Criza preţurilor de pe piaţa laptelui a fost principala temă de discuţie în cadrul conferinţei de toamnă a ministerelor ce a avut loc, de curând, la Rostock-Warnemünde în Germania.
Conferinţa agricolă de toamnă a statului german şi a landurilor federale s-a terminat vinerea trecută, 9 septembrie. Au fost dezbătute 36 de teme în cadrul acestei conferinţe. Despre rezultate, ministrul agriculturii din landul Mecklenburg-Vorpommern şi preşedintele congresului, Till Backhaus:
Despre criza laptelui: „Este important să punem Politica Agricolă Europeană pe termen lung pe picioare stabile, pentru a nu fi afectată de situaţiile de criză. În ceea ce priveşte ordinea de pe piaţă, ar trebui implementate instrumente prin care criza să poată fi depăşită mai bine pe viitor şi pentru a stopa scăderea subită a preţurilor. Un sprijin esenţial este articolul 148 al Organizării Comune a Pieţelor (OCP) care reglementează condiţiile de livrare. Cu consimţământul Germaniei şi al landurilor federale am făcut astăzi un pas important.”
Parlamentele federale au cerut de la statul german să folosească toate posibilităţile legale pentru a putea împărţi toţi banii din cel de-al doilea pachet de întrajutorare de la UE, inclusiv plăţile anticipate. Participanţii la conferinţă au conchis şi asupra necesităţii unor contracte de livrare corecte în lanţul alimentar. Statul ar trebui să ofere comerţului alimentar cu amănuntul mai multă responsabilitate în cadrul dialogului de pe piaţa laptelui.
Se doreşte în continuare o reducere obligatorie a cantităţilor de lapte la nivelul Uniunii Europene în cazul unei crize. În plus, statul a fost rugat să îşi acorde sprijinul la găsirea unor noi pieţe de desfacere. Conferinţa apelează şi la Guvern pentru a contribui la eliminarea embargoului rusesc.
PAC: Fermierii vor primi plăţile directe în decursul acestui an
Participanţii au fost unanim de acord şi asupra faptului că birocraţia din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) – în special în domeniul greening-ului – ar trebui eliminată. Greening-ul va fi evaluat de către Comisia Europeană în 2017. În urma conferinţei, au fost elaborate decizii concrete de îmbunătăţire. Astfel, plăţile directe vor fi virate la nivel federal înainte de finalul anului calendaristic în conturile destinatarilor.
Noi reglementări pentru bunăstarea animalelor
Pe ordinea de zi s-a aflat şi bunăstarea animalelor. Landurile au solicitat ca statul să se implice pentru reglementări uniforme la ţinerea scroafelor în aşa-zise navete/lăzi, pentru a evita denaturarea concurenţei între statele membre ale UE.
„Este important să ne ocupăm în totalitate de această temă, ceea ce înseamnă protecţia şi sănătatea animalelor, dar şi profitabilitatea economică. Punerea în aplicare a unor noi reglementări necesită timp. Întreprinderile trec prin vremuri grele şi se străduiesc să se adapteze noilor reguli în ceea ce priveşte condiţiile mai bune de trai pentru animale. Trebuie să remarcăm şi acest lucru”, a spus Backhaus. Landurile vor analiza în ce măsură procesul de adaptare la aceste noi reguli ar putea fi susţinut la nivel de întreprindere.
sursa: agrarticker.de