Cooperativele agricole, grupurile de producători din sectorul pomicol pot să primească un sprijin financiar nerambursabil de până la 2,5 milioane de euro pentru un lanţ alimentar integrat.
Potrivit fişei consultative a submăsurii 4.2a procesare produse pomicole, cooperativele agricole şi grupurile de producători pot să solicite aceşti bani pentru investiţii care conduc la crearea unui lanţ alimentar integrat. Suma cerută trebuie să reprezinte maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile şi să nu depăşească 2,5 milioane de euro.
Au acces la sprijinul pentru crearea lanţurilor alimentare şi întreprinderile mici, mijlocii şi mari. Întreprinderile mici şi mijlocii pot primi maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără să depăşească un milion de euro, iar cele mari, maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi 1,5 milioane de euro.
Cheltuieli eligibile înseamnă: construcţia, extinderea, modernizarea și dotarea clădirilor unităților de procesare; achiziţionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime și/ sau comercializării produselor agroalimentare în cadrul lanțurilor alimentare integrate; cheltuieli pentru îmbunătățirea controlului intern al calității și conformarea cu noile standarde impuse de legislația europeană pentru procesare și comercializare produse agro-alimentare; cheltuieli aferente marketingului produselor obținute; cheltuieli generate de investițiile în active necorporale (drepturi referitoare la brevete, licenţe, know-how sau cunoştinţe tehnice nebrevetate).
Criteriile de selecţie sunt stabilite în funcţie de lanţul alimentar creat (colectare fructe, sortare, depozitare, ambalare, procesare şi comercializare), în funcţie de produs (ex.: produse ecologice, tradiționale, produse care participă la scheme de calitate recunoscute la nivel european etc.), de asocierea în cadrul cooperativelor sau a grupurilor de producători şi de potenţialul agricol care vizează zonele cu potențial determinate în baza studiului de specialitate
Varianta consultativă a fişelor pentru măsuri şi submăsuri, discutată în urmă cu o săptămână în Comitetul de monitorizare al PNDR, a fost trimisă Comisiei Europene. Este posibilă avizarea ei în această săptămână, în forma în care a fost publicată pe pagina AFIR sau cu mici modificări.