Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Economia de piaţă este un organism viu!

Publicat: 30 august 2017 - 15:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Iar realitatea dată de piaţă este întotdeauna dureroasă! Dar ce facem noi ăştia crescuţi în economia planificată? Acuzăm ba pe unul, ba pe altul de neregulile economiei de piaţă!

De fiecare dată, dar absolut de fiecare dată când o dăm în bară, altcineva este de vină. Ba statul, ba ministru, ba portarul de la bancă. Nu mai vorbesc de partenerii de business, traderi, intermediari, samsari sau cum mai vrem să-i numim, pe cei care ne jecmănesc continuu! Iar noi, biete fecioare, ne lăsăm de fiecare dată dezvirginate! Dar stăm cu picioarele în tavan, cu chiloţii daţi pe jumătate jos şi apoi ne văicărim că am fost violaţi! Nu tu măsuri de prevedere, cum ar fi asocierea spre vânzare sau punerea de o strategie la nivelul asociaţiilor profesionale şi, sau interprofesionale.

Nicio o urmă de acorduri pe OIPA, nu tu un contract colectiv din care nimeni să nu iasă la prima ofertă personală. În schimb, e de vină primul ministru că dă cifre culese din teritoriu de parcă comercianţii stau ca la circ în aşteptarea confirmărilor oficiale ale informaţiilor lor. Oare credem noi că giganţii din agribusiness aşteaptă cifrele unei statistici searbăde şi ineficiente precum cea românească pentru a-şi face strategiile de cumpărare?!

Oare chiar credem asta, sau doar e mai uşor să găsim de fiecare dată un vinovat pentru impotenţa noastră de a influenţa piaţa?! În SUA, e adevărat, nu se mişcă nimic până când estimările USDA nu confirmă o tendinţă sau alta. Dar se ştiu prognozele chiar şi cu un an înainte pentru că marfa se vinde cu un an înainte de a fi recoltată. Nu vă ascund că am scris de nenumărate ori şi despre fermieri din România care au învăţat regulile. S-au unit şi au negociat la comun. Sau, dacă sunt mari şi au putere de păstrare a mărfii de calitate pe termen lung şi chiar mai multe oferte la poarta fermei. Pur şi simplu caută, uneori provoacă, momentul oportun la care să vândă.

Alţii, mai prevăzători, vând cu un an înainte aproape toată producţia, iar ce le rămâne nu mai este o povară. Pentru că au investit atât cât să nu rămână decât sclavii profitului. Ştiu că nu respectaţi opiniile jurnaliştilor. Ştiu că nu aveţi respect pentru nimeni altcineva care vă arată şi partea goală şi mai puţin frumoasă a realităţii. Iar această realitatate trebuie mai întâi să fie acceptată. Chiar şi atunci când te pătrunde cu voia ta. Uneori chiar mai abitir atunci când îţi asumi realitatea fără a mai încerca să închizi ochii din când în când. Ca într-o aţipire frumoasă.

Privesc fenomenul agricol din interior, dar, într-un anume fel, situat spre limita exterioară a acestui întreg cu formă rotundă (ca o solă verde supusă pivotului de irigat). Cumva un pic mai mult decât tangenţial pentru cine înţelege un pic de geometrie plană. E o poziţie din care niciun unghi nu poate fi închis definitiv. Un loc de unde dacă îmi focalizez atenţia pot vedea atât mişcările dinspre centru spre exterior, dar şi absolut toate secantele care pătrund (uneori adânc, alteori aproape tangenţial) fenomenul agricol. Atât din punct de vedere economic, politico-social sau doar al profitului strict. Ba chiar şi mişcarea care pare haotică din jurul acestui cerc de interese agricole. Şi nu pot să nu remarc cum această poziţie, din care privesc agricultura, este supusă zilnic unui tsunami. Ba dinspre interior, ba dinspre cei care vor să intre în terenul businessului agricol ciupind startul sau încălcând regulile jocului. Iar rolul de purtător de fanion galben, sau de fluieraş, nu prea se împacă cu poziţia în care mă aflu. Nu pot să ridic fanionul şi apoi să-i şi fluier în acelaşi timp pe cei surprinşi în off said sau pur şi simplu obstrucţionând sau chiar dând la gioale cu o anume veselie. Pentru că nu m-ar lua nimeni în seamă. Pentru că vă place jocul fără arbitrii. Şi cei care joacă, dar şi majoritatea spectatorilor care de obicei chibiţează, iar uneori chiar pariază. Ei plătesc arbitrajul doar aşa, la oha. Să nu zică lumea că nu au observatori.

În schimb, atunci când vreun încăpâţânat picat din cer în aranjamentul acesta de tip status quo se apucă de fluturat fanionul fără indicaţii din partea regizorilor e deja vai şi amar. E privit absurd, ca duşmanul tuturor!

Cel care are tupeul de a vă pune oglinda în faţă e vinovat de toată urâciunile. Încercaţi totuşi, cu puţină înţelegere, să mai şi priviţi din când în când în ochii celor care sunt în jurul vostru. Nu-i mai bănuiţi pe toţi că ar fi ageamii, iar voi aşii aşilor pentru că nu este varianta veşnic câştigătoare. Ba din contră!

Îmi asum înjurăturile cu încrederea că măcar o parte dintre voi vor face exerciţiul acesta de introspecţie! Ceea ce nu le va face pentru început prea bine, dar măcar vor ştii de acum încolo exact cum stau!

Vizualizat: 1140 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

04 decembrie 2020 - 18:04

START PLATĂ SUBVENȚIE APIA! Guvernul a adoptat astăzi, 4 decembrie 2020, în ședință, o hotărâre prin care a alocat 176 de milioane de lei pentru plata restanțelor la subvenția APIA pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul 2 al anului 2020.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

04 decembrie 2020 - 17:29

TERMEN APIA 14 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 03 decembrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 205/20220 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

04 decembrie 2020 - 17:08

OFICIAL! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea tuturor cererilor tinerilor fermieri pentru finanțarea exploatațiilor agricole, depuse în sesiunea derulată la nivel național și, pentru prima oară, în diaspora la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 15 iulie – 15 octombrie 2020, anunță AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Argentina - export record de porumb

Argentina - export record de porumb

04 decembrie 2020 - 10:30

În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

04 decembrie 2020 - 08:29

CONCLUZII ALARMANTE. „Agricultura UE nu este pe direcția bună pentru a atinge țintele de mediu și climă” conform unui studiu comandat chiar de Comisia Europeană. Rezultatele studiului nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermierii europeni și, implicit, pentru fermierii din România.

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

04 decembrie 2020 - 08:02

ÎN VIGOARE! Schema de ajutor de stat în valoare de 500 de euro pe hectar acordată producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19 a fost publicată joi, 3 decembrie 2020, în Monitorul Oficial. Este în vigoare, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara primirea cererilor. Important! Solicitanții vor avea doar 7 zile la dispoziție pentru depunerea actelor. Subvenția de 500 de euro/ha este plătită până la limita de 200 de hectare.

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

04 decembrie 2020 - 07:39

BANII CARE VOR AJUNGE ÎN CONTURILE FERMIERILOR PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 31 decembrie 2020 pentru achitarea unor subvenții cuvenite fermierilor pentru anul 2020. AGROINFO vă spune ce bani trebuie să ajungă în conturile dumneavoastră până-n ultima zi din acest an.

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

04 decembrie 2020 - 06:49

REGULI STRICTE! Carnea de porc din gospodării nu poate fi destinată vânzării, iar vânzarea porcilor din gospodării se poate realiza numai cu avizul DSVSA, a precizat Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova. Pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, regulile sanitar-veterinare sunt la fel de stricte ca anul trecut, în această perioadă când mai sunt două săptămâni până la Ignat.

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

03 decembrie 2020 - 16:02

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 02 decembrie 2020, a demarat autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020. APIA anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că a transferat astăzi peste 94 de milioane de euro în conturile fermierilor.

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

03 decembrie 2020 - 15:32

DECIZIE. Ministerul Agriculturii anunță că a alocat peste 800 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, aferent anului de cerere 2020. Proiectul de hotărâre de Guvern este în dezbatere publică pe site-ul oficial al MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii