Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! TRASEUL TURMELOR DE OI CU SCRAPIE! UNDE AJUNGE CARNEA ȘI SUMELE CU CARE SUNT DESPĂGUBIȚI CIOBANII!

Publicat: 06 noiembrie 2018 - 17:20
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DRUMUL OILOR SUSPECTE DE SCRAPIE! Agitație mare între ciobanii din România că șmecherii din oierit ar stoarce bani și din scrapie! AGROINFO a contactat autoritățile sanitare veterinare pentru a afla care este traseul urmat de turmele de oi cu scrapie. Ce se întâmplă cu oile după sacrificare? Unde ajunge carnea? Câți bani încasează ciobanii care au ferme unde s-a declarat scrapie? Cine stabilește despăgubirile?

Cum descurg lucrurile din momentul în care într-o turmă de oi a fost identificat un focar de scrapie, boala mortală pentru care nu există leac, și până la momentul în care crescătorul de ovine primește despăgubirile care i se cuvin. În cât timp sunt achitate despăgubirile de către stat? Sibiul este unul dintre județele cu focare de scrapie în prezent. Este și județul cu tradiție în oierit, așa că am ales să lămurim lucrurile pentru crescătorii de ovine, cu ajutorul autorităților sanitare veterinare din acest județ. Oficial, așadar.

Un alt motiv pentru care am ales să discutăm cu reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu este legat de experiența pe care o au cu această boală care ucide oile. Și anul trecut, în Sibiu, au fost trei focare de scrapie. Despre care aflăm abia acum! Anul trecut, funcționa legea tăcerii, anul acesta datorită dezvăluirilor AGROINFO s-a rupt tăcerea.

AGROINFO: Cine stabilește ce preț primește ciobanul pentru oaia sacrificată pe motiv de scrapie?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU:  Evaluările pentru plata despăgubirilor se fac într-o comisie alcătuită din medicul veterinar oficial, reprezentantul unității administrativ-teritoriale (UAT), primarul sau cineva desemnat din cadrul UAT-ului respectiv, un membru din CNCB (Comitetul de Combatere a Bolilor n.r.) și un membru de la OARZ (Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie n.r.). Ei stabilesc suma. Oile care se sacrifică se abatorizează într-o unitate autorizată sanitar-veterinar. Acolo, abatorul îi dă omului (proprietarului oilor n.r.) un preț pe ovinele respective și diferența de la această sumă plătită de abator până la suma pe care a stabilit-o comisia este despăgubită de la bugetul de stat. La abator nu știu cât primește oierul, 3 - 4 - 5 lei pe kilogram. Se ia fiecare carcasă în parte, se cântărește, și pe urmă vine suma. Din valoarea totală a numărului de animale care sunt sacrificate, conform dosarului de despăgubire, se scade suma pe care o acordă abatorul și rămâne, așa cum v-am spus, suma care urmează să fie plătită despăgubire de la stat pentru animalele sacrificate. Deci, diferența dintre suma stabilită de comisie și suma plătită oierului de către abator este acoperită de la stat.

AGROINFO: Oile sunt sacrificate la abator și ce se întâmplă cu carnea? Intră la consum?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Animalele care se sacrifică sunt testate și, de obicei, cam toate sunt negative (nu au scrapie n.r.). Adică, nu prea știu să fi fost situații în care un animal să fie pozitiv. Deci, se testează și carnea poate fi dată în consum.  În urma genotipării, un test făcut la București, se află care animale sunt rezistente, care sunt cele susceptibile de boală sau sunt cu rezistență scăzută. Doar cele susceptibile de boală sau cu rezistență scăzută sunt sacrificate. Restul, pot fi menținute în efectiv. Deci, omul poate să le țină, poate să nu le sacrifice. Adică, nu se sacrifică. Aceste animale sunt menținute în efectiv și vor fi ținute sub observație timp de 2 ani de zile. Iar cele care se sacrifică, deci, cele care, în urma genotipării, sunt susceptibile de boală(predispuse la boală n.r.) sau au o rezistență scăzută la scrapie sunt sacrificate în unitatea autorizată sanitar-veterinar, respectiv într-un abator. Sunt testate, iar carnea dată spre consum.

AGROINFO: Cu oile pozitive, deci care au scrapie, ce se întâmplă?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Dacă e cumva o oaie pozitivă, protocolul este ca un animal care este înaintea ăsteia și altele două după se confiscă și se denaturează (carnea este distrusă n.r.)

AGROINFO: Între oieri se vorbește deja că pe o oaie reformă se primește o despăgubire de 250 de lei.

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Despăgubirea este în funcție de cum arată animalul. Dacă e o oaie slabă nu poți să-i dai acelui oier cât îi dai la unul care a adus o carcasă de 25 de kilograme sau 30 de kilograme. Deci, comisia respectivă le evaluează și stabilește suma. De exemplu, la 200 de oi, câte ai tu, care trebuie sacrificate, valoarea este atât. Oile respective le duce oierul la abator, acolo le sacrifică și pe urmă se cântăresc carcasele. Asta o face abatorul. Și stabilesc de comun acord, la început, (oierul și proprietarul abatorului n.r.) prețul pe kilogram. Și atunci, iese suma de... Din valoarea totală, cea stabilită de comisie, se scade suma pe care o acordă abatorul și diferența, până la suma stabilită de comisie, este plătită de stat sub formă de despăgubiri.

AGROINFO: În județul Sibiu a început deja sacrificarea oilor din turmele suspecte?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Acum au început să se sacrifice ceva oi pe focarele care sunt existente. Dar anul trecut, de exemplu, au fost trei situații și s-au sacrificat 612 oi de unde au fost probleme și s-au dat despăgubiri. Știu că la un oier valoarea totală a animalelor sacrificate, stabilită de comisie, a fost de 64.000 de lei și statul i-a plătit 47.000 de lei, la alt oier, tot așa, a fost vreo 62.000 de lei și a luat și el de la stat 46.000 de lei și a mai fost un crescător de ovine care a avut 61.000 lei și a luat 55.000 lei de la stat.

Facem un calcul rapid să vedem cu cât au fost despăgubiți, în medie, pe oaie, anul trecut, ciobanii din Sibiu, în fermele cărora s-a descoperit scrapie.

64.000 de lei+62.000+61.000= 187.000 de lei. Aceasta este suma totală, plătită celor trei crescători. Împărțim la numărul de oi sacrificate, 612 oi, și ne dă 305,55 lei/oaie.

Abatorul unde se sacrifică oile nu este ales de DSV. Oierul îl alege, condiția este să fie autorizat sanitar-veterinar. Se întâmplă ca în județul în care sunt focare de scrapie, abatorul autorizat să aibă o capacitate mai mică și atunci oierul apelează la un abator dintr-un județ vecin. Potrivit informațiilor de la DSVSA Sibiu, actele eliberate de abator, cu numărul de animale sacrificate și prețul plătit de abator, trebuie depuse la dosarul pentru despăgubire. Crescătorul de ovine primește despăgubirile de la stat în aproximativ 2 luni.

Vizualizat: 8102 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

13 august 2020 - 13:13

COMUNICAT. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță modificarea Ghidului bazei de date cu prețuri de referință ce va fi utilizat pentru achizițiile necesare proiectelor finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). Modificarea documentului s-a făcut prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 221 din 5 august 2020.

OIERII CUPRINȘI DE FURIE: VOI DISPREȚUIȚI ȚĂRANUL CARE VĂ PUNE PÂINEA ȘI BRÂNZA PE MASĂ!

OIERII CUPRINȘI DE FURIE: VOI DISPREȚUIȚI ȚĂRANUL CARE VĂ PUNE PÂINEA ȘI BRÂNZA PE MASĂ!

13 august 2020 - 10:16

REVOLTĂ! Crescătorii români de ovine sunt cuprinși de furie și acuză Ministerul Agriculturii că-i disprețuiește și le aruncă resturi. Ministerul Agriculturii confundă oaia cu porumbelul! De ce la porc dați 100 de euro pe UVM?! Pentru că secretarul de stat MADR George Scarlat are fermă de porci?! Și-au revărsat oierii furia pe Facebook imediat ce au aflat de la AGROINFO că ajutorul de criză pentru sectorul ovin este stabilit la 5 lei/cap de ovină.

MADR ASTĂZI: CRESCĂTORII DE PĂSĂRI, AJUTOR DE 100 EURO/UVM!

MADR ASTĂZI: CRESCĂTORII DE PĂSĂRI, AJUTOR DE 100 EURO/UVM!

12 august 2020 - 13:04

AJUTOR DE CRIZĂ. Crescătorii de păsări din România beneficiază de un ajutor de criză în cuantum de 100 de euro/UVM, anunță un proiect de ordonanță de urgență, publicat astăzi, 12 august 2020, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

OFICIAL MADR! AJUTOR DE 100 DE EURO/UVM pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

OFICIAL MADR! AJUTOR DE 100 DE EURO/UVM pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

12 august 2020 - 12:16

AJUTOR DE CRIZĂ! Crescătorii de porci din România primesc un ajutor de criză de 100 de euro/UVM, anunță astăzi, 12 august 2020, un proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

12 august 2020 - 11:54

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, un ajutor de minimis de 25 de lei/familie de albine acordat apicultorilor care au suferit pierderi de pe urma fenomenelor hidrometeorologice. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost publicat astăzi pe site-ul oficial MADR.

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

12 august 2020 - 11:27

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, într-un proiect de ordonanță de urgență, un ajutor de criză acordat crescătorilor de ovine și/sau caprine din România de 5 lei/cap de ovină/caprină. Vor beneficia de ajutor crescătorii care au minim 50 de ovine și minim 25 de caprine până la limita de 1.000 de capete de animale.

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

12 august 2020 - 11:00

GHID PE ÎNȚELESUL TUTUROR. Ministerul Agriculturii vă explică într-un ghid sintetic, pe înțelesul tuturor, cum obțineți ajutorul de 300.000 de euro pentru construirea unui abator de capacitate mică în zona montană. Linia de finanțare este deschisă la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la data de 31 decembrie 2020.

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

12 august 2020 - 09:51

ANUNȚ OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat marți, 11 august 2020, că vizitele în teren la fermele care au cerut bani europeni vor fi înlocuite cu documente justificative.

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

12 august 2020 - 08:34

UE SPRIJINĂ AGRICULTURA ECOLOGICĂ. Fermierii în agricultura ecologică pot solicita și alte forme de sprijin pentru venit în cadrul politicii agricole comune (PAC). Acestea includ plățile directe și plățile pentru tinerii fermieri. În plus, ei sunt automat eligibili pentru plățile pentru înverzire, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook. Eurodeputatul le explică fermierilor ce înseamnă trecerea spre agricultură ecologică.  

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

11 august 2020 - 20:49

PROTEST! Fermierii din Moldova cer decretarea stării de urgență în agricultură! Agricultorii protestează în 10 raioane, au ieșit astăzi în stradă cu tractoarele și cer Guvernului despăgubiri pentru culturile distruse de secetă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Răzvan Dumitrescu
|
11. 06, 2018. Tuesday 23:01
O prostie! Ce anume vreți să faceți cu această țară? În primul rând ia-ți făcut pe oameni să nu mai țină vaci... Țin minte când eram copil la mine în sat erau cel puțin 3 cirezi de vaci și în fiecare erau peste 100... În al doilea rând ați venit cu gripa aviară..... Ne-ați scăpat și de găini! Pe urmă porcii și cum nu v-o săturat Dumnezeu acum ați venit și cu boala la oi... Practic după ce că avem o agricultură așa cum e ea...voi vreți să o puneți la pământ cu totul.... Să vă fie rușine! Pentru ce faceți asta? Ca să nu ne dezvoltăm noi mai mult ca alte țări? Păcat de țara asta că are la conducere astfel de indivizi...că oameni nu-i poți numi!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Valabri la Agromalim 2019

Valabri la Agromalim 2019

Compania Valabri este un furnizor recunoscut de tractoare, combine şi utilaje agricole noi şi second hand, precum şi piese de schimb. În ultimii trei ani, Valabri a început să comercializeze şi echipamente pentru sectorul zootehnic: hrănitori, adăpători, fronturi de furajare, separatoare şi cuşete, standuri contenţie animale şi alte elemente pentru dotarea fermelor.
Interviu cu Gregory Ladure, administrator Valabri SRL
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi beţivani

Doi beţivani
Doi beţivani notorii se întâlnesc ziua în oraş. Detalii