PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL DIN 14 MARTIE 2018! Pe 9 martie 2018, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege prin care sunt pedepsiți aspru deținătorii de terenuri care nu distrug această buruiană. Legea ambroziei a fost publicată pe 14 martie 2018 în Monitorul Oficial nr. 227 și este în vigoare. Ce prevede această lege?
Potrivit Legii 62/2018 pentru combaterea ambroziei, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.
În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.
Beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.
Lucrările de întreţinere a terenului în vederea combaterii buruienii ambrozia în ariile naturale protejate stabilite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se fac potrivit planului de management al ariei naturale protejate.
În vederea stabilirii soluţiilor corespunzătoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale desfăşoară anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu parteneri locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acestei plante.
ATENȚIE! AMENZI!
Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole care au fost avertizați să distrugă această buruiană și să prevină apariția ei și care nu s-au conformat avertismentului sunt sancţionați cu amendă contravențională de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole a dispoziţiilor legii, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.
Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se elaborează de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Ministerul Sănătăţii în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Ambrozia (iarba pârloagelor) este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.
În perioada înfloririi plantei (iulie-septembrie), conform datelor furnizate de cabinetele de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor aerien, trezire nocturnă cauzată de obstrucție și posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25% din cazuri).
Scăderea numărului de îmbolnăviri poate fi obținută prin scăderea cantității de polen. Este cunoscut faptul că polenul poate parcurge 300 km – 500 km, de aceea intervențiile de limitare ale răspândirii plantei trebuie să fie aplicate unitar la nivel național. Vă dau câteva exemple din alte state privind metode convenționale de combatere a plantei, dar și metode preventive elaborate precum creșterea nivelului de conștientizare a populației, prevenirea răspândirii și introducerii în zonele neinfestate:
Austria, Germania, Italia și Slovenia utilizează metode convenționale de combatere precum cele mecanice, chimice și biologice, însă acestea sunt însoțite de prevederi legislative foarte clare.
China a dezvoltat combaterea biologică prin utilizarea unei specii nocturne de molie, respectiv Tarachidia candefacta și a unei molii galicole care infestează tulpinile însă eficiența acestei metode are proporții diferite.
Canada a testat metode mecanice prin smulgerea manuală sau cosirea. Niciuna dintre metode nu au eradicat planta însă au micșorat cantitatea de semințe produse. Combaterea chimică s-a dovedit mai eficientă comparativ cu cea mecanică.
În Croația, Federația Rusă și Asutralia s-a încercat combaterea biologică.
În Ungaria a fost creată o comisie interministerială din opt miniștri, rolul acesteia fiind de a crea o bază legislativă pentru obligativitatea combaterii plantei. Astfel, combaterea acestei specii a devenit obligatorie pentru fiecare proprietar de teren, înainte de perioada înfloririi. Proprietarii de terenuri care nu se supun sunt sancționați cu amenzi de la 20.000 de forinți la 5 milioane de forinți.
În Elveția, din anul 2006 această plantă a fost declarată buruiana de carantină în agricultură. Ambrozia este cosită și erbicidată, în funcție de tipul de folosință al terenului pe care apare. În cazul terenurilor agricole se utilizează rotația culturilor împreună cu erbicidarea.
În SUA, sunt folosite metode mecanice, chimice și s-a încercat și arderea dar era necesară o cantitate prea mare de combustibil, se arată în Expunerea de motive la această lege inițiată de PNL.
Surse: Monitorul Oficial, Parlamentul României