LEGUME ȘI FRUCTE FĂRĂ GUST! Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), membru în Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a atras atenţia Comisiei Europene asupra dispariţiei soiurilor vechi de legume. Ce răspuns i-a dat Comisia Europeană?
România este cunoscută la nivelul Uniunii Europene pentru fructele și legumele extrem de aromate și sănătoase. Fructele românești își păstrează încă savoarea, mirosul și textura și sunt foarte căutate pe piața internă.
Din păcate, aceste fructe din soiurile vechi sunt din ce în ce mai rar de găsit în comerț pentru că fermierii români își îndreaptă atenția către soiurile mai noi. Acest fapt este cauzat și de rezistența mai scăzută a soiurilor vechi la dăunători. Este nevoie de o concentrare mai mare asupra patrimoniului genetic, precum și asupra conservării acestuia pentru a nu pierde acele soiuri.
Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână pentru a fi încurajată cultivarea semințelor din soiuri vechi și, de asemenea, instrumentele de încurajare a institutelor de cercetare pentru ca acestea să investească în condiționarea semințelor astfel încât ele să facă față stresului termic actual și dăunătorilor din ce în ce mai puternici, a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.
Comisarului European pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, i-a răspuns europarlamentarului român. Comisia Europeană va finanța o rețea de creștere a capacităților pentru conservarea culturilor.
Legislația UE include dispoziții menite să încurajeze fermierii să planteze semințe de soiuri vechi prin formularea unor cerințe mai puțin stricte privind producerea și comercializarea în Uniune a unor astfel de semințe. În special, Directiva 2009/145/CE a Comisiei are drept scop să faciliteze producerea și comercializarea soiurilor de conservare prin stabilirea anumitor derogări pentru acceptarea varietăților primitive și a soiurilor de legume care sunt cultivate, în mod tradițional, în localități și regiuni speciale.
Articolul 3 alineatul (4) din Directiva 2008/90/CE a Consiliului prevede, de asemenea, că statele membre pot autoriza furnizorii de pe teritoriul lor să introducă pe piață cantități adecvate de material săditor și de plante fructifere destinate sprijinirii păstrării diversității genetice.
În cadrul programului Orizont 2020, Comisia Europeană finanțează cercetarea și inovarea legate de conservarea și utilizarea resurselor genetice, inclusiv a varietăților primitive și a soiurilor neglijate. De exemplu, în urma ultimei evaluări a propunerilor din primăvara anului 2017, Comisia va finanța o rețea de creștere a capacităților pentru conservarea culturilor, a anunțat Andriukaitis.