Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! LOVITURĂ PUTERNICĂ DATĂ CRESCĂTORILOR DE OVINE! SUNT INTERZIȘI ÎN PIEȚE!

Publicat: 24 mai 2018 - 19:58
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FORȚAȚI SĂ SE ÎNREGISTREZE FISCAL! Revoltă în rândul crescătorilor de ovine din România! Oierii nu mai au voie să-și vândă produsele din ferme în piață! Un ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) obligă crescătorii de ovine să fie înregistrați fiscal. Fermierii au termen 10 zile să se înregistreze ca persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere de familie, întreprindere individuală sau societate comercială.

Crescătorii de ovine sunt revoltați de ce li se întâmplă! Mai mulți oieri din județul Bihor au fost avertizați de autorități că nu mai au voie să-și vândă produsele în piețele agro-alimentare dacă nu sunt fiscalizați. Brânzeturile, pastrama, cârnații fabricate la stâne nu mai pot ajunge pe tarabele piețelor. Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Bihor și medicii veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară (DSV) le-au dat un ultimatum oierilor! Au termen 10 zile  ca să se înregistreze fiscal! Oierilor le este interzis să-și vândă produsele procesate în stâne, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare. Cu aceste documente pot doar să vândă lapte către centrele de colectare a laptelui, miei vii sau oi vii.

Interdicția pusă oierilor este direct legată de un ordin ANSVSA care prevede ca produsele procesate în ferme să fie vândute doar după obținerea unei autorizații sanitară veterinară care să confirme că aceste produse nu comportă niciun risc pentru consumatori. Această autorizație însă este eliberată doar fermierilor înregistrați fiscal, nu și persoanelor fizice care vând produse alimentare procesate în baza carnetului de comercializare.  

Problema este din punct de vedere al ordinului președintelui ANSVSA, Ordinul 111, care reglementează modul de autorizare al unităților care procesează produse primare. Comercializarea pe baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare se face pentru produse primare, lapte către centrele de colectare, sau ouă spre centrele de colectare, miere de albine spre centrele de colectare. Laptele care intră în procesul de producție, de procesare, pentru brânză, smântână sau, mă rog, alte produse, trebuie să respecte minimum de norme sanitare veterinare care sunt reglementate și impuse prin acel ordin. Colegii de la DSV sunt cei care emit aceste autorizații. Noi nu avem nimic împotrivă ca ei (crescătorii de ovine n.r.) să comercializeze în piețe.

Peste Legea 145 care reglementează comercializarea produselor agricole de către producătorii agricoli pe baza atestatului de producător intervine norma sanitară veterinară, până când se va modifica, este posibil ca în următoarea perioadă să se facă o modificare astfel încât și persoanele fizice neautorizate, deci producători agricoli simpli, neorganizați într-o formă juridică, PFA, II sau SRL, să poată fi autorizați sanitar-veterinar.

Dumneavoastră mi-ați pus o întrebare. Eu vin cu altă întrebare. Dumneavoastră dacă cumpărați smântână sau brânză din piață, aveți siguranța sau certitudinea că din punct de vedere al sănătății este mai bine să luați de la un producător agricol care nu este autorizat sanitar veterinar sau de la unul care este autorizat?  Cel autorizat sanitar veterinar are minimum de condiții, are un buletin de analiză, de sănătate, a gospodăriei care procesează, are un certificat de sănătate pentru animale. Deci, un minim de condiții, nu-i cere nimeni fabrică. Să nu înțeleagă lumea că trebuie să ai o fabrică pentru un PFA. Suntem în Uniunea Europeană, trebuie să ne respectăm puțin.

Eu, ca simplu consumator, merg în piață și cumpăr de bună credință. Dar statul, prin organele lui, trebuie să fie cel care asigură tuturor consumatorilor certitudinea că produsul poate fi consumat fără nicio rezervă, fără nicio reținere. Noi suntem organele statului, DSV, DSP, direcțiile agricole, OPC, câți om mai fi, care facem aceste verificări. Cel care este la masă este sigur că pune în circulație, la consum, un produs conform, declară Nicolae Hodișan, director Direcția pentru Agricultură Bihor, exclusiv pentru AGROINFO.

Șeful DAJ Bihor mai spune că mulți dintre crescătorii de ovine care au turme de 1.000 - 2.000 de oi ar fi persoane fizice autorizate (PFA), dar preferă să-și vândă produsele în baza carnetului de comercializare ca să nu fie nevoiți să achite la bugetul de stat impozite și taxe.

Eu sunt director de 10 ani, sunt în inspecții de vreo 15 ani. Ei au și PFA, dar dacă în piață vinde pe PFA trebuie să aibă casă de marcat. Așa, mai bine preferă să vândă pe atestat de producător însă au proiecte, au tot felul de sprijin financiar pe PFA. Oricum îi obligă, pentru că și cei care au făcut măsurile de finanțare, de exemplu instalarea tinerilor fermieri, măsuri prin PNDR, i-au obligat să se transforme în PFA, toți sunt PFA. Nu credeți că ceea ce vă spun ei este exact cum spun ei. Am constatat și acum, în echipele mixte de control cu DSV, că cei de la DSV cunoșteau ciobanii și le-au spus: măi, dar eu te-am autorizat pe tine pe PFA, unde ți-e autorizația? Aci în geantă. Dar vor să vândă fără nicio altă obligație fiscală. Dar măcar unui minim de siguranță alimentară trebuie să i te supui, că vrei, că nu vrei.

Știu eu cine v-a sunat, v-a sunat H. (AGROINFO a promis că nu va dezvălui numele oierului n.r.) care are 2.000 de oi. La 2.000 de oi tu vii să-mi spui că vinzi cu atestatul de producător. Atestatul de producător este un document care permite valorificarea  surplusului din gospodărie. Deci, dacă eu am două straturi de morcovi și două straturi de varză, consum și-mi pun la păstrare pentru iarnă, cât consider că-mi este necesar, iar diferența pot să o comercializez în baza acestui atestat de producător. Dar nu pot să fac comerț cu mii de miei, mii de oi și sute de kilograme de brânză. Poate să o facă, dar pe o formă juridică care implică minim de control.

Directorul DAJ Bihor mai spune că trebuie să ia cineva taurul de coarne și să impună reguli. Deocamdată nimeni nu a fost sancționat, dar ciobanilor li s-a dat un termen de 10 zile  ca să se înregistreze fiscal.

Furia este mare în rândul crescătorilor de ovine. Ei susțin că interzicerea lor în piețe are ca singur scop împovărarea lor cu o grămadă de taxe și impozite, ținta fiind falimentarea și distrugerea lor.

Vor să ne forțeze să ne înregistrăm la Registrul Comerțului, să avem PFA, firme, să plătim taxe, impozite cu grămada, să ne încurcăm în hârtii, să ne angajăm contabilă. Noi ducem brânză la analize, avem certificate de conformitate, se fac analize inclusiv la apă. Nu ăsta este motivul! Nimeni nu a murit dacă a mâncat brânză de la stână. Vă spun că ducem probe de brânză la analize, periodic. Vor să ne forțeze să ne fiscalizăm, să dăm biruri la stat, să plătim contabilă și să umblăm după acte. Să ne distrugă pe noi ciobanii și să ne falimenteze, declară Ionică Sterp, crescător de ovine din Ianoșda, Bihor, unul dintre cei trei oieri care au mers până la Bruxelles ca să-și spună necazurile.

DSV le-a dat termen. Eu nu am vrut să le dau termen. Eu am spus scoaterea imediată de pe piață a produsului, să-l ducă acasă, să-l consume cu familia lui și în piață nu are voie să vină decât atunci când are toate documentele: avize, autorizații, certificate la zi. Dacă era un document pe care-l emiteam eu, nu-i lăsam în piață. Măsura trebuie să fie radicală, adaugă șeful DAJ Bihor.

Art.33 În vederea obținerii documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor pentru activitățile din domeniul alimentar, solicitanții depun la direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerțului teritorial de pe lângă tribunalul pe raza căruia este înregistrat sediul social și o cerere scrisă. (Ordinul 111/2008 al președintelui ANSVSA privind procedura de înregistrare sanitară veterinară a activităților de vânzare directă a produselor de origine animală și nonanimală)

Sursa foto: Agerpres

Vizualizat: 39890 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
patru
|
05. 26, 2018. Saturday 09:42
putina igiena nu strica nimanui,atat prin productie cat si prin hartii pentru astia cu masini tari care nu respecta pe nimeni si nimic .
1.
Marcel Tarita
|
05. 25, 2018. Friday 10:45
nu zice nimeni ca nu trebuiesc respectate norme minime de igiena pentru siguranta consumatorului ,dar una este sa impui astfel de conditii unuia cu 2000 de oi si alta celui cu 50 sau 100 de buc.Acesta este deci inca un sut dat romanului care nu o sa poata plati un contabil ci va vinde animalele.HAIDETI LA SUPERMARCHE T unde si EURII sunt autorizati
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii