Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! SCANDAL ÎN APIA! APIA ACUZATĂ de DISCRIMINARE!

Publicat: 12 februarie 2018 - 14:45
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCANDALUL MOCNEȘTE ÎN APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este măcinată, în interior, de un scandal care stă să izbucnească, iar efectele nu pot fi decât devastatoare pentru fermierii ale căror plăți europene depind de această instituție. Mii de angajați APIA din teritoriu au semnat o plângere în care acuză APIA Aparat Central de discriminare. Plângere se află în instrumentarea Consiliului Național de Combatere a Discriminării, iar ședința de judecare a acestei plângeri va fi pe 28 februarie 2018.

Nimeni din conducerea centrală a agenției de plăți sau din conducerea Ministerului Agriculturii nu le-a explicat, până acum, angajaților APIA din teritoriu de ce salariile lor scad în timp ce salariile funcționarilor APIA de la centru, din București, cresc cu un spor de 35% pentru gestionarea fondurilor europene. Nimeni nu le explică de ce sunt plătiți după o altă grilă de salarizare, diferită față de grila după care-și primesc salariile funcționarii APIA din București. Fluturașii cu salarii, primiți luna aceasta, de cei din teritoriu le-au adus mari dezamăgiri funcționarilor din țară care muncesc la autorizarea la plată a cererilor fermierilor și care se pregătesc de un ritm nebun și susținut pentru sesiunea 2018 de preluare a cererilor unice de plată.  

Șefii de centre locale APIA au încasat, în această lună, cu 1.300 de lei mai puțin la salariu, iar consilierilor superiori le-au scăzut salariile în medie cu 300 de lei. Angajații APIA din teritoriu nu vor să fie nevoiți să înceteze munca pentru că atunci s-ar produce un dezastru, APIA riscând să fie paralizată, iar fermierii să nu-și primească deloc subvențiile.

Noi am făcut un demers la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și avem termen pe data de 28 februarie. Considerăm că suntem discriminați pentru că ar trebui să fim pe aceeași grilă de salarizare cu APIA Central întrucât noi suntem o singură instituție, APIA, suntem prinși peste tot, de la înființarea agenției și până acum, suntem acreditați de către Uniunea Europeană, toate cele 42 de județe. Nu ne regăsim în deconcentrate, pentru că acestea sunt sub influența prefectului. apia-pichet-madr_bEste o greșeală! Am avut întâlniri cu ministrul agriculturii, ne-am revoltat, o dată în fața Ministerului Agriculturii, a doua oară, la Guvern.

Ministrul agriculturii ne-a promis că va face toate demersurile ca să ne realizăm acest deziderat. Noi am vrut doar să nu ne scadă salariile pentru că nu este normal. Adică, dacă aducem 99,9% din fonduri europene absorbție, facem și jumătate din munca AFIR-ului pentru că avem măsurile pe dezvoltare rurală delegate de la ei, și banii intră la ei și-i raportează, chiar dacă măsurile sunt gestionate de către noi, nu e corect să ne scadă salariile. Și în momentul de față, salariile au scăzut destul de mult. Un șef de centru a luat mai puțin cu 1.300 de lei și la consilierii  superiori, care reprezintă 70% din funcționarii APIA, salariile au scăzut cu aproximativ 300 de lei, declară Ionel Murariu, vicepreședinte Federația Națională a Sindicatelor APIA, exclusiv pentru AGROINFO.

Plângerea făcută la Consiliul Național de Combatere a Discriminării a fost semnată de angajații din 18 centre județene APIA. Sunt aproximativ 2.000 de semnături. Federația Națională a Sindicatelor APIA nu vrea să se oprească aici cu acțiunile.

pancarta-8_b

Demersul acesta este făcut doar pentru a obține un aviz care să admită că este corectă cererea noastră. Este discriminare salarială și avem ca argumente Legea 1/2004 privind înființarea și funcționarea Agenției de Plăți, noi suntem în subordinea Ministerului Agriculturii, cu toate cele 42 de județe, ne bazăm pe Legea 188/1999 a funcționarilor publici, articolul 8 - cine sunt funcțiile publice de stat. Ne-am sfătuit cu toți colegii din teritoriu, toată lumea vrea să dea în judecată APIA Aparat Central. După primirea avizului de la Consiliul Național de Combatere a Discriminării, fiecare membru de sindicat APIA face o plângere la conducerea județeană împotriva deciziei de salarizare, dată conform Legii 153/2017 (legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice n.r.). Este o plângere administrativă prin care cerem să ni se explice de ce nu suntem încadrați în grila corectă de salarizare. După ce vom primi un răspuns la plângerile, contestațiile noastre, de la conducerea centrală APIA, vom ataca în instanță. Aceștia sunt pașii care urmează, adaugă Murariu.

Angajații APIA din teritoriu nu vor să fie forțați de nemulțumirile și revolta lor să înceteze munca. Asta ar lovi direct în fermierii români, nedrept prinși în mijlocul acestui scandal care mocnește în interiorul APIA.

Sunt semnale din teritoriu să pornim protestele. Suntem într-o situație ingrată. Mai sunt câteva zile și începem primirea cererilor de la fermieri (campania de primire a cererilor începe pe 1 martie n.r.). Nu vrem să compromitem această acțiune întrucât am da totul peste cap. Trebuie să ne gândim. Probabil, vom demara, din nou, acțiunile de protest după finalizarea primirii cererilor de la fermieri, după 15 mai 2018. APIA Aparat Central nu poate să existe fără noi. Marea majoritate a lucrărilor se fac în centrele județene, aici sunt primite cererile de la fermieri, aici se gestionează dosarele de subvenții, aici se fac plățile. Deci, plățile și avizul de plată le facem de aici. APIA Aparat Central doar ni le confirmă și dă drumul la bani. Toată răspunderea juridică este a noastră. Nu am văzut pe nimeni de la APIA Central să fie chemat cu un dosar, numai noi. Pentru că la noi se fac toate, deci răspunderea este a noastră. Eu sunt șef de centru local APIA și am valori de până la 500.000 de euro de dat și am 9.000 și ceva de fermieri, sunt milioane de euro pe care le dau anual.

Dacă noi din teritoriu nu am munci, ar fi cumplit. Paralizează toată APIA, nu se vor mai primi fondurile europene, termenele sunt cum sunt. Nu vă mai spun că noi suntem nemulțumiți din mai multe puncte de vedere. Media normală de gestionare a dosarelor de subvenții ale fermierilor este de 200-250 de dosare/funcționar. Ei, noi avem de la 550 de dosare până la 1.000 de dosare pe om. Nu avem timpul efectiv de a face primirea cererilor cum trebuie pentru că trebuie să ne încadrăm în cele 8 ore de lucru. Dar nu știu cum vom face?! Sunt bătrâni care habar nu au unde le sunt terenurile, trebuie să le desenăm noi. Deci, noi nu primim doar cererile, le-am înregistrat și la revedere. Pentru că ei (fermierii n.r.) trebuie să-și digitizeze parcelele agricole și asta o facem noi. Și toată lumea are cam 15-20 de parcele și este cumplit de greu. Mai ales pe bucăți mici, de 30 de ari, cu sute de metri lungime.  APIA Aparat Central nu are treabă cu asta. Cei de acolo aprobă plățile pe care le facem noi, spune vicepreședintele de sindicat.

În acest scandal care macină o instituție de care atârnă banii fermierilor români, conducerea centrală APIA a ales să meargă pe două variante de mesaj, unul transmis neoficial subalternilor din teritoriu și unul oficial. Un soi de duplicitate care face mai mult rău decât bine. Ce spune conducerea APIA despre demersul angajaților din teritoriu?

Este directorul general APIA, dar ce să spun?! Mă abțin de a discuta mai mult. În față, în discuțiile verbale: aveți dreptate, așa este. În partea cealaltă, oficial: nu se poate, nu sunt bani, așa este încadrarea. Deci, lucrurile nu prea sunt corecte. E un dublu mesaj. Pentru noi, mesajul (transmis de ministrul agriculturii, Petre Daea, la sfârșitul anului trecut, când APIA din teritoriu protesta n.r.) a fost - stați liniștiți, faceți, munciți și zbaterea a fost făcută, de fapt, doar pentru APIA Central. Știți că ni se spunea că ne dă un spor de la 25% la 35% (spor pentru gestionarea fondurilor europene n.r.)? Acum nu se poate, că suntem cu salariile în 2022, și au beneficiat tot ei de asta (funcționarii din APIA Aparat Central n.r.), spune dezamăgit liderul sindical.

pancarta-9_b

De ce angajaților APIA din teritoriu le-au scăzut salariile? Potrivit Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, funcționarii agenției de plăți din teritoriu sunt încadrați la Salarii pentru personalul din unitățile teritoriale (punctul II din Anexa 8 - FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE „ADMINISTRAŢIE”, A. Salarizarea funcţionarilor publici) în timp ce funcționarii din APIA Aparat Central sunt încadrați la Salarii pentru administraţia publică centrală (punctul I Anexa 8 din aceeași lege). Angajații APIA din teritoriu consideră că agenția funcționează ca un tot unitar și ar trebui încadrați și ei, chiar dacă sunt în teritoriu, la punctul I, litera A, Anexa 8 din Legea 153/2017.






Vizualizat: 6607 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Proprietar de teren agricol
|
10. 15, 2018. Monday 19:26
Nu sunt sindicalist,insa APIA ma DISCRIMINEAZA de doi ani, de cand ma incadez si in conditia de varsta pentru a primi renta viagera
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii