PE MASA GUVERNULUI! SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Ordonanța de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal este, la această oră, supusă aprobării Executivului, aflat în ședința săptămânală. Modificările propuse pentru Codul fiscal presupun o adevărată revoluție fiscală. Care sunt schimbările fiscale care-i vizează direct pe fermierii români?
Cu puțin timp în urmă, la începutul ședinței de Guvern, ținută astăzi, miercuri, 8 noiembrie 2017, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat care sunt modificările care vor fi operate în Codul fiscal. Pentru agricultori, aceste modificări vizează reducerea impozitului și restrângerea taxelor care trebuie achitate la bugetul de stat.
Se urmărește reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru salariați, pensionari, persoanele fizice autorizate, pentru veniturile din drepturi de autor și cabinete individuale, pentru chirii, pentru dobânzi, arendă, premii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din alte surse și investiții, cu excepția veniturilor din dividende, unde impozitul rămâne 5%.
Totodată, se reduc contribuțiile sociale, de la 39,25% la 37,25%, deci are loc o reducere a contribuțiilor sociale cu două procente. În corelație cu aceste două măsuri este o a treia măsură, care vizează transferul contribuțiilor și sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat, în cadrul veniturilor din salarii și asimilate salariilor. Vreau să menționez că toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creșterea venitului net al angajatului, fără ca angajatorul să plătească mai mulți bani la bugetul de stat și, de asemenea, un element de reținut și important, creșterea contribuției pentru pensie a angajatului, asigurându-i-se astfel o pensie mult mai mare în viitor.
De asemenea, ordonanța vizează reducerea numărului de contribuții sociale, de la 9 contribuții, câte sunt în prezent, la trei contribuții, rămânând doar CAS, CASS și contribuția asiguratorie pentru muncă. Indiscutabil, că această măsură va reduce birocrația din punct de vedere fiscal și e o măsură care simplifică foarte mult elementul de administrare fiscală și va reduce, totodată, costurile efectuate de angajator, a declarat ministrul Ionuț Mișa.
Executivul urmează să adopte aceste modificări ale Codului fiscal. La această oră, Guvernul se află în ședință.