PUȚINI, DAR CU BANI MULȚI. O sumă uriașă din valoarea totală a subvențiilor APIA pe suprafață este concentrată în mâna unui număr foarte mic de fermieri, dezvăluie un document al Ministerului Agriculturii. Documentul care analizează ce se întâmplă în agricultura românească în acest moment recunoaște că subvențiile agricole sunt distribuite neuniform.
Distribuirea neuniformă a sprijinului SAPS, schema de plată unică pe suprafață, 0,27% din beneficiari încasează 31% din valoarea plăților unice pe suprafață, precizează documentul MADR, o analiză făcută acum pentru elaborarea Planului Național Strategic 2021-2027.
Documentul Ministerului Agriculturii subliniază, într-o analiză SWOT, punctele slabe pe care le are în acest moment agricultura din România:
Venituri mici în special în cazul fermelor zootehnice mixte (creşterea mai multor specii), precum şi în cazul exploatațiilor mixte de tip vegetal și animal, dar şi la nivelul exploatațiilor mixte vegetale/horticole
- Număr foarte mare al exploatațiilor de mici dimensiuni (sub 5 ha)
- Dimensiune medie scăzută a exploatațiilor agricole (3,65 ha) de 4,5 ori sub nivelul mediei UE
- Dimensiunea economică a exploatațiilor scăzută (de 9,8 ori față de media UE)
- Venituri mici ale fermierilor/lucrătorilor în agricultură comparativ cu celelalte sectoare, ceea ce conduce la abandonarea activităților agricole în favoarea altor tipuri de activități
- O pondere ridicată a suprafeţelor agricole situate în zone afectate de constrângeri naturale, caracterizate de productivităţi reduse ale terenurilor, în special în zona montană
- Gradul de dotare tehnică scade proporțional cu scăderea dimensiunii exploatației
- Dotare/utilizare redusă cu sisteme de avertizare timpurie/protecție împotriva efectelor climatice adverse
- Reticența fermierilor de a se organiza în structuri asociative cu rol economic
- Distribuirea neuniformă a sprijinului SAPS (0,27% din beneficiari încasează 31% din valoarea plăților unice pe suprafață
- O volatilitate mare a veniturilor (cauzată de secetă, inundații, boli).
- Vulnerabilitatea crescută a fermierilor în gestionarea riscurilor
- Nivel scăzut de pregătire profesională de bază și de competenţe profesionale în rândul fermierilor și servicii de consiliere și consultanță precare.
-Nivel scăzut de informare asupra posibilitatilor de dezvoltare.
Dacă lista punctelor slabe este lungă, în schimb cea a punctelor tari pe care le are agricultura noastră este mult mai scurtă.
- Suprafață agricolă semnificativă cu pondere crescută a terenurilor arabile
- Valoare adăugată netă crescută în cazul exploatațiilor comerciale care utilizează peste jumătate din suprafaţa agricolă
- Condiții agro-pedoclimatice deosebit de favorabile unor culturi de nișă în special în fermele mici.