Fermierii sunt în fierbere și sute de miei din județul Cluj așteaptă să fie încărcați în camioane și duși în fermele de carantină. Animalele ar trebui exportate către țările arabe, Libia și Iordania, dar drumul lor este blocat de criza formularelor de identificare.
De două săptămâni, Direcțiile Județene Sanitar Veterinare nu mai au formulare de identificare. Pe baza actului, animalele sunt identificate, crotaliate și pregătite pentru vânzarea la export.
Formularele de identificare erau tipărite de ANSVSA și trimise în teritoriu. S-a schimbat procedura și, acum, fiecare Direcție Județeană Sanitar Veterinară trebuie să-și tipărească propriile formulare. Practic, s-a procedat la o descentralizare. Până a apărut actul normativ și s-au organizat licitațiile, a durat ceva. Formularele sunt acte cu regim special, înseriate. Se completează pe hârtie și în format electronic. În formular sunt trecute informații despre animal: mama, tata, sexul, produsul, spune dr. Nicolae Pivaru, directorul DSV Cluj.
Cu toate acestea, aflăm că o mașină încărcată cu aproape 1.000 de miei a ieșit ieri din România. Fermierul Alexandru Bojan ne-a povestit că și el, la fel ca alți oieri din Turda, a pregătit 300 de miei, între 20-22 kg, pe care-i încarcă astăzi în camion pentru export. Animalele sunt cu toate actele în regulă. Act de mișcare, de transport, de identificare, tabel cu efectivele, nu există nicio piedică.
Misterul s-a dezlegat abia când medicul veterinar concesionar de la circumscripția de care aparține oierul a recunoscut că a mai păstrat la sertar câteva formulare de identificare. Fermierii de care răspund sunt mai norocoși. Cât mai am formulare, mieii pot să plece la export, spune dr. Alexandru Cocan, medic veterinar concesionar din Turda.
Șeful DSV Cluj susține că săptămâna viitoare se încheie criza formularelor. Am comandat deja câteva zeci pentru fiecare circumscripție veterinară.