Adama
Vinasa Rompak

Economia de piaţă este un organism viu!

Publicat: 30 august 2017 - 15:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Iar realitatea dată de piaţă este întotdeauna dureroasă! Dar ce facem noi ăştia crescuţi în economia planificată? Acuzăm ba pe unul, ba pe altul de neregulile economiei de piaţă!

De fiecare dată, dar absolut de fiecare dată când o dăm în bară, altcineva este de vină. Ba statul, ba ministru, ba portarul de la bancă. Nu mai vorbesc de partenerii de business, traderi, intermediari, samsari sau cum mai vrem să-i numim, pe cei care ne jecmănesc continuu! Iar noi, biete fecioare, ne lăsăm de fiecare dată dezvirginate! Dar stăm cu picioarele în tavan, cu chiloţii daţi pe jumătate jos şi apoi ne văicărim că am fost violaţi! Nu tu măsuri de prevedere, cum ar fi asocierea spre vânzare sau punerea de o strategie la nivelul asociaţiilor profesionale şi, sau interprofesionale.

Nicio o urmă de acorduri pe OIPA, nu tu un contract colectiv din care nimeni să nu iasă la prima ofertă personală. În schimb, e de vină primul ministru că dă cifre culese din teritoriu de parcă comercianţii stau ca la circ în aşteptarea confirmărilor oficiale ale informaţiilor lor. Oare credem noi că giganţii din agribusiness aşteaptă cifrele unei statistici searbăde şi ineficiente precum cea românească pentru a-şi face strategiile de cumpărare?!

Oare chiar credem asta, sau doar e mai uşor să găsim de fiecare dată un vinovat pentru impotenţa noastră de a influenţa piaţa?! În SUA, e adevărat, nu se mişcă nimic până când estimările USDA nu confirmă o tendinţă sau alta. Dar se ştiu prognozele chiar şi cu un an înainte pentru că marfa se vinde cu un an înainte de a fi recoltată. Nu vă ascund că am scris de nenumărate ori şi despre fermieri din România care au învăţat regulile. S-au unit şi au negociat la comun. Sau, dacă sunt mari şi au putere de păstrare a mărfii de calitate pe termen lung şi chiar mai multe oferte la poarta fermei. Pur şi simplu caută, uneori provoacă, momentul oportun la care să vândă.

Alţii, mai prevăzători, vând cu un an înainte aproape toată producţia, iar ce le rămâne nu mai este o povară. Pentru că au investit atât cât să nu rămână decât sclavii profitului. Ştiu că nu respectaţi opiniile jurnaliştilor. Ştiu că nu aveţi respect pentru nimeni altcineva care vă arată şi partea goală şi mai puţin frumoasă a realităţii. Iar această realitatate trebuie mai întâi să fie acceptată. Chiar şi atunci când te pătrunde cu voia ta. Uneori chiar mai abitir atunci când îţi asumi realitatea fără a mai încerca să închizi ochii din când în când. Ca într-o aţipire frumoasă.

Privesc fenomenul agricol din interior, dar, într-un anume fel, situat spre limita exterioară a acestui întreg cu formă rotundă (ca o solă verde supusă pivotului de irigat). Cumva un pic mai mult decât tangenţial pentru cine înţelege un pic de geometrie plană. E o poziţie din care niciun unghi nu poate fi închis definitiv. Un loc de unde dacă îmi focalizez atenţia pot vedea atât mişcările dinspre centru spre exterior, dar şi absolut toate secantele care pătrund (uneori adânc, alteori aproape tangenţial) fenomenul agricol. Atât din punct de vedere economic, politico-social sau doar al profitului strict. Ba chiar şi mişcarea care pare haotică din jurul acestui cerc de interese agricole. Şi nu pot să nu remarc cum această poziţie, din care privesc agricultura, este supusă zilnic unui tsunami. Ba dinspre interior, ba dinspre cei care vor să intre în terenul businessului agricol ciupind startul sau încălcând regulile jocului. Iar rolul de purtător de fanion galben, sau de fluieraş, nu prea se împacă cu poziţia în care mă aflu. Nu pot să ridic fanionul şi apoi să-i şi fluier în acelaşi timp pe cei surprinşi în off said sau pur şi simplu obstrucţionând sau chiar dând la gioale cu o anume veselie. Pentru că nu m-ar lua nimeni în seamă. Pentru că vă place jocul fără arbitrii. Şi cei care joacă, dar şi majoritatea spectatorilor care de obicei chibiţează, iar uneori chiar pariază. Ei plătesc arbitrajul doar aşa, la oha. Să nu zică lumea că nu au observatori.

În schimb, atunci când vreun încăpâţânat picat din cer în aranjamentul acesta de tip status quo se apucă de fluturat fanionul fără indicaţii din partea regizorilor e deja vai şi amar. E privit absurd, ca duşmanul tuturor!

Cel care are tupeul de a vă pune oglinda în faţă e vinovat de toată urâciunile. Încercaţi totuşi, cu puţină înţelegere, să mai şi priviţi din când în când în ochii celor care sunt în jurul vostru. Nu-i mai bănuiţi pe toţi că ar fi ageamii, iar voi aşii aşilor pentru că nu este varianta veşnic câştigătoare. Ba din contră!

Îmi asum înjurăturile cu încrederea că măcar o parte dintre voi vor face exerciţiul acesta de introspecţie! Ceea ce nu le va face pentru început prea bine, dar măcar vor ştii de acum încolo exact cum stau!

Vizualizat: 3508 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii