MIERE CARE NU PROVINE DE PE PLANETA MARTE! China produce 450.000 de tone de miere pe an! Mai mult decât producția combinată a celor mai mari producători mondiali - UE, Argentina, Mexic, SUA și Canada. China aruncă pe piață un tip de sirop obținut din amestecuri, cu risc pentru sănătatea consumatorilor. Pe eticheta unui astfel de produs fals scrie: amestec de miere provenită din UE și din afara UE. Este la fel de utilă pentru consumatori ca o etichetă pe care ar scrie „miere care nu provine de pe planeta Marte” , avertizează un raport dezbătut astăzi, marți, în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European.
"Problema cea mai mare este, de departe, răspândirea mierii contrafăcute pe piața internă, care este responsabilă pentru înjumătățirea prețului de achiziție al mierii în 2016 comparativ cu 2014, în special în principalele țări producătoare de miere, cum ar fi România, Bulgaria, Spania, Portugalia, Franța, Croația și Ungaria.
Acest lucru pune apicultorii europeni într-o poziție fără ieșire. Mierea este al treilea cel mai contrafăcut produs din lume, ceea ce înseamnă că trebuie să luptăm nu doar pentru a proteja apicultorii UE, ci și din motive de protecție a consumatorilor și a sănătății oamenilor. Contrafacerea este un fenomen care afectează aproape totalitatea mierii importate în UE, în special produsele originare din China.
Potrivit statisticilor, China produce 450 000 de tone de miere pe an, ceea ce este mai mult decât producția combinată a celor mai mari producători mondiali - UE, Argentina, Mexic, SUA și Canada. Experții spun că o astfel de cantitate pur și simplu nu poate fi rezultatul activității apicole. În temeiul unei inițiative formulate la solicitarea Ungariei în cadrul reuniunii din decembrie 2015 a Consiliului Agricultură și Pescuit, Comisia a dispus testarea centralizată a mierii. Aceasta a fost efectuată de către Centrul Comun de Cercetare, care a constatat, printre altele, că 20 % dintre probele prelevate la frontiera externă a UE și la sediile importatorilor constau din miere contrafăcută.
Din punctul de vedere al sănătății, este deosebit de îngrijorător că, în opinia experților, producătorii de miere din China au rezolvat problema din 2002 cu cloramfenicolul nu respectând normele, ci folosind filtre de rășină; având în vedere, totuși, faptul că această „miere” nu conține absolut niciun element cu valoare biologică, ea ar trebui să nu fie denumită miere, ci un tip de sirop.
Unii ambalatori și comercianți frauduloși de miere ameliorează aceste substanțe prin amestecarea lor cu miere europeană de înaltă calitate, aplicând pe produsul rezultat eticheta de „amestec de miere provenită din UE și din afara UE”, astfel cum sunt autorizați prin Directiva 2001/110/CE; acest lucru este la fel de util pentru consumatori ca o etichetă pe care ar scrie „miere care nu provine de pe planeta Marte” - cu alte cuvinte, deloc", avertizează Raportul Perspective și provocări pentru sectorul apicol din UE, dezbătut marți, 23 ianuarie 2018, în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.
Documentul propune ca statele membre UE și Comisia Europeană să oblige producătorii de miere din țările din afara UE care utilizează metode neloiale (în principal anumiți producători chinezi) și ambalatorii și comercianții din UE care amestecă cu bună știință miere contrafăcută și importată cu miere europeană de înaltă calitate să respecte legislația UE.
"Aș recomanda îndeosebi dezvoltarea de metode analitice de laborator care să poată filtra contrafacerile mai sofisticate (de exemplu, testarea prin rezonanță magnetică nucleară), obligarea instalațiilor de ambalare a mierii care prelucrează și miere importată să se supună monitorizării pentru asigurarea siguranței alimentare (Regulamentul 853/2004/CE) și asigurarea faptului că mierea este identificabilă începând cu momentul în care părăsește stupul și clasificabilă în funcție de originea sa vegetală.
Aș dori, de asemenea, să fie stabilite la nivelul UE caracteristicile tipurilor de miere monofloră, ca mierea care este în mod clar contrafăcută să fie introdusă pe lista RASFF, ca tehnologia filtrării cu rășină să fie interzisă și ca din fiecare lot de miere care ajunge la frontierele externe ale UE din țări terțe să se preleveze eșantioane, care să fie testate. Pentru a rezolva această situație este crucial ca eticheta vagă și fără semnificație „amestec de miere provenită din CE (Comunitatea Europeană) și din spațiul extracomunitar” să fie înlocuită cu o descriere care să indice exact țara sau țările din care provin tipurile de miere utilizate în produsele finale și ca acestea să fie enumerate în ordinea care corespunde proporțiilor utilizate în produsul final", propune autorul raportului, europarlamentarul Norbert Erdős (PPE).
De asemenea, documentul propune ca statele membre să introducă obligativitatea de a se indica locul de origine și pe alte produse provenite de la albine, nu doar pe miere, așa cum se întâmplă în cazul anumitor produse din carne și produse lactate.
Sursa foto: apicultura online