SĂRACUL SE HRĂNEȘTE CU RESTURILE DE LA MASA BOGATULUI! Europarlamentarul Daniel Buda (PPE) dezvăuie un adevăr dureros, ascuns în exportul de bovine de carne din România. Exportăm din fermele românești exemplarele de bovine cele mai reușite, pe placul străinilor, carcase de primă calitate. Străinii le tranșează, opresc ce e cel mai bun, de primă calitate și ce credeți că fac cu carnea de calitatea a doua, cu resturile? Le trimit în România și noi le cumpărăm de pe raftul magazinelor.
Vaca de carne poate fi folosită cu succes în procesul de convertire a producțiilor de cereale din România în carne astfel încât să nu fim exportatori de cereale, ci de produs finit, și anume de carne și produse din carne. Acest lucru ar permite adăugarea unei plus valori mult mai mare pentru sectorul agricol. Desigur că, ar trebui consolidată și dezvoltată rețeaua de abatorizare concomitent cu cea de procesare și desfacere. Acordarea unor beneficii financiare pentru animalele sacrificate și pe anumite clase de calitate ar contribui în mod cert la transformarea României în furnizor de produse finite.
Astăzi, din păcate, din discuțiile cu cunoscătorii din acest domeniu am înțeles că exportăm carcase de carne în diverse țări (le știu care, dar nu le spun), unde după tranșare, carnea de calitatea întâi este păstrată pentru consumul propriu din acele țări, iar cea de calitatea a doua se întoarce în România, dezvăluie europarlamentarul român Daniel Buda, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European.
Pentru noi, românii, săraci și proști, e bună și calitatea a doua. O plătim cu prețul de calitatea întâi, mai ales că vorbim de carnea de vită care are un preț mare la raft. De ce nu cumpărăm direct de la fermele românești? Ca să fim siguri că mâncăm o carne de calitatea întâi. De ce exportăm și așteptăm să ne arunce străinii bucățile de carne care nu le convin lor, care sunt mai puțin calitative?!
Această stare de lucru este expresia unei incompetențe din partea statului de a găsi formulele care să permită eficientizarea în sectorul agricol. Dincolo de toate necunoscutele pe care le avem după 2020 legate de viitorul PAC, este important să reținem că omenirea nu poate fi hrănită doar cu aer, că sprijinirea sectorului agricol nu înseamnă să dai bani fermierilor, iar ei să stea în insulele Caraibe cu burta la soare, ci înseamnă de fapt să investești într-un sector care să fie capabil să ne pună pe masă pâinea noastră cea de toate zilele, mai spune europarlamentarul. Daniel Buda (în foto) a vizitat mai multe ferme de bovine din județul Mureș.