Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! DEZVĂLUIRI ALARMANTE ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN despre TRATAMENTUL CU ANTIBIOTICE LA OAMENI ȘI ANIMALE!

Publicat: 17 aprilie 2018 - 17:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎN PERICOL! Există riscul să ne întoarcem la o epocă „pre-antibiotice/penicilină”, iar o simplă infecție pulmonară să se soldeze tot mai frecvent cu deces. Rezistența la antibiotice, la antimicrobiene, denumită pe scurt RAM, a devenit un fenomen alarmant, avertizează un document al Parlamentului European intitulat Planul de acțiune european: O singură sănătate, care va fi supus dezbaterii și adoptării ca rezoluție a Parlamentului European pe data de 24 aprilie 2018.

Cu toate că RAM este un fenomen care survine în mod natural în timp, evoluția sa a fost accelerată de următorii factori:

• utilizarea necorespunzătoare (utilizare incorectă și utilizare excesivă) a antibioticelor atât în medicina umană (de exemplu pentru tratarea infecțiilor virale, în cazul cărora sunt ineficace), cât și în domeniul creșterii animalelor (profilaxie și creștere)
• transmiterea bacteriilor rezistente de la animale la oameni prin contact direct sau prin intermediul lanțului alimentar și eliberarea de substanțe antimicrobiene în mediul înconjurător;
• eliminarea necorespunzătoare a medicamentelor neutilizate în apele subterane
• dezvoltarea insuficientă a unor antibiotice noi.

În plus, ar fi important să se sprijine diagnosticul medicilor cu ajutorul așa-numitelor teste de diagnosticare rapidă, care clarifică într-un timp foarte scurt dacă o inflamație este cauzată de viruși sau bacterii și dacă sunt necesare antibiotice. Însă testele de diagnosticare rapidă nu au ajuns încă la maturitate și sunt deseori mai scumpe decât multe antibiotice. Prin urmare, ele sunt o povară pentru casele de asigurări de sănătate, chiar dacă, pe termen lung, rezistența la antimicrobiene va genera costuri mult mai mari pentru sistemele de sănătate, se arată în Expunerea de motive la Raportul O singură sănătate al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară.

Raportul Comisiei pentru mediu din PE arată că, pentru a lua suficiente măsuri de combatere a RAM, principiul „o singură sănătate” trebuie să joace un rol important, reflectând faptul că sănătatea oamenilor și cea a animalelor sunt interconectate și că bolile sunt transmise de la oameni la animale și invers. Prin urmare, bolile trebuie eliminate atât la oameni, cât și la animale, ținând seama totodată de mediu, care poate fi o altă sursă de microorganisme rezistente.

Documentul subliniază că utilizarea adecvată și prudentă a antimicrobienelor (antibioticelor) este esențială pentru a limita apariția RAM în sectorul de asistență medicală umană, în domeniul creșterii animalelor și în acvacultură. Există diferențe considerabile între statele membre în ceea ce privește abordarea și gestionarea RAM.

Comisia Europeană trebuie să aibă în vedere introducerea obligației de colectare și transmitere periodică a datelor de monitorizare la nivelul UE și stabilirea de indicatori pentru măsurarea progreselor în lupta împotriva RAM.

Comisia și statele membre trebuie să alinieze supravegherea, monitorizarea și raportarea modelelor și agenților patogeni RAM. Trebuie elaborate studii standardizate pentru colectarea de date privind infecțiile asociate asistenței medicale.

Prevenirea infecțiilor, măsurile de biosecuritate și practicile de control sunt esențiale în controlul tuturor microorganismelor infecțioase, deoarece reduc nevoia de antimicrobiene și, prin urmare, nu dau posibilitatea microorganismelor să își dezvolte și să își răspândească rezistența.

Documentul mai propune ca statele membre UE să elaboreze mesaje de sănătate publică pentru a sensibiliza publicul și, în acest context, să promoveze o schimbare a comportamentului vizavi de utilizarea antibioticelor. Este esențial ca pacienții să înțeleagă informațiile privind asistența medicală și să fie în măsură să urmeze exact indicațiile de tratament.

Comisia și statele membre să promoveze o bună utilizare a antimicrobienelor în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății în ceea ce privește prescrierea, dozajul, utilizarea și eliminarea antimicrobienelor.

INTERZICEREA VÂNZĂRII DE ANTIBIOTICE DE CĂTRE MEDICII UMANI ȘI VETERINARI!

Raportul arată că profesioniștii din domeniul sănătății sunt deseori nevoiți să ia decizii rapide cu privire la indicația terapeutică a unui tratament cu antibiotice. O soluție indicată sunt testele de diagnosticare rapidă care pot veni în sprijinul acestor decizii. Costul testelor de  diagnosticare rapidă însă poate depăși prețul antibioticelor.

Comisia Europeană trebuie să propună stimulente pentru ca industria să dezvolte metode de testare eficace și eficiente, iar societățile de asigurări de sănătate să acopere costurile suplimentare legate de utilizarea instrumentelor de diagnosticare rapidă, date fiind beneficiile pe termen lung ale prevenirii utilizării inutile a antimicrobienelor.

Comisia și statele membre trebuie să restricționeze sau să oprească vânzarea de antibiotice de către medicii sau veterinarii care le prescriu, atrage atenția documentul.

Evitarea tratamentului cu antibiotice s-ar putea face printr-o vaccinare de-a lungul vieții ca element-cheie al planurilor naționale de acțiune privind RAM, spune raportul.

Industria de dezvoltare de antibiotice de ultimă linie împotriva bacteriilor care sunt rezistente la toate celelalte antibiotice ezită să finalizeze cercetarea și să aducă la vânzare aceste antibiotice care ar putea salva vieți pentru un motiv meschin:  profit ul prea scăzut! 

Comisia pentru mediu propune să se acorde stimulente pentru ca industria farmaceutică să pună în circuit aceste noi antibiotice.  

UE a acordat până în prezent finanțări în valoare de peste 1 miliard de euro pentru cercetarea legată de RAM. Programul de cercetare „Orizont 2020” finanțează, de exemplu, proiecte precum ATx201 pentru antibiotice noi. Este nevoie de investiții suplimentare în viitor pentru a combate eficace RAM, deoarece 25 000 de persoane mor în fiecare an în UE din cauza unor infecții cauzate de microorganisme multirezistente. La nivel mondial, cifra este de aproximativ 700 000 de persoane în fiecare an.

Comisia pentru agricultură din Parlamentul European a avizat acest raport. Punctul de vedere al Comisiei pentru agricultură subliniază:

- trebuie să existe soluții legislative care să îi ajute pe fermieri să reducă utilizarea antibioticelor în creșterea animalelor, cu scopul de a utiliza antimicrobienele în mod prudent și responsabil;

- prevenirea bolilor trebuie să fie primul pas vizat la elaborarea legislației privind combaterea RAM în agricultură, atât pentru a asigura un standard ridicat de bunăstare a animalelor, cât și pentru a reduce nevoia de a recurge la antibiotice. Acestea nu ar trebui să fie utilizate niciodată pentru a compensa igiena insuficientă a animalelor sau creșterea necorespunzătoare a acestora;

- Comisia și statele membre trebuie să asigure o finanțare adecvată pentru investițiile realizate în cadrul exploatațiilor agricole, cum ar fi: adăposturi de calitate, ventilație, curățenie, dezinfecție, vaccinare și biosecuritate;

- producătorii de medicamente de uz veterinar trebuie să își schimbe cultura de afaceri, care încurajează utilizarea și abuzul de anumite medicamente cu scopul de a genera profituri. Utilizarea antibioticelor ca promotori de creștere a animalelor din care se obțin produse alimentare este interzisă în UE din 2006.

Comisia Europeană trebuie să impună respectarea acestei interdicții pentru toate produsele alimentare importate din țări terțe prin intermediul acordurilor de liber schimb.

Documentul primit de AGROINFO de la Parlamentul European va fi supus dezbaterii și adoptării în ședința Comisiei pentru agricultură de la Bruxelles, din data de 24 aprilie 2018.

 


 


Vizualizat: 1780 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii