Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Economia de piaţă este un organism viu!

Publicat: 30 august 2017 - 15:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Iar realitatea dată de piaţă este întotdeauna dureroasă! Dar ce facem noi ăştia crescuţi în economia planificată? Acuzăm ba pe unul, ba pe altul de neregulile economiei de piaţă!

De fiecare dată, dar absolut de fiecare dată când o dăm în bară, altcineva este de vină. Ba statul, ba ministru, ba portarul de la bancă. Nu mai vorbesc de partenerii de business, traderi, intermediari, samsari sau cum mai vrem să-i numim, pe cei care ne jecmănesc continuu! Iar noi, biete fecioare, ne lăsăm de fiecare dată dezvirginate! Dar stăm cu picioarele în tavan, cu chiloţii daţi pe jumătate jos şi apoi ne văicărim că am fost violaţi! Nu tu măsuri de prevedere, cum ar fi asocierea spre vânzare sau punerea de o strategie la nivelul asociaţiilor profesionale şi, sau interprofesionale.

Nicio o urmă de acorduri pe OIPA, nu tu un contract colectiv din care nimeni să nu iasă la prima ofertă personală. În schimb, e de vină primul ministru că dă cifre culese din teritoriu de parcă comercianţii stau ca la circ în aşteptarea confirmărilor oficiale ale informaţiilor lor. Oare credem noi că giganţii din agribusiness aşteaptă cifrele unei statistici searbăde şi ineficiente precum cea românească pentru a-şi face strategiile de cumpărare?!

Oare chiar credem asta, sau doar e mai uşor să găsim de fiecare dată un vinovat pentru impotenţa noastră de a influenţa piaţa?! În SUA, e adevărat, nu se mişcă nimic până când estimările USDA nu confirmă o tendinţă sau alta. Dar se ştiu prognozele chiar şi cu un an înainte pentru că marfa se vinde cu un an înainte de a fi recoltată. Nu vă ascund că am scris de nenumărate ori şi despre fermieri din România care au învăţat regulile. S-au unit şi au negociat la comun. Sau, dacă sunt mari şi au putere de păstrare a mărfii de calitate pe termen lung şi chiar mai multe oferte la poarta fermei. Pur şi simplu caută, uneori provoacă, momentul oportun la care să vândă.

Alţii, mai prevăzători, vând cu un an înainte aproape toată producţia, iar ce le rămâne nu mai este o povară. Pentru că au investit atât cât să nu rămână decât sclavii profitului. Ştiu că nu respectaţi opiniile jurnaliştilor. Ştiu că nu aveţi respect pentru nimeni altcineva care vă arată şi partea goală şi mai puţin frumoasă a realităţii. Iar această realitatate trebuie mai întâi să fie acceptată. Chiar şi atunci când te pătrunde cu voia ta. Uneori chiar mai abitir atunci când îţi asumi realitatea fără a mai încerca să închizi ochii din când în când. Ca într-o aţipire frumoasă.

Privesc fenomenul agricol din interior, dar, într-un anume fel, situat spre limita exterioară a acestui întreg cu formă rotundă (ca o solă verde supusă pivotului de irigat). Cumva un pic mai mult decât tangenţial pentru cine înţelege un pic de geometrie plană. E o poziţie din care niciun unghi nu poate fi închis definitiv. Un loc de unde dacă îmi focalizez atenţia pot vedea atât mişcările dinspre centru spre exterior, dar şi absolut toate secantele care pătrund (uneori adânc, alteori aproape tangenţial) fenomenul agricol. Atât din punct de vedere economic, politico-social sau doar al profitului strict. Ba chiar şi mişcarea care pare haotică din jurul acestui cerc de interese agricole. Şi nu pot să nu remarc cum această poziţie, din care privesc agricultura, este supusă zilnic unui tsunami. Ba dinspre interior, ba dinspre cei care vor să intre în terenul businessului agricol ciupind startul sau încălcând regulile jocului. Iar rolul de purtător de fanion galben, sau de fluieraş, nu prea se împacă cu poziţia în care mă aflu. Nu pot să ridic fanionul şi apoi să-i şi fluier în acelaşi timp pe cei surprinşi în off said sau pur şi simplu obstrucţionând sau chiar dând la gioale cu o anume veselie. Pentru că nu m-ar lua nimeni în seamă. Pentru că vă place jocul fără arbitrii. Şi cei care joacă, dar şi majoritatea spectatorilor care de obicei chibiţează, iar uneori chiar pariază. Ei plătesc arbitrajul doar aşa, la oha. Să nu zică lumea că nu au observatori.

În schimb, atunci când vreun încăpâţânat picat din cer în aranjamentul acesta de tip status quo se apucă de fluturat fanionul fără indicaţii din partea regizorilor e deja vai şi amar. E privit absurd, ca duşmanul tuturor!

Cel care are tupeul de a vă pune oglinda în faţă e vinovat de toată urâciunile. Încercaţi totuşi, cu puţină înţelegere, să mai şi priviţi din când în când în ochii celor care sunt în jurul vostru. Nu-i mai bănuiţi pe toţi că ar fi ageamii, iar voi aşii aşilor pentru că nu este varianta veşnic câştigătoare. Ba din contră!

Îmi asum înjurăturile cu încrederea că măcar o parte dintre voi vor face exerciţiul acesta de introspecţie! Ceea ce nu le va face pentru început prea bine, dar măcar vor ştii de acum încolo exact cum stau!

Vizualizat: 1053 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

17 septembrie 2020 - 09:01

ANCHETAT CĂ-ȘI PLĂTEA PROST MUNCITORII. Un fermier austriac din Marchfeld riscă o amendă uriașă și chiar închisoarea, după ce autoritățile au aflat că îi plătea pe sezonierii din România și Serbia cu doar 4,20 euro pe oră, informează Digi24.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

17 septembrie 2020 - 08:36

Caracteristici meteorologice. În primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii țări.

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 18:49

ANUNȚAȚI APIA DE URGENȚĂ! Nu sunteți excluși de la plata subvențiilor APIA, aferente acestui an, dacă aveți dovada cu care să demonstrați că ați avut un caz de forță majoră în ferma de animale sau o circumstanță naturală. Care sunt actele de care aveți nevoie și-n cât timp trebuie să anunțați Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 15:21

SUBVENȚII APIA 2020! Crescătorii de animale care au solicitat anul acesta ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat, subvențiile APIA din zootehnie, trebuie să prezinte la controlul efectuat de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) mai multe acte obligatorii pentru încasarea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AGROINFO vă pune la dispoziție lista cu acte.

CONTROALE ANZ PENTRU AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU LA OVINE/CAPRINE ȘI SPRIJIN CUPLAT LA BOVINE!

CONTROALE ANZ PENTRU AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU LA OVINE/CAPRINE ȘI SPRIJIN CUPLAT LA BOVINE!

16 septembrie 2020 - 14:51

COMUNICAT! Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că efectuează controale la crescătorii de animale care au solicitat ajutorul național tranzitoriu pentru speciile ovine/caprine și sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine și bovine. Care sunt obligațiile crescătorilor de animale?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii