AMENINȚARE. Resursele de apă scad vertiginos! Schimbările climatice, fenomenele meteorologice imprevizibile și seceta și-au pus din plin amprenta. Parlamentul European a adoptat marți, 21 ianuarie 2020, un proiect de lege care definește standardele minime de calitate pentru apa recuperată care va fi folosită pentru irigații agricole și stabilește obligații pentru operatorii de producție, distribuție și stocare, precum și măsuri de gestionare a riscurilor, anunță Parlamentul European într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
Apa recuperată (adică apa uzată urbană care a fost tratată într-o instalație de recuperare) va fi folosită pentru irigarea culturilor alimentare, a culturilor alimentare procesate și a celor nealimentare. În termen de cinci ani, Comisia va trebui să evalueze dacă apa recuperată poate fi utilizată în alte moduri.
Eurodeputații spun că, între timp, statele membre pot permite ca apa recuperată să fie utilizată în alte moduri, cum ar fi refolosirea apei industriale și în scopuri legate de amenajare și de mediu, cu condiția ca sănătatea umană, animalele și mediul să fie protejate complet.
„Trebuie să ne îndreptăm către o economie circulară, de asemenea, în modul în care folosim și reutilizăm apa”, a declarat raportoarea Simona Bonafè (S&D, IT). „Am putea reutiliza 6,6 miliarde de metri cubi de apă până în 2025, comparativ cu 1,1 miliarde de metri cubi pe an. Aceasta ar necesita o investiție mai mică de 700 de milioane EUR și ne-ar permite să refolosim mai mult de jumătate din volumul actual de apă care provine de la stațiile de epurare UE disponibile teoretic pentru irigare, evitând mai mult de 5% din extracția directă din apele subterane ”, a adăugat ea.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 588 de voturi pentru și 23 de abțineri. Negocierile cu miniștrii UE vor începe după ce Consiliul își va stabili propria poziție.
Resursele de apă ale UE sunt din ce în ce mai puține, ceea ce duce la deficitul de apă și deteriorarea calității. În special, schimbările climatice, fenomenele meteorologice imprevizibile și seceta și-au pus amprenta asupra disponibilității de apă dulce necesară dezvoltării urbane și agriculturii.
Asigurarea utilizării mai largi a apelor uzate tratate ar putea limita extracția din apele subterane. Potrivit Comisiei Europene, frecvența, intensitatea secetelor și impactul lor asupra mediului și economiei au crescut drastic în ultimii treizeci de ani. Secetele din vara anului 2017 pot ilustra dimensiunea pierderii economice; numai în agricultura din Italia au fost pierderi de 2 miliarde EUR.
Una dintre principalele amenințări pentru apa din UE este extragerea apei din subteran, în special pentru irigarea agricolă, dar și pentru utilizarea industrială și dezvoltarea urbană.