PREȚUL BOVINELOR. EXPORTUL BOVINELOR! Exportul de carne de vită în Uniunea Europeană a crescut în primele luni ale acestui an cu 14,5%. În schimb, prețul cărnii de vită scade anul acesta cu până la 7%, se arată în Raportul despre agricultură și piețe agricole al Comisiei Europene, pentru anii 2019 și 2020, publicat săptămâna aceasta.
Potrivit acestui document oficial al Comisiei Europene, după scăderea excepțională în 2018, din cauza lipsei de hrană, se estimează că producția de carne de vită netă a UE va scădea cu 1,1% în 2019, la care se adaugă o scădere de 0,6% în 2020, ca urmare a tendinței descendente a efectivului de vaci din UE. În primul trimestru al anului 2019, sacrificarea bovinelor în UE a scăzut cu 1,4%. Acest lucru se datorează, în principal, efectivelor de reproducere mai mici și numărului redus de depozite în țările producătoare de importanță majoră, Danemarca, Franța, Marea Britanie și Olanda.
Pe termen scurt, scandalul sacrificării ilegale a vitelor din Polonia, anticiparea unei situații comerciale mai dificile după Brexit în Irlanda și Marea Britanie și piața lentă a turcilor pentru exporturile vii au influențat sacrificările în primele luni ale acestui an.
Extras din Raportul Comisiei Europene, Summer 2019
În ciuda sacrificărilor mai scăzute, în 2019 prețurile din UE pentru carne de vită sunt de la 2% până la 7% sub prețurile de anul trecut și sub pragul prețurilor înregistrate pe 3 ani, 2016-2018. Prețurile la vaci sunt o excepție și urmează o creștere de la începutul anului 2019.
Exporturile de carne de vită în UE au crescut cu 14,5% în primele patru luni ale anului 2019, datorită creșterii volumelor către partenerii existenți (Filipine, Bosnia, Israel) și accesului pe piețe noi (China). Este de așteptat să se mențină acest nivel crescut.
Exporturile UE de animale vii sunt afectate de existența problemelor pe piața din Turcia, care au început în toamna anului 2018 și care sunt compensate doar parțial de exporturile către alte piețe de desfacere. Acest lucru ar trebui să ducă la o scădere preconizată a exporturilor vii cu 2% în 2019.
După mai mulți ani de consum mai mare, susținut de o ofertă mai mare, disponibilitatea mai redusă a cărnii de vită pe piața UE va duce la o reducere a consumului în 2019 (de la 11 kg la 10 kg pe cap de locuitor).