Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! LOVITURĂ PUTERNICĂ DATĂ CRESCĂTORILOR DE OVINE! SUNT INTERZIȘI ÎN PIEȚE!

Publicat: 24 mai 2018 - 19:58
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FORȚAȚI SĂ SE ÎNREGISTREZE FISCAL! Revoltă în rândul crescătorilor de ovine din România! Oierii nu mai au voie să-și vândă produsele din ferme în piață! Un ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) obligă crescătorii de ovine să fie înregistrați fiscal. Fermierii au termen 10 zile să se înregistreze ca persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere de familie, întreprindere individuală sau societate comercială.

Crescătorii de ovine sunt revoltați de ce li se întâmplă! Mai mulți oieri din județul Bihor au fost avertizați de autorități că nu mai au voie să-și vândă produsele în piețele agro-alimentare dacă nu sunt fiscalizați. Brânzeturile, pastrama, cârnații fabricate la stâne nu mai pot ajunge pe tarabele piețelor. Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Bihor și medicii veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară (DSV) le-au dat un ultimatum oierilor! Au termen 10 zile  ca să se înregistreze fiscal! Oierilor le este interzis să-și vândă produsele procesate în stâne, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare. Cu aceste documente pot doar să vândă lapte către centrele de colectare a laptelui, miei vii sau oi vii.

Interdicția pusă oierilor este direct legată de un ordin ANSVSA care prevede ca produsele procesate în ferme să fie vândute doar după obținerea unei autorizații sanitară veterinară care să confirme că aceste produse nu comportă niciun risc pentru consumatori. Această autorizație însă este eliberată doar fermierilor înregistrați fiscal, nu și persoanelor fizice care vând produse alimentare procesate în baza carnetului de comercializare.  

Problema este din punct de vedere al ordinului președintelui ANSVSA, Ordinul 111, care reglementează modul de autorizare al unităților care procesează produse primare. Comercializarea pe baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare se face pentru produse primare, lapte către centrele de colectare, sau ouă spre centrele de colectare, miere de albine spre centrele de colectare. Laptele care intră în procesul de producție, de procesare, pentru brânză, smântână sau, mă rog, alte produse, trebuie să respecte minimum de norme sanitare veterinare care sunt reglementate și impuse prin acel ordin. Colegii de la DSV sunt cei care emit aceste autorizații. Noi nu avem nimic împotrivă ca ei (crescătorii de ovine n.r.) să comercializeze în piețe.

Peste Legea 145 care reglementează comercializarea produselor agricole de către producătorii agricoli pe baza atestatului de producător intervine norma sanitară veterinară, până când se va modifica, este posibil ca în următoarea perioadă să se facă o modificare astfel încât și persoanele fizice neautorizate, deci producători agricoli simpli, neorganizați într-o formă juridică, PFA, II sau SRL, să poată fi autorizați sanitar-veterinar.

Dumneavoastră mi-ați pus o întrebare. Eu vin cu altă întrebare. Dumneavoastră dacă cumpărați smântână sau brânză din piață, aveți siguranța sau certitudinea că din punct de vedere al sănătății este mai bine să luați de la un producător agricol care nu este autorizat sanitar veterinar sau de la unul care este autorizat?  Cel autorizat sanitar veterinar are minimum de condiții, are un buletin de analiză, de sănătate, a gospodăriei care procesează, are un certificat de sănătate pentru animale. Deci, un minim de condiții, nu-i cere nimeni fabrică. Să nu înțeleagă lumea că trebuie să ai o fabrică pentru un PFA. Suntem în Uniunea Europeană, trebuie să ne respectăm puțin.

Eu, ca simplu consumator, merg în piață și cumpăr de bună credință. Dar statul, prin organele lui, trebuie să fie cel care asigură tuturor consumatorilor certitudinea că produsul poate fi consumat fără nicio rezervă, fără nicio reținere. Noi suntem organele statului, DSV, DSP, direcțiile agricole, OPC, câți om mai fi, care facem aceste verificări. Cel care este la masă este sigur că pune în circulație, la consum, un produs conform, declară Nicolae Hodișan, director Direcția pentru Agricultură Bihor, exclusiv pentru AGROINFO.

Șeful DAJ Bihor mai spune că mulți dintre crescătorii de ovine care au turme de 1.000 - 2.000 de oi ar fi persoane fizice autorizate (PFA), dar preferă să-și vândă produsele în baza carnetului de comercializare ca să nu fie nevoiți să achite la bugetul de stat impozite și taxe.

Eu sunt director de 10 ani, sunt în inspecții de vreo 15 ani. Ei au și PFA, dar dacă în piață vinde pe PFA trebuie să aibă casă de marcat. Așa, mai bine preferă să vândă pe atestat de producător însă au proiecte, au tot felul de sprijin financiar pe PFA. Oricum îi obligă, pentru că și cei care au făcut măsurile de finanțare, de exemplu instalarea tinerilor fermieri, măsuri prin PNDR, i-au obligat să se transforme în PFA, toți sunt PFA. Nu credeți că ceea ce vă spun ei este exact cum spun ei. Am constatat și acum, în echipele mixte de control cu DSV, că cei de la DSV cunoșteau ciobanii și le-au spus: măi, dar eu te-am autorizat pe tine pe PFA, unde ți-e autorizația? Aci în geantă. Dar vor să vândă fără nicio altă obligație fiscală. Dar măcar unui minim de siguranță alimentară trebuie să i te supui, că vrei, că nu vrei.

Știu eu cine v-a sunat, v-a sunat H. (AGROINFO a promis că nu va dezvălui numele oierului n.r.) care are 2.000 de oi. La 2.000 de oi tu vii să-mi spui că vinzi cu atestatul de producător. Atestatul de producător este un document care permite valorificarea  surplusului din gospodărie. Deci, dacă eu am două straturi de morcovi și două straturi de varză, consum și-mi pun la păstrare pentru iarnă, cât consider că-mi este necesar, iar diferența pot să o comercializez în baza acestui atestat de producător. Dar nu pot să fac comerț cu mii de miei, mii de oi și sute de kilograme de brânză. Poate să o facă, dar pe o formă juridică care implică minim de control.

Directorul DAJ Bihor mai spune că trebuie să ia cineva taurul de coarne și să impună reguli. Deocamdată nimeni nu a fost sancționat, dar ciobanilor li s-a dat un termen de 10 zile  ca să se înregistreze fiscal.

Furia este mare în rândul crescătorilor de ovine. Ei susțin că interzicerea lor în piețe are ca singur scop împovărarea lor cu o grămadă de taxe și impozite, ținta fiind falimentarea și distrugerea lor.

Vor să ne forțeze să ne înregistrăm la Registrul Comerțului, să avem PFA, firme, să plătim taxe, impozite cu grămada, să ne încurcăm în hârtii, să ne angajăm contabilă. Noi ducem brânză la analize, avem certificate de conformitate, se fac analize inclusiv la apă. Nu ăsta este motivul! Nimeni nu a murit dacă a mâncat brânză de la stână. Vă spun că ducem probe de brânză la analize, periodic. Vor să ne forțeze să ne fiscalizăm, să dăm biruri la stat, să plătim contabilă și să umblăm după acte. Să ne distrugă pe noi ciobanii și să ne falimenteze, declară Ionică Sterp, crescător de ovine din Ianoșda, Bihor, unul dintre cei trei oieri care au mers până la Bruxelles ca să-și spună necazurile.

DSV le-a dat termen. Eu nu am vrut să le dau termen. Eu am spus scoaterea imediată de pe piață a produsului, să-l ducă acasă, să-l consume cu familia lui și în piață nu are voie să vină decât atunci când are toate documentele: avize, autorizații, certificate la zi. Dacă era un document pe care-l emiteam eu, nu-i lăsam în piață. Măsura trebuie să fie radicală, adaugă șeful DAJ Bihor.

Art.33 În vederea obținerii documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor pentru activitățile din domeniul alimentar, solicitanții depun la direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerțului teritorial de pe lângă tribunalul pe raza căruia este înregistrat sediul social și o cerere scrisă. (Ordinul 111/2008 al președintelui ANSVSA privind procedura de înregistrare sanitară veterinară a activităților de vânzare directă a produselor de origine animală și nonanimală)

Sursa foto: Agerpres

Vizualizat: 38608 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

FERMIERII ROMÂNI, ASTĂZI LA GUVERN!

FERMIERII ROMÂNI, ASTĂZI LA GUVERN!

04 martie 2021 - 10:38

DISCUȚII CU PREMIERUL ROMÂNIEI. Liderii fermierilor români se întâlnesc astăzi, peste puțin timp, cu prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare și ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Guvern, Palatul Victoria, anunță șeful MADR în agenda sa.

OIERI, AȚI RENUNȚA LA RASA ȚURCANĂ PENTRU O SUBVENȚIE FOARTE MARE PE CAP DE OAIE?

OIERI, AȚI RENUNȚA LA RASA ȚURCANĂ PENTRU O SUBVENȚIE FOARTE MARE PE CAP DE OAIE?

04 martie 2021 - 10:02

VOCEA OIERILOR! Crescătorul de ovine Mihai Sprânceană din județul Caraș-Severin a spus că se fac calcule pentru o subvenție APIA de 60 de euro pe cap de oaie pentru rasele de ovine considerate superioare rasei Țurcană. Dar oierii atrași de această subvenție foarte mare ar mușca-o, spune crescătorul, adică ar ieși în pagubă pentru că alte rase de ovine nu au aceeași rezistență la condițiile din România. Aceeași opinie are și oierul Vasile Turculeț.

IMAGINILE TRADIȚIEI! CIOBANI DIN TATĂ-N FIU! CRASNA, MUNȚII PARÂNGULUI!

IMAGINILE TRADIȚIEI! CIOBANI DIN TATĂ-N FIU! CRASNA, MUNȚII PARÂNGULUI!

04 martie 2021 - 09:08

TRADIȚIE VECHE ÎN OIERIT! National Geographic a publicat un reportaj inedit despre ciobanii români cu tradiție de peste o sută de ani în oierit, ciobani din tată-n fiu, cu stâne în Munții Parângului, comuna Crasna.

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ UN NOU AJUTOR DE MINIMIS! SUMELE PENTRU FERMIERI!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ UN NOU AJUTOR DE MINIMIS! SUMELE PENTRU FERMIERI!

04 martie 2021 - 08:07

AJUTOARE FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat un nou program de ajutor de minimis pentru fermieri. Fostul Program Tomata se transformă în Programul Legume în spații protejate, iar ajutoarele pe hectar acordate fermierilor încep de la 1.000 de euro/ha.

PĂRĂSESC FERMELE DE ANIMALE DIN ROMÂNIA ȘI MUNCESC LA FERME DIN STRĂINĂTATE!

PĂRĂSESC FERMELE DE ANIMALE DIN ROMÂNIA ȘI MUNCESC LA FERME DIN STRĂINĂTATE!

04 martie 2021 - 07:12

CRESCĂTORII FORȚAȚI SĂ-ȘI REDUCĂ EFECTIVELE! Fermele de animale din România sunt forțate să-și reducă efectivele pentru că nu mai găsesc muncitori. Românii pleacă în Germania, Anglia sau în alte țări pentru a munci în agricultură.

NOU SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL AGRICULTURII!

NOU SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL AGRICULTURII!

04 martie 2021 - 06:38

DECIZIE. Prim-ministrul Florin Cîţu a numit miercuri un nou secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

SUMA APIA VIRATĂ ÎN CONTUL CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

SUMA APIA VIRATĂ ÎN CONTUL CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

03 martie 2021 - 18:38

PLATĂ SUBVENȚII ZOOTEHNIE! Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a plătit crescătorilor de animale subvențiile aferente anului de cerere 2020. Crescătorii din județul Iași au încasat 2.050.224 de euro, bani care reprezintă sprijinul cuplat zootehnic (SCZ). Cele mai mari sume le-au primit crescătorii de taurine și cei cu ovine.

ASTA DA SUBVENȚIE PENTRU OIERII ROMÂNI! 60 EURO PE CAP DE OAIE!

ASTA DA SUBVENȚIE PENTRU OIERII ROMÂNI! 60 EURO PE CAP DE OAIE!

03 martie 2021 - 17:38

O SUBVENȚIE DE 60 DE EURO PE OAIE! Crescătorii români de ovine sunt convinși, în ultima perioadă, cu o subvenție de 60 de euro pe cap de oaie, să crească alte rase de oi, străine, superioare rasei Țurcană, spune crescătorul de ovine Mihai Sprânceană din Banat. El adaugă că subvenția promisă oierilor e mare și-i va atrage pe mulți oieri, dar nu vor avea de câștigat dacă renunță la rasa Țurcană.

DOCUMENTE SUPLIMENTARE ANUL ACESTA pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DOCUMENTE SUPLIMENTARE ANUL ACESTA pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

03 martie 2021 - 16:19

ORDINUL SUBVENȚIILOR! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le poate solicita acte suplimentare fermierilor care cer anul acesta subvențiile din agricultură. Lista actelor suplimentare pentru plata subvențiilor APIA!

ORDIN MADR! NOTIFICAREA APIA pentru SPRIJINUL CUPLAT ZOOTEHNIC!

ORDIN MADR! NOTIFICAREA APIA pentru SPRIJINUL CUPLAT ZOOTEHNIC!

03 martie 2021 - 15:54

ORDINUL SUBVENȚIILOR! Potrivit Ordinului MADR 45/2021 care stabilește criteriile pentru plata subvențiilor agricole în anii 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial, în vigoare, animalele solicitate la plata sprijinului cuplat zootehnic, SCZ, subvenția mare, pot fi înlocuite. În ce situație puteți înlocui un animal solicitat la plată și care este termenul în care trebuie să notificați APIA?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
patru
|
05. 26, 2018. Saturday 09:42
putina igiena nu strica nimanui,atat prin productie cat si prin hartii pentru astia cu masini tari care nu respecta pe nimeni si nimic .
1.
Marcel Tarita
|
05. 25, 2018. Friday 10:45
nu zice nimeni ca nu trebuiesc respectate norme minime de igiena pentru siguranta consumatorului ,dar una este sa impui astfel de conditii unuia cu 2000 de oi si alta celui cu 50 sau 100 de buc.Acesta este deci inca un sut dat romanului care nu o sa poata plati un contabil ci va vinde animalele.HAIDETI LA SUPERMARCHE T unde si EURII sunt autorizati
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

#colinaharavesting #masseyferguson #MF7360PLI #combinaMF

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

În armată

În armată
Bulă la cabinetul medical al regimentului: Detalii