foarte dificil să respecte asemenea condiţii. Dacă rămâne draftul aşa ar trebui regândite toate fermele, ceea ce este practic imposibil să se întâmple. Aceste condiţii vor fi bătute în cuie până în 2019, a explicat Ioan Ladoşi.

Vizualizat: 1933 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LIBER la EXPORT!

LIBER la EXPORT!

OPT ANI DE INTERDICȚIE. Fermierii români pot, în sfârșit, să exporte porci vii și produse din carne de porc! Țara noastră nici măcar nu era membră în Uniunea Europeană când i s-au impus restricții la export. UE a considerat că există pericolul de pestă porcină și ne-a pus eticheta. Interdicția s-a ridicat, anunță Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
09. 28, 2016. Wednesday 19:03

se pare ca avem porci in tara,ia taiati la importuri si vor devnii rentabile si cele alor nostri fara sa faca export pe nimic,sa va puteti lauda ca a crescut economia smintitilor.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii