Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! LOVITURĂ PUTERNICĂ DATĂ CRESCĂTORILOR DE OVINE! SUNT INTERZIȘI ÎN PIEȚE!

Publicat: 24 mai 2018 - 19:58
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FORȚAȚI SĂ SE ÎNREGISTREZE FISCAL! Revoltă în rândul crescătorilor de ovine din România! Oierii nu mai au voie să-și vândă produsele din ferme în piață! Un ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) obligă crescătorii de ovine să fie înregistrați fiscal. Fermierii au termen 10 zile să se înregistreze ca persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere de familie, întreprindere individuală sau societate comercială.

Crescătorii de ovine sunt revoltați de ce li se întâmplă! Mai mulți oieri din județul Bihor au fost avertizați de autorități că nu mai au voie să-și vândă produsele în piețele agro-alimentare dacă nu sunt fiscalizați. Brânzeturile, pastrama, cârnații fabricate la stâne nu mai pot ajunge pe tarabele piețelor. Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Bihor și medicii veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară (DSV) le-au dat un ultimatum oierilor! Au termen 10 zile  ca să se înregistreze fiscal! Oierilor le este interzis să-și vândă produsele procesate în stâne, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare. Cu aceste documente pot doar să vândă lapte către centrele de colectare a laptelui, miei vii sau oi vii.

Interdicția pusă oierilor este direct legată de un ordin ANSVSA care prevede ca produsele procesate în ferme să fie vândute doar după obținerea unei autorizații sanitară veterinară care să confirme că aceste produse nu comportă niciun risc pentru consumatori. Această autorizație însă este eliberată doar fermierilor înregistrați fiscal, nu și persoanelor fizice care vând produse alimentare procesate în baza carnetului de comercializare.  

Problema este din punct de vedere al ordinului președintelui ANSVSA, Ordinul 111, care reglementează modul de autorizare al unităților care procesează produse primare. Comercializarea pe baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare se face pentru produse primare, lapte către centrele de colectare, sau ouă spre centrele de colectare, miere de albine spre centrele de colectare. Laptele care intră în procesul de producție, de procesare, pentru brânză, smântână sau, mă rog, alte produse, trebuie să respecte minimum de norme sanitare veterinare care sunt reglementate și impuse prin acel ordin. Colegii de la DSV sunt cei care emit aceste autorizații. Noi nu avem nimic împotrivă ca ei (crescătorii de ovine n.r.) să comercializeze în piețe.

Peste Legea 145 care reglementează comercializarea produselor agricole de către producătorii agricoli pe baza atestatului de producător intervine norma sanitară veterinară, până când se va modifica, este posibil ca în următoarea perioadă să se facă o modificare astfel încât și persoanele fizice neautorizate, deci producători agricoli simpli, neorganizați într-o formă juridică, PFA, II sau SRL, să poată fi autorizați sanitar-veterinar.

Dumneavoastră mi-ați pus o întrebare. Eu vin cu altă întrebare. Dumneavoastră dacă cumpărați smântână sau brânză din piață, aveți siguranța sau certitudinea că din punct de vedere al sănătății este mai bine să luați de la un producător agricol care nu este autorizat sanitar veterinar sau de la unul care este autorizat?  Cel autorizat sanitar veterinar are minimum de condiții, are un buletin de analiză, de sănătate, a gospodăriei care procesează, are un certificat de sănătate pentru animale. Deci, un minim de condiții, nu-i cere nimeni fabrică. Să nu înțeleagă lumea că trebuie să ai o fabrică pentru un PFA. Suntem în Uniunea Europeană, trebuie să ne respectăm puțin.

Eu, ca simplu consumator, merg în piață și cumpăr de bună credință. Dar statul, prin organele lui, trebuie să fie cel care asigură tuturor consumatorilor certitudinea că produsul poate fi consumat fără nicio rezervă, fără nicio reținere. Noi suntem organele statului, DSV, DSP, direcțiile agricole, OPC, câți om mai fi, care facem aceste verificări. Cel care este la masă este sigur că pune în circulație, la consum, un produs conform, declară Nicolae Hodișan, director Direcția pentru Agricultură Bihor, exclusiv pentru AGROINFO.

Șeful DAJ Bihor mai spune că mulți dintre crescătorii de ovine care au turme de 1.000 - 2.000 de oi ar fi persoane fizice autorizate (PFA), dar preferă să-și vândă produsele în baza carnetului de comercializare ca să nu fie nevoiți să achite la bugetul de stat impozite și taxe.

Eu sunt director de 10 ani, sunt în inspecții de vreo 15 ani. Ei au și PFA, dar dacă în piață vinde pe PFA trebuie să aibă casă de marcat. Așa, mai bine preferă să vândă pe atestat de producător însă au proiecte, au tot felul de sprijin financiar pe PFA. Oricum îi obligă, pentru că și cei care au făcut măsurile de finanțare, de exemplu instalarea tinerilor fermieri, măsuri prin PNDR, i-au obligat să se transforme în PFA, toți sunt PFA. Nu credeți că ceea ce vă spun ei este exact cum spun ei. Am constatat și acum, în echipele mixte de control cu DSV, că cei de la DSV cunoșteau ciobanii și le-au spus: măi, dar eu te-am autorizat pe tine pe PFA, unde ți-e autorizația? Aci în geantă. Dar vor să vândă fără nicio altă obligație fiscală. Dar măcar unui minim de siguranță alimentară trebuie să i te supui, că vrei, că nu vrei.

Știu eu cine v-a sunat, v-a sunat H. (AGROINFO a promis că nu va dezvălui numele oierului n.r.) care are 2.000 de oi. La 2.000 de oi tu vii să-mi spui că vinzi cu atestatul de producător. Atestatul de producător este un document care permite valorificarea  surplusului din gospodărie. Deci, dacă eu am două straturi de morcovi și două straturi de varză, consum și-mi pun la păstrare pentru iarnă, cât consider că-mi este necesar, iar diferența pot să o comercializez în baza acestui atestat de producător. Dar nu pot să fac comerț cu mii de miei, mii de oi și sute de kilograme de brânză. Poate să o facă, dar pe o formă juridică care implică minim de control.

Directorul DAJ Bihor mai spune că trebuie să ia cineva taurul de coarne și să impună reguli. Deocamdată nimeni nu a fost sancționat, dar ciobanilor li s-a dat un termen de 10 zile  ca să se înregistreze fiscal.

Furia este mare în rândul crescătorilor de ovine. Ei susțin că interzicerea lor în piețe are ca singur scop împovărarea lor cu o grămadă de taxe și impozite, ținta fiind falimentarea și distrugerea lor.

Vor să ne forțeze să ne înregistrăm la Registrul Comerțului, să avem PFA, firme, să plătim taxe, impozite cu grămada, să ne încurcăm în hârtii, să ne angajăm contabilă. Noi ducem brânză la analize, avem certificate de conformitate, se fac analize inclusiv la apă. Nu ăsta este motivul! Nimeni nu a murit dacă a mâncat brânză de la stână. Vă spun că ducem probe de brânză la analize, periodic. Vor să ne forțeze să ne fiscalizăm, să dăm biruri la stat, să plătim contabilă și să umblăm după acte. Să ne distrugă pe noi ciobanii și să ne falimenteze, declară Ionică Sterp, crescător de ovine din Ianoșda, Bihor, unul dintre cei trei oieri care au mers până la Bruxelles ca să-și spună necazurile.

DSV le-a dat termen. Eu nu am vrut să le dau termen. Eu am spus scoaterea imediată de pe piață a produsului, să-l ducă acasă, să-l consume cu familia lui și în piață nu are voie să vină decât atunci când are toate documentele: avize, autorizații, certificate la zi. Dacă era un document pe care-l emiteam eu, nu-i lăsam în piață. Măsura trebuie să fie radicală, adaugă șeful DAJ Bihor.

Art.33 În vederea obținerii documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor pentru activitățile din domeniul alimentar, solicitanții depun la direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerțului teritorial de pe lângă tribunalul pe raza căruia este înregistrat sediul social și o cerere scrisă. (Ordinul 111/2008 al președintelui ANSVSA privind procedura de înregistrare sanitară veterinară a activităților de vânzare directă a produselor de origine animală și nonanimală)

Sursa foto: Agerpres

Vizualizat: 38028 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

07 august 2020 - 18:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a modificat ordinul prin care fermierilor li se acordă despăgubiri pentru culturile agricole distruse de secetă. Pe lista culturilor agricole pentru care fermierii vor primi compensații au fost adăugate: lucerna, trifoiul, hameiul, plantațiile pomicole și viticole precum și culturile agricole de primăvară.

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

07 august 2020 - 17:48

COMUNICAT. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la faptul că astăzi, 07 august 2020, directorul general, Adrian Pintea, a primit la sediul instituției, vizita Excelenței sale, domnul Rahul SHRIVASTAVA, Ambasadorul Indiei în România, anunță un comunicat APIA transmis pentru AGROINFO.

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

06 august 2020 - 21:24

SCHIMBARE LA CONDUCEREA APC! Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, este de astăzi noul președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC).

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

06 august 2020 - 16:29

SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Programul Tomata a fost accesat anul acesta de circa 18.000 de cultivatori de roșii în spații protejate. Problema este că numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate în loc de 3.000 de euro, sumă la care se așteaptă ei.

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

06 august 2020 - 10:01

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara întregii țări.

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

06 august 2020 - 09:07

ORDINUL MINISTERULUI MUNCII! Fermierii care lucrează cu zilieri trebuie să știe că este în vigoare Ordinul MMPS 1140/2020, publicat pe 13 iulie 2020 în Monitorul Oficial. Pe 23 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial și Metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor. Fermierii sunt obligați să dețină și să completeze acest registru.

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

06 august 2020 - 08:11

INFORMAȚII APIA. Cum beneficiați de subvențiile agricole aferente acestui an dacă ați preluat o fermă după încheierea sesiunii de depunere a cererii unice de plată la APIA pentru campania 2020? AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie ca să nu pierdeți banii. Informațiile sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

06 august 2020 - 07:31

VERIFICĂRI APIA SUBVENȚII! Actele pe care trebuie să le dețină fiecare fermier verificat de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Vă punem la dispoziție documentele obligatoriu de prezentat inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vă verifică exploatațiile agricole pentru care ați solicitat subvenții în campania 2020.

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

05 august 2020 - 18:46

FOCARE DE RABIE LA VACI, CONFIRMATE! Focar de rabie la vaci confirmat în nordul Republicii Moldova, în municipiul Bălți și în raionul Florești, anunță Radio Chișinău. Pericolul este ca boala să fie adusă în România de animalele sălbatice. Boala este o amenințare mai ales pentru fermele de animale situate la granița cu Republica Moldova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
patru
|
05. 26, 2018. Saturday 09:42
putina igiena nu strica nimanui,atat prin productie cat si prin hartii pentru astia cu masini tari care nu respecta pe nimeni si nimic .
1.
Marcel Tarita
|
05. 25, 2018. Friday 10:45
nu zice nimeni ca nu trebuiesc respectate norme minime de igiena pentru siguranta consumatorului ,dar una este sa impui astfel de conditii unuia cu 2000 de oi si alta celui cu 50 sau 100 de buc.Acesta este deci inca un sut dat romanului care nu o sa poata plati un contabil ci va vinde animalele.HAIDETI LA SUPERMARCHE T unde si EURII sunt autorizati
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii