Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Donau Soja unește fermierii de pe ambele maluri ale Prutului!

Publicat: 05 august 2018 - 15:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EVENIMENT! În ultimii trei ani am vizitat platformele organizate de către Donau Soja în Republica Moldova, la Institutul Selecția din Bălți și, de fiecare dată, am încercat să vă aduc câteva clipe din viața fermierilor de peste Prut. Fermieri capabili să facă profit și în lipsa subvențiilor și chiar să se doteze corespunzător pentru a face față concurenței și lipsei forței de muncă.

Pentru că în R. Moldova tinerii pricepuți pleacă atât în Europa, cât mai ales în Rusia pentru a obține venituri decente. Însă, anul acesta, am avut plăcuta surpriză să întâlnesc fermieri moldoveni și la platforma organizată de SCDA Secuieni cu sprijinul Donau Soja România, condusă de Dragoș Dima care recent a obținut titlul de doctor în fitotehnie al USAMV București cu o teză în care a așezat concluziile platformelor Donau Soja din trei țări (România, Bulgaria și R Moldova). Teză coordonată de prof dr Doctor Honoris Cauza, Gheorghe Valentin Roman.

donau-4_b

Așa se face că i-am luat un pic la întrebări pe cei patru fermieri veniți să viziteze platforma cu soiuri de soia de la Secuieni, tocmai din nordul Republicii Moldova. Igor Mardare lucrează 450 ha în Rizima, pe malul Nistrului din care în medie pune 50 ha cu soia la acre obține producții medii de 2,4-2,5 t/ha. Nu este agronom, însă a copilărit la bunici și așa s-a îndrăgostit de pământ și face agricultura cu pasiune. Ceea ce se vede clar din privirea sa! Gheorghe Panfil (cu n, a subliniat fermierul!) administrează 1.300 ha din care 150 ha sunt cultivate cu soia în sistem conservativ. Dealtfel arătura a dispărut din ferma sa de câțiva ani. Vasile Proca are la îndemâna sa 2.700 ha pe care le administrează profesional și a venit să vadă cum se comportă soiurile de soia într-o zonă cât de cât apropiată ca și caracteristici cu zona în care are el ferma.

donau-3_b

Anul acesta nu a mai pus soia deoarece la ei regimul pluviometric este sub 300 mm/an și riscul era mult prea mare, dar caută soluții și e dispus să afle cum ar putea cultiva soia cu speranța unui profit minim! I-am recomadat o vizită la Amzacea, acolo unde Dumitru Manole reușeșete rezultate bune în condiții de umiditate asemănătoare. Dar, cel mai mult mi-a atras atenția directorul de vânzări al Cooperativei de Întreprinzător Agrostoc care este, în același timp, manager general al fermei de multiplicarea semințelor pentru cooperativă. O fermă cu 2.000 ha în care se multiplică sămânță pentru fermierii din Moldova și Ucraina. Și nu numai!

donau-2_b

Fiecare în parte sunt profesioniști și încă au acel ceva pe care îl mai aveam și noi acum 30 de ani. Acel ceva autentic românesc în care bunul simț se împletește firesc cu simțul umorului într-o filozofie aparte. Dar am uitat să o pomenesc pe Galina Leasenco, reprezentanta Donau Soja în Republica Moldova, cea care ne-a primit de fiecare dată frumos în Moldova și acum i-a adus pe acești interesanți fermieri moldavi în platforma de la SCDA Secuieni. Echipa coordonată de directorul SCDA Secuieni, Elena Trotuș alături de Cornelia Lupu și Pochișanu Simona-Florina.

donau_b

Vizualizat: 879 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Zetor Major CL 80, în premieră în Transilvania

Zetor Major CL 80, în premieră în Transilvania

Amprenta celebrei casei de design auto italiene Pininfarina, noul tractor Zetor Major CL 80 a fost prezent anul acesta la AGRARIA şi este privit de către producătorul ceh ca o variantă de înlocuire a vechilor tractoare Universal...
Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Lexion 670 Montana, o combina pentru zone colinare IPSO Agricultura, desfasurare de forte la Jucu Chrono - asteptarea a luat sfârsit!

Bancul zilei

Tipic feminin...

Tipic feminin...
Masculul balenă se învârte nervos în jurul balenei femelă: Detalii