Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! DEZVĂLUIRI ALARMANTE ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN despre TRATAMENTUL CU ANTIBIOTICE LA OAMENI ȘI ANIMALE!

Publicat: 17 aprilie 2018 - 17:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎN PERICOL! Există riscul să ne întoarcem la o epocă „pre-antibiotice/penicilină”, iar o simplă infecție pulmonară să se soldeze tot mai frecvent cu deces. Rezistența la antibiotice, la antimicrobiene, denumită pe scurt RAM, a devenit un fenomen alarmant, avertizează un document al Parlamentului European intitulat Planul de acțiune european: O singură sănătate, care va fi supus dezbaterii și adoptării ca rezoluție a Parlamentului European pe data de 24 aprilie 2018.

Cu toate că RAM este un fenomen care survine în mod natural în timp, evoluția sa a fost accelerată de următorii factori:

• utilizarea necorespunzătoare (utilizare incorectă și utilizare excesivă) a antibioticelor atât în medicina umană (de exemplu pentru tratarea infecțiilor virale, în cazul cărora sunt ineficace), cât și în domeniul creșterii animalelor (profilaxie și creștere)
• transmiterea bacteriilor rezistente de la animale la oameni prin contact direct sau prin intermediul lanțului alimentar și eliberarea de substanțe antimicrobiene în mediul înconjurător;
• eliminarea necorespunzătoare a medicamentelor neutilizate în apele subterane
• dezvoltarea insuficientă a unor antibiotice noi.

În plus, ar fi important să se sprijine diagnosticul medicilor cu ajutorul așa-numitelor teste de diagnosticare rapidă, care clarifică într-un timp foarte scurt dacă o inflamație este cauzată de viruși sau bacterii și dacă sunt necesare antibiotice. Însă testele de diagnosticare rapidă nu au ajuns încă la maturitate și sunt deseori mai scumpe decât multe antibiotice. Prin urmare, ele sunt o povară pentru casele de asigurări de sănătate, chiar dacă, pe termen lung, rezistența la antimicrobiene va genera costuri mult mai mari pentru sistemele de sănătate, se arată în Expunerea de motive la Raportul O singură sănătate al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară.

Raportul Comisiei pentru mediu din PE arată că, pentru a lua suficiente măsuri de combatere a RAM, principiul „o singură sănătate” trebuie să joace un rol important, reflectând faptul că sănătatea oamenilor și cea a animalelor sunt interconectate și că bolile sunt transmise de la oameni la animale și invers. Prin urmare, bolile trebuie eliminate atât la oameni, cât și la animale, ținând seama totodată de mediu, care poate fi o altă sursă de microorganisme rezistente.

Documentul subliniază că utilizarea adecvată și prudentă a antimicrobienelor (antibioticelor) este esențială pentru a limita apariția RAM în sectorul de asistență medicală umană, în domeniul creșterii animalelor și în acvacultură. Există diferențe considerabile între statele membre în ceea ce privește abordarea și gestionarea RAM.

Comisia Europeană trebuie să aibă în vedere introducerea obligației de colectare și transmitere periodică a datelor de monitorizare la nivelul UE și stabilirea de indicatori pentru măsurarea progreselor în lupta împotriva RAM.

Comisia și statele membre trebuie să alinieze supravegherea, monitorizarea și raportarea modelelor și agenților patogeni RAM. Trebuie elaborate studii standardizate pentru colectarea de date privind infecțiile asociate asistenței medicale.

Prevenirea infecțiilor, măsurile de biosecuritate și practicile de control sunt esențiale în controlul tuturor microorganismelor infecțioase, deoarece reduc nevoia de antimicrobiene și, prin urmare, nu dau posibilitatea microorganismelor să își dezvolte și să își răspândească rezistența.

Documentul mai propune ca statele membre UE să elaboreze mesaje de sănătate publică pentru a sensibiliza publicul și, în acest context, să promoveze o schimbare a comportamentului vizavi de utilizarea antibioticelor. Este esențial ca pacienții să înțeleagă informațiile privind asistența medicală și să fie în măsură să urmeze exact indicațiile de tratament.

Comisia și statele membre să promoveze o bună utilizare a antimicrobienelor în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății în ceea ce privește prescrierea, dozajul, utilizarea și eliminarea antimicrobienelor.

INTERZICEREA VÂNZĂRII DE ANTIBIOTICE DE CĂTRE MEDICII UMANI ȘI VETERINARI!

Raportul arată că profesioniștii din domeniul sănătății sunt deseori nevoiți să ia decizii rapide cu privire la indicația terapeutică a unui tratament cu antibiotice. O soluție indicată sunt testele de diagnosticare rapidă care pot veni în sprijinul acestor decizii. Costul testelor de  diagnosticare rapidă însă poate depăși prețul antibioticelor.

Comisia Europeană trebuie să propună stimulente pentru ca industria să dezvolte metode de testare eficace și eficiente, iar societățile de asigurări de sănătate să acopere costurile suplimentare legate de utilizarea instrumentelor de diagnosticare rapidă, date fiind beneficiile pe termen lung ale prevenirii utilizării inutile a antimicrobienelor.

Comisia și statele membre trebuie să restricționeze sau să oprească vânzarea de antibiotice de către medicii sau veterinarii care le prescriu, atrage atenția documentul.

Evitarea tratamentului cu antibiotice s-ar putea face printr-o vaccinare de-a lungul vieții ca element-cheie al planurilor naționale de acțiune privind RAM, spune raportul.

Industria de dezvoltare de antibiotice de ultimă linie împotriva bacteriilor care sunt rezistente la toate celelalte antibiotice ezită să finalizeze cercetarea și să aducă la vânzare aceste antibiotice care ar putea salva vieți pentru un motiv meschin:  profit ul prea scăzut! 

Comisia pentru mediu propune să se acorde stimulente pentru ca industria farmaceutică să pună în circuit aceste noi antibiotice.  

UE a acordat până în prezent finanțări în valoare de peste 1 miliard de euro pentru cercetarea legată de RAM. Programul de cercetare „Orizont 2020” finanțează, de exemplu, proiecte precum ATx201 pentru antibiotice noi. Este nevoie de investiții suplimentare în viitor pentru a combate eficace RAM, deoarece 25 000 de persoane mor în fiecare an în UE din cauza unor infecții cauzate de microorganisme multirezistente. La nivel mondial, cifra este de aproximativ 700 000 de persoane în fiecare an.

Comisia pentru agricultură din Parlamentul European a avizat acest raport. Punctul de vedere al Comisiei pentru agricultură subliniază:

- trebuie să existe soluții legislative care să îi ajute pe fermieri să reducă utilizarea antibioticelor în creșterea animalelor, cu scopul de a utiliza antimicrobienele în mod prudent și responsabil;

- prevenirea bolilor trebuie să fie primul pas vizat la elaborarea legislației privind combaterea RAM în agricultură, atât pentru a asigura un standard ridicat de bunăstare a animalelor, cât și pentru a reduce nevoia de a recurge la antibiotice. Acestea nu ar trebui să fie utilizate niciodată pentru a compensa igiena insuficientă a animalelor sau creșterea necorespunzătoare a acestora;

- Comisia și statele membre trebuie să asigure o finanțare adecvată pentru investițiile realizate în cadrul exploatațiilor agricole, cum ar fi: adăposturi de calitate, ventilație, curățenie, dezinfecție, vaccinare și biosecuritate;

- producătorii de medicamente de uz veterinar trebuie să își schimbe cultura de afaceri, care încurajează utilizarea și abuzul de anumite medicamente cu scopul de a genera profituri. Utilizarea antibioticelor ca promotori de creștere a animalelor din care se obțin produse alimentare este interzisă în UE din 2006.

Comisia Europeană trebuie să impună respectarea acestei interdicții pentru toate produsele alimentare importate din țări terțe prin intermediul acordurilor de liber schimb.

Documentul primit de AGROINFO de la Parlamentul European va fi supus dezbaterii și adoptării în ședința Comisiei pentru agricultură de la Bruxelles, din data de 24 aprilie 2018.

 


 


Vizualizat: 1419 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

07 august 2020 - 18:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a modificat ordinul prin care fermierilor li se acordă despăgubiri pentru culturile agricole distruse de secetă. Pe lista culturilor agricole pentru care fermierii vor primi compensații au fost adăugate: lucerna, trifoiul, hameiul, plantațiile pomicole și viticole precum și culturile agricole de primăvară.

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

07 august 2020 - 17:48

COMUNICAT. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la faptul că astăzi, 07 august 2020, directorul general, Adrian Pintea, a primit la sediul instituției, vizita Excelenței sale, domnul Rahul SHRIVASTAVA, Ambasadorul Indiei în România, anunță un comunicat APIA transmis pentru AGROINFO.

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

06 august 2020 - 21:24

SCHIMBARE LA CONDUCEREA APC! Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, este de astăzi noul președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC).

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

06 august 2020 - 16:29

SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Programul Tomata a fost accesat anul acesta de circa 18.000 de cultivatori de roșii în spații protejate. Problema este că numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate în loc de 3.000 de euro, sumă la care se așteaptă ei.

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

06 august 2020 - 10:01

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara întregii țări.

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

06 august 2020 - 09:07

ORDINUL MINISTERULUI MUNCII! Fermierii care lucrează cu zilieri trebuie să știe că este în vigoare Ordinul MMPS 1140/2020, publicat pe 13 iulie 2020 în Monitorul Oficial. Pe 23 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial și Metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor. Fermierii sunt obligați să dețină și să completeze acest registru.

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

06 august 2020 - 08:11

INFORMAȚII APIA. Cum beneficiați de subvențiile agricole aferente acestui an dacă ați preluat o fermă după încheierea sesiunii de depunere a cererii unice de plată la APIA pentru campania 2020? AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie ca să nu pierdeți banii. Informațiile sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

06 august 2020 - 07:31

VERIFICĂRI APIA SUBVENȚII! Actele pe care trebuie să le dețină fiecare fermier verificat de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Vă punem la dispoziție documentele obligatoriu de prezentat inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vă verifică exploatațiile agricole pentru care ați solicitat subvenții în campania 2020.

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

05 august 2020 - 18:46

FOCARE DE RABIE LA VACI, CONFIRMATE! Focar de rabie la vaci confirmat în nordul Republicii Moldova, în municipiul Bălți și în raionul Florești, anunță Radio Chișinău. Pericolul este ca boala să fie adusă în România de animalele sălbatice. Boala este o amenințare mai ales pentru fermele de animale situate la granița cu Republica Moldova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii