KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

EXCLUSIV! TRASEUL TURMELOR DE OI CU SCRAPIE! UNDE AJUNGE CARNEA ȘI SUMELE CU CARE SUNT DESPĂGUBIȚI CIOBANII!

Publicat: 06 noiembrie 2018 - 17:20
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DRUMUL OILOR SUSPECTE DE SCRAPIE! Agitație mare între ciobanii din România că șmecherii din oierit ar stoarce bani și din scrapie! AGROINFO a contactat autoritățile sanitare veterinare pentru a afla care este traseul urmat de turmele de oi cu scrapie. Ce se întâmplă cu oile după sacrificare? Unde ajunge carnea? Câți bani încasează ciobanii care au ferme unde s-a declarat scrapie? Cine stabilește despăgubirile?

Cum descurg lucrurile din momentul în care într-o turmă de oi a fost identificat un focar de scrapie, boala mortală pentru care nu există leac, și până la momentul în care crescătorul de ovine primește despăgubirile care i se cuvin. În cât timp sunt achitate despăgubirile de către stat? Sibiul este unul dintre județele cu focare de scrapie în prezent. Este și județul cu tradiție în oierit, așa că am ales să lămurim lucrurile pentru crescătorii de ovine, cu ajutorul autorităților sanitare veterinare din acest județ. Oficial, așadar.

Un alt motiv pentru care am ales să discutăm cu reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu este legat de experiența pe care o au cu această boală care ucide oile. Și anul trecut, în Sibiu, au fost trei focare de scrapie. Despre care aflăm abia acum! Anul trecut, funcționa legea tăcerii, anul acesta datorită dezvăluirilor AGROINFO s-a rupt tăcerea.

AGROINFO: Cine stabilește ce preț primește ciobanul pentru oaia sacrificată pe motiv de scrapie?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU:  Evaluările pentru plata despăgubirilor se fac într-o comisie alcătuită din medicul veterinar oficial, reprezentantul unității administrativ-teritoriale (UAT), primarul sau cineva desemnat din cadrul UAT-ului respectiv, un membru din CNCB (Comitetul de Combatere a Bolilor n.r.) și un membru de la OARZ (Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie n.r.). Ei stabilesc suma. Oile care se sacrifică se abatorizează într-o unitate autorizată sanitar-veterinar. Acolo, abatorul îi dă omului (proprietarului oilor n.r.) un preț pe ovinele respective și diferența de la această sumă plătită de abator până la suma pe care a stabilit-o comisia este despăgubită de la bugetul de stat. La abator nu știu cât primește oierul, 3 - 4 - 5 lei pe kilogram. Se ia fiecare carcasă în parte, se cântărește, și pe urmă vine suma. Din valoarea totală a numărului de animale care sunt sacrificate, conform dosarului de despăgubire, se scade suma pe care o acordă abatorul și rămâne, așa cum v-am spus, suma care urmează să fie plătită despăgubire de la stat pentru animalele sacrificate. Deci, diferența dintre suma stabilită de comisie și suma plătită oierului de către abator este acoperită de la stat.

AGROINFO: Oile sunt sacrificate la abator și ce se întâmplă cu carnea? Intră la consum?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Animalele care se sacrifică sunt testate și, de obicei, cam toate sunt negative (nu au scrapie n.r.). Adică, nu prea știu să fi fost situații în care un animal să fie pozitiv. Deci, se testează și carnea poate fi dată în consum.  În urma genotipării, un test făcut la București, se află care animale sunt rezistente, care sunt cele susceptibile de boală sau sunt cu rezistență scăzută. Doar cele susceptibile de boală sau cu rezistență scăzută sunt sacrificate. Restul, pot fi menținute în efectiv. Deci, omul poate să le țină, poate să nu le sacrifice. Adică, nu se sacrifică. Aceste animale sunt menținute în efectiv și vor fi ținute sub observație timp de 2 ani de zile. Iar cele care se sacrifică, deci, cele care, în urma genotipării, sunt susceptibile de boală(predispuse la boală n.r.) sau au o rezistență scăzută la scrapie sunt sacrificate în unitatea autorizată sanitar-veterinar, respectiv într-un abator. Sunt testate, iar carnea dată spre consum.

AGROINFO: Cu oile pozitive, deci care au scrapie, ce se întâmplă?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Dacă e cumva o oaie pozitivă, protocolul este ca un animal care este înaintea ăsteia și altele două după se confiscă și se denaturează (carnea este distrusă n.r.)

AGROINFO: Între oieri se vorbește deja că pe o oaie reformă se primește o despăgubire de 250 de lei.

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Despăgubirea este în funcție de cum arată animalul. Dacă e o oaie slabă nu poți să-i dai acelui oier cât îi dai la unul care a adus o carcasă de 25 de kilograme sau 30 de kilograme. Deci, comisia respectivă le evaluează și stabilește suma. De exemplu, la 200 de oi, câte ai tu, care trebuie sacrificate, valoarea este atât. Oile respective le duce oierul la abator, acolo le sacrifică și pe urmă se cântăresc carcasele. Asta o face abatorul. Și stabilesc de comun acord, la început, (oierul și proprietarul abatorului n.r.) prețul pe kilogram. Și atunci, iese suma de... Din valoarea totală, cea stabilită de comisie, se scade suma pe care o acordă abatorul și diferența, până la suma stabilită de comisie, este plătită de stat sub formă de despăgubiri.

AGROINFO: În județul Sibiu a început deja sacrificarea oilor din turmele suspecte?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Acum au început să se sacrifice ceva oi pe focarele care sunt existente. Dar anul trecut, de exemplu, au fost trei situații și s-au sacrificat 612 oi de unde au fost probleme și s-au dat despăgubiri. Știu că la un oier valoarea totală a animalelor sacrificate, stabilită de comisie, a fost de 64.000 de lei și statul i-a plătit 47.000 de lei, la alt oier, tot așa, a fost vreo 62.000 de lei și a luat și el de la stat 46.000 de lei și a mai fost un crescător de ovine care a avut 61.000 lei și a luat 55.000 lei de la stat.

Facem un calcul rapid să vedem cu cât au fost despăgubiți, în medie, pe oaie, anul trecut, ciobanii din Sibiu, în fermele cărora s-a descoperit scrapie.

64.000 de lei+62.000+61.000= 187.000 de lei. Aceasta este suma totală, plătită celor trei crescători. Împărțim la numărul de oi sacrificate, 612 oi, și ne dă 305,55 lei/oaie.

Abatorul unde se sacrifică oile nu este ales de DSV. Oierul îl alege, condiția este să fie autorizat sanitar-veterinar. Se întâmplă ca în județul în care sunt focare de scrapie, abatorul autorizat să aibă o capacitate mai mică și atunci oierul apelează la un abator dintr-un județ vecin. Potrivit informațiilor de la DSVSA Sibiu, actele eliberate de abator, cu numărul de animale sacrificate și prețul plătit de abator, trebuie depuse la dosarul pentru despăgubire. Crescătorul de ovine primește despăgubirile de la stat în aproximativ 2 luni.

Vizualizat: 8423 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

04 august 2021 - 16:09

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Interne, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu structurile lor teritoriale, în România au fost recenzate circa 3.226.000 de exploatații agricole, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

04 august 2021 - 09:26

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova. Din 2018, el ocupă funcția de director al „VEREIN Donau Soja” în Moldova și este responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova.

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

04 august 2021 - 08:08

Fermele de creștere a animalelor primesc, în ultima perioadă, tot mai multe lovituri. Viitorul se arată întunecat, multe dintre aceste ferme vor dispărea. Luate pe rând, ferme de porci, de vaci sau de oi, observăm că nicăieri nu se întrevăd speranțe de mai bine, pentru niciunul dintre sectoare ajutoarele nu sunt suficiente, iar la acestea se adaugă tot felul de presiuni care se fac pentru renunțarea la consumul de carne din diferite motive și angrenate de diverse interese economice.

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

04 august 2021 - 06:45

Ultima săptămână pentru a cere ajutorul Covid pentru minim 3 bovine! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale că până la data de 9 august 2021 primește cererile de solicitare a ajutorului Covid bovine pentru acest an. Agroinfo vă pune la dispoziție condițiile pentru obținerea acestui ajutor, transmise nouă de către APIA.

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

03 august 2021 - 15:14

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

03 august 2021 - 11:46

Noi terenuri incluse la plata subvenției APIA pe hectar! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi, 3 august 2021, cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru identificarea terenurilor degradate care ar putea fi împădurite și pentru care APIA va plăti subvenții pe suprafață.

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

03 august 2021 - 07:54

Preț uriaș plătit anul acesta pentru un hectar de teren agricol, 116.473 euro pe hectar! Terenul se află în extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum.

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

03 august 2021 - 07:19

„Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene potrivit cărora campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

03 august 2021 - 06:54

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat luni, 2 august 2021, că fermierii români beneficiază de noi ajutoare europene. Este pentru prima dată când în Programul Național de Dezvoltare Rurală au fost introduse ajutoare exclusiv pentru legumicultură.

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

03 august 2021 - 06:36

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Răzvan Dumitrescu
|
11. 06, 2018. Tuesday 23:01
O prostie! Ce anume vreți să faceți cu această țară? În primul rând ia-ți făcut pe oameni să nu mai țină vaci... Țin minte când eram copil la mine în sat erau cel puțin 3 cirezi de vaci și în fiecare erau peste 100... În al doilea rând ați venit cu gripa aviară..... Ne-ați scăpat și de găini! Pe urmă porcii și cum nu v-o săturat Dumnezeu acum ați venit și cu boala la oi... Practic după ce că avem o agricultură așa cum e ea...voi vreți să o puneți la pământ cu totul.... Să vă fie rușine! Pentru ce faceți asta? Ca să nu ne dezvoltăm noi mai mult ca alte țări? Păcat de țara asta că are la conducere astfel de indivizi...că oameni nu-i poți numi!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Adrian Kis a ales tractorul Zetor Proxima CL110 pentru ferma horticolă

Adrian Kis a ales tractorul Zetor Proxima CL110 pentru ferma horticolă

Adrian Kis a reuşit să îşi materializeze pasiunea pentru horticultură, în special pomicultură, prin implementarea unui proiect cu fonduri europene în valoare de 960.000 de euro.
În cadrul proiectului urmează să fie achiziționate de la Zetor un tractor Proxima CL110 (106CP), o tocătoare, freze cu palpator, remorci, un atomizor şi alte echipamente şi accesorii necesare în ferma pomicolă.
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Cadou...

Cadou...
De sărbători, o familie a găsit în cutia poştală două bilete la un concert şi un bileţel pe care scria “Ghici de la cine?”. Detalii