Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Director ONIV: Consiliul Regiunilor va face o strategie de promovare a vinului românesc

Publicat: 13 mai 2015 - 08:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Legea viei și vinului s-a votat în Comisia de agricultură și va fi discutată în Parlament. După apariția legii, se va forma Consiliul Regiunilor din reprezentanți din 8 regiuni viticole din România, spune  Emil Florin Dumitru, directorul ONIV.

Comisia de agricultură a discutat tehnic și nu politic, sunt oameni cu expertiză profesională și asta nu poate fi decât în avantajul nostru. Noua lege a viei și vinului este în armonie cu cerințele europene. Comisia Europeană a intenționat să plafoneze plantațiile de viță de vie ca să nu perturbeze piața vinului. A avut în față situația din Castiglia, Spania, unde s-au plantat suprafețe care produc vin cantitativ și nu calitativ. Astfel, prin noua lege s-a stabilit că pe 1% din suprafața totală cu viță de vie pot fi înființate plantații noi. 1% în țara noastră înseamnă 1.800 ha pe an de noi plantații. Noi am comunicat Comisiei Europene o suprafață de 183.000 ha cultivată cu viță de vie. Cultivatorii pot defrișa culturi îmbătrânite și să replanteze viță de vie în același areal. Reîntinerirea plantațiilor și producerea de struguri de calitate e ținta noastră. Sistemul autorizaţiilor de plantare propus de Comisia Europeană, răspunde întrutotul nevoilor de protecţie a Denumirilor de Origine Controlate/ Indicaţiilor Geografice Protejate (DOC/IGP), punând un accent important pe opţiunile exprimate de asociaţiile profesionale care gestionează şi protejează DOC/IGP. Acest nou mecanism introdus în legislaţia comunitară nu reprezintă o piedică în calea dezvoltării sectorului vitivinicol şi, implicit, în accesarea măsurii de reconversie/restructurare, deoarece, drepturile de plantare /replantare existente în acest moment, aflate în portofoliul viticultorilor, vor fi transformate în autorizaţii de plantare. Viticultorii care au făcut cerere să primească drepturi de plantație le pot converti în autorizații de plantare și le pot utiliza până-n 2018, explică Emil Florin Dumitru, directorul Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV).

Actul legislativ aduce un concept nou al Consiliului Regiunilor. După intrarea în vigoare a legii,  asociațiile profesionale ale producătorilor vor propune Ministerului Agriculturii formare Consiliului Regiunilor. Asociațiile profesionale vor alege câte un reprezentant sau doi din fiecare din cele 8 regiuni viticole importante din țară. ONIV deține 70% din ponderea acestora.

Consiliul Regiunilor va trebui să facă o strategie de promovare a vinului românesc. Vinul nostru are nevoie de vizibilitate, este convins directorul ONIV. Din grupul de lucru care a elaborat Legea viei și vinului a făcut parte și ONIV.

Vizualizat: 1032 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii