În ultima lună a lui 2015, fermierii îşi fac bilanţul financiar al ultimului sezon de producţie agricolă. Iată ce spun aceştia despre producţii şi cheltuieli!
Dobrogeanul Dumitru Voicu, fermier din comuna constănţeană Fântânele, s-a declarat destul de mulţumit de sezonul agricol recent încheiat. „În ciuda aparenţelor, a fost un an bun, chiar spre foarte bun. Preţurile de comercializare a produselor agricole sunt puţin cam mici, iar cele ale inputurilor au crescut comparativ cu anii trecuţi. Faţă de cheltuială, profitul este de 20 la sută. Însă, per total, analizând raportul dintre nivelul veniturilor şi al cheltuielilor, în comparaţie cu anii normali profitul se află undeva la jumătate”, ne-a declarat Dumitru Voicu.
Rapiţa - o cultură destul de rentabilă
Acesta susţine că, dintre culturi, cea mai profitabilă a fost rapiţa. „Am obţinut un preţ mediu de 400 euro/tonă. Am cultivat o suprafaţă de 800 de hectare de rapiţă şi am realizat o producţie medie de 3800 kg/ha. Trebuie să spun că am avut semnat şi un contract futures şi am pierdut la preţ. Însă «nu am pus toate ouăle într-un singur coş», circa 60 la sută din recoltă am valorificat-o mult mai bine la preţul momentului”, a susţinut Dumitru Voicu.
(...)
„Un an foarte, foarte dificil!”
Pentru Florin Deznan, fermier din partea de vest a ţării, financiar, anul a fost foarte dificil, deoarece „culturile de toamnă de anul trecut nu ne-au adus producţii foarte mari; de vină au fost condiţiile foarte, foarte grele la însămânţat”. Agricultorul a continuat susţinând că „în primăvara trecută, culturile de prăşitoare - porumb şi floarea-soarelui - au fost distruse în proporţie de 70 la sută de secetă şi de arşiţă. Ţinând cont că preţurile produselor agricole au fost normale, dar cantităţile obţinute la hectar au fost foarte mici, toţi fermierii se descurcă greu cu banii acum pe final de an”, a conchis arădeanul.
La această situaţia se mai adaugă şi faptul că până la data de 2 decembrie 2015, subvenţiile promise de Guvern încă nu alimentaseră conturile fermierilor. Aşadar, aşa cum afirma şi Florin Deznan, acum, la sfârşit de an, agricultorii români nu se găsesc în situaţia fericită de a se gândi la investiţii. Pentru a cheltui, fermierii trebuie să fie motivaţi financiar, să dispună de fonduri. Or, anul acesta, mulţi producători agricoli nu au avut această motivaţie.
Cum au încheiat sezonul alţi fermieri, dar şi ce aşteptări au de la anul 2016 citiţi în revista Ferma, ediţia 15 – 31 decembrie 2015!