Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

EUROPARLAMENTAR: DISPAR SOIURILE VECHI ROMÂNEȘTI DE LEGUME!

Publicat: 07 iunie 2017 - 10:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LEGUME ȘI FRUCTE FĂRĂ GUST! Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), membru în Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a atras atenţia Comisiei Europene asupra dispariţiei soiurilor vechi de legume. Ce răspuns i-a dat Comisia Europeană?

România este cunoscută la nivelul Uniunii Europene pentru fructele și legumele extrem de aromate și sănătoase. Fructele românești își păstrează încă savoarea, mirosul și textura și sunt foarte căutate pe piața internă.

Din păcate, aceste fructe din soiurile vechi sunt din ce în ce mai rar de găsit în comerț pentru că fermierii români își îndreaptă atenția către soiurile mai noi. Acest fapt este cauzat și de rezistența mai scăzută a soiurilor vechi la dăunători. Este nevoie de o concentrare mai mare asupra patrimoniului genetic, precum și asupra conservării acestuia pentru a nu pierde acele soiuri.

Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână pentru a fi încurajată cultivarea semințelor din soiuri vechi și, de asemenea, instrumentele de încurajare a institutelor de cercetare pentru ca acestea să investească în condiționarea semințelor astfel încât ele să facă față stresului termic actual și dăunătorilor din ce în ce mai puternici, a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Comisarului European pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, i-a răspuns europarlamentarului român. Comisia Europeană va finanța o rețea de creștere a capacităților pentru conservarea culturilor.

Legislația UE include dispoziții menite să încurajeze fermierii să planteze semințe de soiuri vechi prin formularea unor cerințe mai puțin stricte privind producerea și comercializarea în Uniune a unor astfel de semințe. În special, Directiva 2009/145/CE a Comisiei are drept scop să faciliteze producerea și comercializarea soiurilor de conservare prin stabilirea anumitor derogări pentru acceptarea varietăților primitive și a soiurilor de legume care sunt cultivate, în mod tradițional, în localități și regiuni speciale.

Articolul 3 alineatul (4) din Directiva 2008/90/CE a Consiliului prevede, de asemenea, că statele membre pot autoriza furnizorii de pe teritoriul lor să introducă pe piață cantități adecvate de material săditor și de plante fructifere destinate sprijinirii păstrării diversității genetice.

În cadrul programului Orizont 2020, Comisia Europeană finanțează cercetarea și inovarea legate de conservarea și utilizarea resurselor genetice, inclusiv a varietăților primitive și a soiurilor neglijate. De exemplu, în urma ultimei evaluări a propunerilor din primăvara anului 2017, Comisia va finanța o rețea de creștere a capacităților pentru conservarea culturilor, a anunțat Andriukaitis.

Vizualizat: 1109 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

Lipsesc centrele de sacrificare permanente Cons DDA la Agromalim 2017 Bilanţul DLG InterMarketing pe final de an

Bancul zilei

Arborele

Arborele
Clienta: - Îmi place căţelul acesta şi aş vrea să-l cumpăr. Dar, spuneţi-mi, are pedigree? Detalii