DRUMUL OILOR SUSPECTE DE SCRAPIE! Agitație mare între ciobanii din România că șmecherii din oierit ar stoarce bani și din scrapie! AGROINFO a contactat autoritățile sanitare veterinare pentru a afla care este traseul urmat de turmele de oi cu scrapie. Ce se întâmplă cu oile după sacrificare? Unde ajunge carnea? Câți bani încasează ciobanii care au ferme unde s-a declarat scrapie? Cine stabilește despăgubirile?
Cum descurg lucrurile din momentul în care într-o turmă de oi a fost identificat un focar de scrapie, boala mortală pentru care nu există leac, și până la momentul în care crescătorul de ovine primește despăgubirile care i se cuvin. În cât timp sunt achitate despăgubirile de către stat? Sibiul este unul dintre județele cu focare de scrapie în prezent. Este și județul cu tradiție în oierit, așa că am ales să lămurim lucrurile pentru crescătorii de ovine, cu ajutorul autorităților sanitare veterinare din acest județ. Oficial, așadar.
Un alt motiv pentru care am ales să discutăm cu reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu este legat de experiența pe care o au cu această boală care ucide oile. Și anul trecut, în Sibiu, au fost trei focare de scrapie. Despre care aflăm abia acum! Anul trecut, funcționa legea tăcerii, anul acesta datorită dezvăluirilor AGROINFO s-a rupt tăcerea.
AGROINFO: Cine stabilește ce preț primește ciobanul pentru oaia sacrificată pe motiv de scrapie?
Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Evaluările pentru plata despăgubirilor se fac într-o comisie alcătuită din medicul veterinar oficial, reprezentantul unității administrativ-teritoriale (UAT), primarul sau cineva desemnat din cadrul UAT-ului respectiv, un membru din CNCB (Comitetul de Combatere a Bolilor n.r.) și un membru de la OARZ (Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie n.r.). Ei stabilesc suma. Oile care se sacrifică se abatorizează într-o unitate autorizată sanitar-veterinar. Acolo, abatorul îi dă omului (proprietarului oilor n.r.) un preț pe ovinele respective și diferența de la această sumă plătită de abator până la suma pe care a stabilit-o comisia este despăgubită de la bugetul de stat. La abator nu știu cât primește oierul, 3 - 4 - 5 lei pe kilogram. Se ia fiecare carcasă în parte, se cântărește, și pe urmă vine suma. Din valoarea totală a numărului de animale care sunt sacrificate, conform dosarului de despăgubire, se scade suma pe care o acordă abatorul și rămâne, așa cum v-am spus, suma care urmează să fie plătită despăgubire de la stat pentru animalele sacrificate. Deci, diferența dintre suma stabilită de comisie și suma plătită oierului de către abator este acoperită de la stat.
AGROINFO: Oile sunt sacrificate la abator și ce se întâmplă cu carnea? Intră la consum?
Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Animalele care se sacrifică sunt testate și, de obicei, cam toate sunt negative (nu au scrapie n.r.). Adică, nu prea știu să fi fost situații în care un animal să fie pozitiv. Deci, se testează și carnea poate fi dată în consum. În urma genotipării, un test făcut la București, se află care animale sunt rezistente, care sunt cele susceptibile de boală sau sunt cu rezistență scăzută. Doar cele susceptibile de boală sau cu rezistență scăzută sunt sacrificate. Restul, pot fi menținute în efectiv. Deci, omul poate să le țină, poate să nu le sacrifice. Adică, nu se sacrifică. Aceste animale sunt menținute în efectiv și vor fi ținute sub observație timp de 2 ani de zile. Iar cele care se sacrifică, deci, cele care, în urma genotipării, sunt susceptibile de boală(predispuse la boală n.r.) sau au o rezistență scăzută la scrapie sunt sacrificate în unitatea autorizată sanitar-veterinar, respectiv într-un abator. Sunt testate, iar carnea dată spre consum.
AGROINFO: Cu oile pozitive, deci care au scrapie, ce se întâmplă?
Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Dacă e cumva o oaie pozitivă, protocolul este ca un animal care este înaintea ăsteia și altele două după se confiscă și se denaturează (carnea este distrusă n.r.)
AGROINFO: Între oieri se vorbește deja că pe o oaie reformă se primește o despăgubire de 250 de lei.
Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Despăgubirea este în funcție de cum arată animalul. Dacă e o oaie slabă nu poți să-i dai acelui oier cât îi dai la unul care a adus o carcasă de 25 de kilograme sau 30 de kilograme. Deci, comisia respectivă le evaluează și stabilește suma. De exemplu, la 200 de oi, câte ai tu, care trebuie sacrificate, valoarea este atât. Oile respective le duce oierul la abator, acolo le sacrifică și pe urmă se cântăresc carcasele. Asta o face abatorul. Și stabilesc de comun acord, la început, (oierul și proprietarul abatorului n.r.) prețul pe kilogram. Și atunci, iese suma de... Din valoarea totală, cea stabilită de comisie, se scade suma pe care o acordă abatorul și diferența, până la suma stabilită de comisie, este plătită de stat sub formă de despăgubiri.
AGROINFO: În județul Sibiu a început deja sacrificarea oilor din turmele suspecte?
Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Acum au început să se sacrifice ceva oi pe focarele care sunt existente. Dar anul trecut, de exemplu, au fost trei situații și s-au sacrificat 612 oi de unde au fost probleme și s-au dat despăgubiri. Știu că la un oier valoarea totală a animalelor sacrificate, stabilită de comisie, a fost de 64.000 de lei și statul i-a plătit 47.000 de lei, la alt oier, tot așa, a fost vreo 62.000 de lei și a luat și el de la stat 46.000 de lei și a mai fost un crescător de ovine care a avut 61.000 lei și a luat 55.000 lei de la stat.
Facem un calcul rapid să vedem cu cât au fost despăgubiți, în medie, pe oaie, anul trecut, ciobanii din Sibiu, în fermele cărora s-a descoperit scrapie.
64.000 de lei+62.000+61.000= 187.000 de lei. Aceasta este suma totală, plătită celor trei crescători. Împărțim la numărul de oi sacrificate, 612 oi, și ne dă 305,55 lei/oaie.
Abatorul unde se sacrifică oile nu este ales de DSV. Oierul îl alege, condiția este să fie autorizat sanitar-veterinar. Se întâmplă ca în județul în care sunt focare de scrapie, abatorul autorizat să aibă o capacitate mai mică și atunci oierul apelează la un abator dintr-un județ vecin. Potrivit informațiilor de la DSVSA Sibiu, actele eliberate de abator, cu numărul de animale sacrificate și prețul plătit de abator, trebuie depuse la dosarul pentru despăgubire. Crescătorul de ovine primește despăgubirile de la stat în aproximativ 2 luni.