FĂRĂ BIROCRAȚIE. Regulamentele europene sunt interpretate în România, de multe ori, prin adăugarea de noi condiții pentru obținerea subvențiilor europene, de sarcini administrative în plus pentru fermieri. Regulile europene nu sunt făcute să încurajeze birocrația. Este interzis statelor membre UE să adauge sarcini în plus, dincolo de regulamentele europene, fermierilor, a declarat europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.
Statelor membre le este interzis să adauge sarcini în plus pentru fermieri, dincolo de prevederile regulamentelor europene, transmite eurodeputatul Daniel Buda (PPE) vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.
În cadrul reuniunii Grupului PPE, în care a avut loc o dezbatere pe marginea documentului de poziție pregătit de PPE cu privire la viitoarea Politică Agricolă Comună-planurile strategice, Daniel Buda a subliniat faptul că obiectivele principale ale PPE vor fi să asigure o finanțare corespunzătoare pentru PAC care să permită susținerea fermierilor, dar și atingerea obiectivelor de mediu și climă. Nu în ultimul rând, vicepreședintele AGRI a subliniat că în noul exercițiu financiar nu trebuie să fie permise condiționalități suplimentare impuse de statele membre.
Intervenția integrală a lui Daniel Buda, mai jos:
„Doresc să încep prin a transmite aprecierile că, după lungi negocieri, grupul PPE a ajuns la un numitor comun în privința unui dosar important. Principalele noastre obiective sunt: să ne asigurăm că nicio sarcină administrativă suplimentară nu va fi adăugată de către statele membre peste regulamentele europene pentru fermieri, finanțarea UE pentru agricultură să fie accesibilă și să se asigure predictibilitatea, iar următoarele reglementări PAC trebuie să fie ușor de implementat pentru statele membre, vorbind aici de flexibilitatea de care toată lumea are nevoie.
Trebuie să ne asigurăm că avem o finanțare corespunzătoare pentru fermierii mici și mijlocii, dar trebuie să ne ocupăm de toți cei care asigură hrană, indiferent de dimensiunea acestora. În acest context, apreciez că cele două soluții propuse pentru plafonare sunt foarte bune, iar oricare dintre aceste două soluții puse pe masă satisface interesele statelor membre. Este foarte clar că PAC trebuie finanțată pe măsură dacă dorim să atingem obiectivele UE privind clima și mediul. Aș dori să mai fac un comentariu aici legat de banii care nu sunt utilizați pentru ecologizare și care ar putea să fie redistribuiți către alte state membre. Eu cred că ne aflăm într-o zonă sensibilă din punct de vedere legal și acest lucru nu ar putea să fie posibil”, a afirmat eurodeputatul PPE.
În acest sens, Daniel Buda și-a exprimat convingerea că „trebuie să transmitem un mesaj puternic și clar că ne asumăm rolul de a sprijini fermierii și acest document de poziție ar trebui să ne consolideze poziția de grup politic care reprezintă cu adevărat interesele fermierilor”.
Sursa: Calea europeană