Adama
Vinasa Rompak

Echilibrarea balanţei comerciale cu produse alimentare, ţinta ministrului agriculturii

Publicat: 05 iulie 2011 - 22:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Echilibrarea balanţei comerciale cu produse alimentare reprezintă ţinta ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, pe care speră să o obţină în următorii doi-trei ani.


"Balanţa comercială cu produse alimentare a României este elementul esenţial care exprimă tot, dacă am lucrat bine sau prost. Practic, este unul dintre indicatorii mari care îi însumează pe toţi ceilalţi. Pentru mine, echilibrarea balanţei comerciale cu produse alimentare reprezintă elementul esenţial pentru care am venit la minister. Să fac ceva, în ceea ce cred. Consider că România are potenţial să producă, nu să ceară, să exporte grâu şi porumb, nu să importe", a declarat, marţi, ministrul agriculturii.
Acesta a precizat că şi-ar dori din acest punct de vedere un excedent încă din acest an sau măcar o situaţie cât mai aproape de zero.
"Este un salt peste toate aşteptările, după cum au mers exporturile în prima parte a anului, deşi continuăm să exportăm multă materie primă. Mi-aş dori un excedent în acest an sau cât mai aproape de zero", a spus Tabără.

Potrivit sursei citate, România a importat anul trecut doar 700.000 de tone de grâu, în timp ce exporturile au fost realizate la preţuri foarte bune şi în cantitate de 2,5 milioane de tone.
"Cu sursele financiare asigurate în bugetul naţional pe un plan de trei ani, cu fondurile europene existente, dar şi cu investiţiile din PNDR, sunt convins că în 2 - 3 ani agricultura României se va aşeza într-o zonă, nu cu potenţial, ci într-una pe o bază de parteneriat şi pentru piaţa românească, dar şi pentru cea de afară. Cu agricultura nu rezolvi nimic într-o jumătate de lună, mai ales că suntem dependenţi de riscurile naturale cu toate investiţiile pe care le faci. Aceste principii vor câştiga, nu cele speculative, mai ales că 2012 este an electoral. Eu nu voi ceda din ţinta propusă, respectiv ca România să producă mai mult şi mai bun", a explicat Valeriu Tabără.
În privinţa distorsiunilor legate de preţul alimentelor din piaţă, şeful de la MADR consideră că acestea sunt legate de neorganizarea corectă a furnizorilor şi a reţelei de distribuţie.

Porumb boabe_b

"Nu avem o problemă de producţie la unele alimente, ci una de organizare, în care MADR nu poate interveni. În agricultură trebuie să existe o politică de lungă durată, nu pe două luni, ci una care să înceapă de la 270 de zile încolo", a adăugat şeful de la Agricultură.
Potrivit datelor MADR, deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a scăzut cu 29% în primul trimestru al anului 2011, de la 425,12 milioane euro în primele trei luni din 2010, la 301,83 milioane de euro în prezent.
România a exportat produse agroalimentare de aproape 712,43 milioane euro, în primele trei luni luni ale anului, de 1,5 ori mai mult faţă de perioada similară din 2010, în timp ce importurile au înregistrat o creştere cu 15,5 procente. Valoarea importurilor de produse alimentare a totalizat, în primele trei luni ale anului, 1,014 miliarde euro, faţă de 877,93 milioane în perioada similară din 2010.
Cel mai exportat produs pe pieţele intra şi extracomunitare a fost porumbul, care a adus României aproape 139,5 milioane de euro (401.040 tone), fiind urmat de seminţele de floarea soarelui pentru care au fost încasate 599,12 milioane de euro (184.794 tone).
Ţigările de foi, trabucurile şi ţigaretele (5.516 tone) au ocupat poziţia a treia la încasări din exporturi, cu 93,16 milioane euro, iar uleiurile rafinate de floarea soarelui, de şofran şi de bumbac şi carnea şi organele comestibile de pasăre au adus României 40,54 de milioane de euro, respectiv 30,12 milioane euro, în primul trimestru al anului 2011. AGERPRES

Vizualizat: 2152 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii