FORȚAȚI SĂ SE ÎNREGISTREZE FISCAL! Revoltă în rândul crescătorilor de ovine din România! Oierii nu mai au voie să-și vândă produsele din ferme în piață! Un ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) obligă crescătorii de ovine să fie înregistrați fiscal. Fermierii au termen 10 zile să se înregistreze ca persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere de familie, întreprindere individuală sau societate comercială.
Crescătorii de ovine sunt revoltați de ce li se întâmplă! Mai mulți oieri din județul Bihor au fost avertizați de autorități că nu mai au voie să-și vândă produsele în piețele agro-alimentare dacă nu sunt fiscalizați. Brânzeturile, pastrama, cârnații fabricate la stâne nu mai pot ajunge pe tarabele piețelor. Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Bihor și medicii veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară (DSV) le-au dat un ultimatum oierilor! Au termen 10 zile ca să se înregistreze fiscal! Oierilor le este interzis să-și vândă produsele procesate în stâne, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare. Cu aceste documente pot doar să vândă lapte către centrele de colectare a laptelui, miei vii sau oi vii.
Interdicția pusă oierilor este direct legată de un ordin ANSVSA care prevede ca produsele procesate în ferme să fie vândute doar după obținerea unei autorizații sanitară veterinară care să confirme că aceste produse nu comportă niciun risc pentru consumatori. Această autorizație însă este eliberată doar fermierilor înregistrați fiscal, nu și persoanelor fizice care vând produse alimentare procesate în baza carnetului de comercializare.
Problema este din punct de vedere al ordinului președintelui ANSVSA, Ordinul 111, care reglementează modul de autorizare al unităților care procesează produse primare. Comercializarea pe baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare se face pentru produse primare, lapte către centrele de colectare, sau ouă spre centrele de colectare, miere de albine spre centrele de colectare. Laptele care intră în procesul de producție, de procesare, pentru brânză, smântână sau, mă rog, alte produse, trebuie să respecte minimum de norme sanitare veterinare care sunt reglementate și impuse prin acel ordin. Colegii de la DSV sunt cei care emit aceste autorizații. Noi nu avem nimic împotrivă ca ei (crescătorii de ovine n.r.) să comercializeze în piețe.
Peste Legea 145 care reglementează comercializarea produselor agricole de către producătorii agricoli pe baza atestatului de producător intervine norma sanitară veterinară, până când se va modifica, este posibil ca în următoarea perioadă să se facă o modificare astfel încât și persoanele fizice neautorizate, deci producători agricoli simpli, neorganizați într-o formă juridică, PFA, II sau SRL, să poată fi autorizați sanitar-veterinar.
Dumneavoastră mi-ați pus o întrebare. Eu vin cu altă întrebare. Dumneavoastră dacă cumpărați smântână sau brânză din piață, aveți siguranța sau certitudinea că din punct de vedere al sănătății este mai bine să luați de la un producător agricol care nu este autorizat sanitar veterinar sau de la unul care este autorizat? Cel autorizat sanitar veterinar are minimum de condiții, are un buletin de analiză, de sănătate, a gospodăriei care procesează, are un certificat de sănătate pentru animale. Deci, un minim de condiții, nu-i cere nimeni fabrică. Să nu înțeleagă lumea că trebuie să ai o fabrică pentru un PFA. Suntem în Uniunea Europeană, trebuie să ne respectăm puțin.
Eu, ca simplu consumator, merg în piață și cumpăr de bună credință. Dar statul, prin organele lui, trebuie să fie cel care asigură tuturor consumatorilor certitudinea că produsul poate fi consumat fără nicio rezervă, fără nicio reținere. Noi suntem organele statului, DSV, DSP, direcțiile agricole, OPC, câți om mai fi, care facem aceste verificări. Cel care este la masă este sigur că pune în circulație, la consum, un produs conform, declară Nicolae Hodișan, director Direcția pentru Agricultură Bihor, exclusiv pentru AGROINFO.
Șeful DAJ Bihor mai spune că mulți dintre crescătorii de ovine care au turme de 1.000 - 2.000 de oi ar fi persoane fizice autorizate (PFA), dar preferă să-și vândă produsele în baza carnetului de comercializare ca să nu fie nevoiți să achite la bugetul de stat impozite și taxe.
Eu sunt director de 10 ani, sunt în inspecții de vreo 15 ani. Ei au și PFA, dar dacă în piață vinde pe PFA trebuie să aibă casă de marcat. Așa, mai bine preferă să vândă pe atestat de producător însă au proiecte, au tot felul de sprijin financiar pe PFA. Oricum îi obligă, pentru că și cei care au făcut măsurile de finanțare, de exemplu instalarea tinerilor fermieri, măsuri prin PNDR, i-au obligat să se transforme în PFA, toți sunt PFA. Nu credeți că ceea ce vă spun ei este exact cum spun ei. Am constatat și acum, în echipele mixte de control cu DSV, că cei de la DSV cunoșteau ciobanii și le-au spus: măi, dar eu te-am autorizat pe tine pe PFA, unde ți-e autorizația? Aci în geantă. Dar vor să vândă fără nicio altă obligație fiscală. Dar măcar unui minim de siguranță alimentară trebuie să i te supui, că vrei, că nu vrei.
Știu eu cine v-a sunat, v-a sunat H. (AGROINFO a promis că nu va dezvălui numele oierului n.r.) care are 2.000 de oi. La 2.000 de oi tu vii să-mi spui că vinzi cu atestatul de producător. Atestatul de producător este un document care permite valorificarea surplusului din gospodărie. Deci, dacă eu am două straturi de morcovi și două straturi de varză, consum și-mi pun la păstrare pentru iarnă, cât consider că-mi este necesar, iar diferența pot să o comercializez în baza acestui atestat de producător. Dar nu pot să fac comerț cu mii de miei, mii de oi și sute de kilograme de brânză. Poate să o facă, dar pe o formă juridică care implică minim de control.
Directorul DAJ Bihor mai spune că trebuie să ia cineva taurul de coarne și să impună reguli. Deocamdată nimeni nu a fost sancționat, dar ciobanilor li s-a dat un termen de 10 zile ca să se înregistreze fiscal.
Furia este mare în rândul crescătorilor de ovine. Ei susțin că interzicerea lor în piețe are ca singur scop împovărarea lor cu o grămadă de taxe și impozite, ținta fiind falimentarea și distrugerea lor.
Vor să ne forțeze să ne înregistrăm la Registrul Comerțului, să avem PFA, firme, să plătim taxe, impozite cu grămada, să ne încurcăm în hârtii, să ne angajăm contabilă. Noi ducem brânză la analize, avem certificate de conformitate, se fac analize inclusiv la apă. Nu ăsta este motivul! Nimeni nu a murit dacă a mâncat brânză de la stână. Vă spun că ducem probe de brânză la analize, periodic. Vor să ne forțeze să ne fiscalizăm, să dăm biruri la stat, să plătim contabilă și să umblăm după acte. Să ne distrugă pe noi ciobanii și să ne falimenteze, declară Ionică Sterp, crescător de ovine din Ianoșda, Bihor, unul dintre cei trei oieri care au mers până la Bruxelles ca să-și spună necazurile.
DSV le-a dat termen. Eu nu am vrut să le dau termen. Eu am spus scoaterea imediată de pe piață a produsului, să-l ducă acasă, să-l consume cu familia lui și în piață nu are voie să vină decât atunci când are toate documentele: avize, autorizații, certificate la zi. Dacă era un document pe care-l emiteam eu, nu-i lăsam în piață. Măsura trebuie să fie radicală, adaugă șeful DAJ Bihor.
Art.33 În vederea obținerii documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor pentru activitățile din domeniul alimentar, solicitanții depun la direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerțului teritorial de pe lângă tribunalul pe raza căruia este înregistrat sediul social și o cerere scrisă. (Ordinul 111/2008 al președintelui ANSVSA privind procedura de înregistrare sanitară veterinară a activităților de vânzare directă a produselor de origine animală și nonanimală)
Sursa foto: Agerpres