KWS+
Reclama header after big part 2

DEZVĂLUIRI ULUITOARE DESPRE MIEREA FALSĂ VÂNDUTĂ în ROMÂNIA, ÎNTR-UN RAPORT de la BRUXELLES!

Publicat: 23 ianuarie 2018 - 14:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

MIERE CARE NU PROVINE DE PE PLANETA MARTE! China produce 450.000 de tone de miere pe an! Mai mult decât producția combinată a celor mai mari producători mondiali - UE, Argentina, Mexic, SUA și Canada. China aruncă pe piață un tip de sirop obținut din amestecuri, cu risc pentru sănătatea consumatorilor. Pe eticheta unui astfel de produs fals scrie: amestec de miere provenită din UE și din afara UE. Este la fel de utilă pentru consumatori ca o etichetă pe care ar scrie „miere care nu provine de pe planeta Marte” , avertizează un raport dezbătut astăzi, marți, în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European.

"Problema cea mai mare este, de departe, răspândirea mierii contrafăcute pe piața internă, care este responsabilă pentru înjumătățirea prețului de achiziție al mierii în 2016 comparativ cu 2014, în special în principalele țări producătoare de miere, cum ar fi România, Bulgaria, Spania, Portugalia, Franța, Croația și Ungaria.

Acest lucru pune apicultorii europeni într-o poziție fără ieșire. Mierea este al treilea cel mai contrafăcut produs din lume, ceea ce înseamnă că trebuie să luptăm nu doar pentru a proteja apicultorii UE, ci și din motive de protecție a consumatorilor și a sănătății oamenilor.  Contrafacerea este un fenomen care afectează aproape totalitatea mierii importate în UE, în special produsele originare din China.

Potrivit statisticilor, China produce 450 000 de tone de miere pe an, ceea ce este mai mult decât producția combinată a celor mai mari producători mondiali - UE, Argentina, Mexic, SUA și Canada. Experții spun că o astfel de cantitate pur și simplu nu poate fi rezultatul activității apicole. În temeiul unei inițiative formulate la solicitarea Ungariei în cadrul reuniunii din decembrie 2015 a Consiliului Agricultură și Pescuit, Comisia a dispus testarea centralizată a mierii. Aceasta a fost efectuată de către Centrul Comun de Cercetare, care a constatat, printre altele, că 20 % dintre probele prelevate la frontiera externă a UE și la sediile importatorilor constau din miere contrafăcută.

Din punctul de vedere al sănătății, este deosebit de îngrijorător că, în opinia experților, producătorii de miere din China au rezolvat problema din 2002 cu cloramfenicolul nu respectând normele, ci folosind filtre de rășină; având în vedere, totuși, faptul că această „miere” nu conține absolut niciun element cu valoare biologică, ea ar trebui să nu fie denumită miere, ci un tip de sirop.

Unii ambalatori și comercianți frauduloși de miere ameliorează aceste substanțe prin amestecarea lor cu miere europeană de înaltă calitate, aplicând pe produsul rezultat eticheta de „amestec de miere provenită din UE și din afara UE”, astfel cum sunt autorizați prin Directiva 2001/110/CE; acest lucru este la fel de util pentru consumatori ca o etichetă pe care ar scrie „miere care nu provine de pe planeta Marte” - cu alte cuvinte, deloc", avertizează Raportul Perspective și provocări pentru sectorul apicol din UE, dezbătut marți, 23 ianuarie 2018, în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. miere-pe-degete_b

Documentul propune ca statele membre UE și Comisia Europeană să oblige producătorii de miere din țările din afara UE care utilizează metode neloiale (în principal anumiți producători chinezi) și ambalatorii și comercianții din UE care amestecă cu bună știință miere contrafăcută și importată cu miere europeană de înaltă calitate să respecte legislația UE.

"Aș recomanda îndeosebi dezvoltarea de metode analitice de laborator care să poată filtra contrafacerile mai sofisticate (de exemplu, testarea prin rezonanță magnetică nucleară), obligarea instalațiilor de ambalare a mierii care prelucrează și miere importată să se supună monitorizării pentru asigurarea siguranței alimentare (Regulamentul 853/2004/CE) și asigurarea faptului că mierea este identificabilă începând cu momentul în care părăsește stupul și clasificabilă în funcție de originea sa vegetală.

Aș dori, de asemenea, să fie stabilite la nivelul UE caracteristicile tipurilor de miere monofloră, ca mierea care este în mod clar contrafăcută să fie introdusă pe lista RASFF, ca tehnologia filtrării cu rășină să fie interzisă și ca din fiecare lot de miere care ajunge la frontierele externe ale UE din țări terțe să se preleveze eșantioane, care să fie testate. Pentru a rezolva această situație este crucial ca eticheta vagă și fără semnificație „amestec de miere provenită din CE (Comunitatea Europeană) și din spațiul extracomunitar” să fie înlocuită cu o descriere care să indice exact țara sau țările din care provin tipurile de miere utilizate în produsele finale și ca acestea să fie enumerate în ordinea care corespunde proporțiilor utilizate în produsul final", propune autorul raportului, europarlamentarul Norbert Erdős (PPE).

De asemenea, documentul propune ca statele membre să introducă obligativitatea de a se indica locul de origine și pe alte produse provenite de la albine, nu doar pe miere, așa cum se întâmplă în cazul anumitor produse din carne și produse lactate.

Sursa foto: apicultura online

 

 

Vizualizat: 9620 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

21 ianuarie 2021 - 11:06

SUBVENȚII APIA PENTRU ANUL 2021! Schemele de plăți directe pe care pot să le ceară anul acesta fermierii, crescătorii de animale, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost anunțate miercuri, 20 ianuarie 2021, de ministrul agriculturii, Adrian Oros. AGROINFO vă pune la dispoziție lista subvențiilor APIA, alcătuită pe baza declarației făcută de șeful MADR și conform regulamentului european în vigoare pentru anii de tranziție 2021-2022.

SPRIJIN PENTRU FERMIERII MICI!

SPRIJIN PENTRU FERMIERII MICI!

21 ianuarie 2021 - 09:09

BANI ÎN 2021 PENTRU FERMELE MICI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că fermele mici vor beneficia anul acesta de sprijin financiar, Submăsura 6.3 - Dezvoltare ferme mici.

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

20 ianuarie 2021 - 20:57

PLĂȚI CRESCĂTORI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat astăzi, 20 ianuarie 2021, GHIDUL SOLICITANTULUI MĂSURA 14 –„BUNĂSTAREA ANIMALELOR” DIN CADRUL PROGRAMULUI NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ PNDR 2020 -PACHETUL A) – PLĂȚI ÎN FAVOAREA BUNĂSTĂRII PORCINELOR.

SUME MAI MARI PENTRU INVESTIȚIILE ÎN FERMELE DIN ZOOTEHNIE!

SUME MAI MARI PENTRU INVESTIȚIILE ÎN FERMELE DIN ZOOTEHNIE!

20 ianuarie 2021 - 19:46

BANI PENTRU ZOOTEHNIE! În zootehnie vom avea sume consistente pentru investițiile în ferme, a anunțat astăzi, 20 ianuarie 2021, ministrul agriculturii Adrian Oros. Ajutoarele pentru fermele din zootehnie vor fi alocate distinct de sumele cu care vor fi finanțate fermele din sectorul vegetal în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală care se vor lansa în acest an.

BANI ÎN PLUS DE LA APIA ANUL ACESTA PENTRU FERMIERI!

BANI ÎN PLUS DE LA APIA ANUL ACESTA PENTRU FERMIERI!

20 ianuarie 2021 - 18:57

OFICIAL. Fermierii români vor beneficia și anul acesta de plățile compensatorii pe hectar și pentru animale acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurale. Sunt menținute și pentru anul 2021 Măsura 10 - Agro-mediu și climă, Măsura 11 - Agricultură ecologică și Măsura 13 - Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul agriculturii Adrian Oros, la o conferință de presă susținută la minister.

MINISTRUL AGRICULTURII: SUMA PE HECTAR PENTRU SPRIJINUL CUPLAT!

MINISTRUL AGRICULTURII: SUMA PE HECTAR PENTRU SPRIJINUL CUPLAT!

20 ianuarie 2021 - 17:41

OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, 20 ianuarie 2021, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul MADR, subvențiile APIA care rămân neschimbate pentru acest an. Șeful de la Agricultură a precizat cuantumul pe hectar pentru mai multe plăți directe, printre care și sprijinul cuplat vegetal acordat fermierilor pentru legume cultivate în spații protejate.

MODIFICARE SUBVENȚIE! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU PLĂTIT ANUL ACESTA CELOR CARE DEȚIN ANIMALE REALE!

MODIFICARE SUBVENȚIE! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU PLĂTIT ANUL ACESTA CELOR CARE DEȚIN ANIMALE REALE!

20 ianuarie 2021 - 14:25

SUBVENȚII APIA CRESCĂTORI DE ANIMALE! Ajutorul național tranzitoriu (ANT) acordat crescătorilor români de bovine, pentru anul 2021, va fi modificat. Anunțul a fost făcut astăzi, 20 ianuarie 2021, de către ministrul agriculturii Adrian Oros. Noua dată de referință, iunie 2018, nu e o garanție că banii nu ajung la cei care nu mai au animale, dar le-au avut în 2018.

MINISTRUL OROS, ASTĂZI: LISTĂ AJUTOARE MINIMIS ACORDATE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI!

MINISTRUL OROS, ASTĂZI: LISTĂ AJUTOARE MINIMIS ACORDATE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI!

20 ianuarie 2021 - 14:00

AJUTOARE PENTRU FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, 20 ianuarie 2021, o listă de ajutoare de minimis de care vor beneficia fermierii români în acest an. De asemenea, fermierii din vegetal și crescătorii de animale vor beneficia și anul acesta de ajutoarele naționale tranzitorii.

MINISTRUL OROS, ASTĂZI: CUANTUM PE HECTAR SUBVENȚII APIA PENTRU ACEST AN!

MINISTRUL OROS, ASTĂZI: CUANTUM PE HECTAR SUBVENȚII APIA PENTRU ACEST AN!

20 ianuarie 2021 - 13:36

SUBVENȚIILE APIA 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, 20 ianuarie 2021, că fermierii români vor beneficia în acest an de schemele de plată pe hectar de care au beneficiat în anul 2020. Șeful de la Agricultură a menționat, pentru fiecare plată, cuantumul pe hectar.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 Ianuarie 2021!

20 ianuarie 2021 - 08:57

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -5...11°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Octavian Drăgan administrează de 35 de ani o fermă pomicolă de măr, prun și cireș, aflată în localitatea Ghinda din județul Bistrița Năsăud. Ferma are o suprafaţă de 42ha, din care plantațiile de măr ocupă o suprafață de 26ha, iar în fiecare sezon, Octavian apelează cu încredere la produsele Syngenta pentru protecția plantelor.

 

Cei mai de bază aliați ai săi împotriva bolilor și dăunătorilor din livadă sunt

Alături de Syngenta, Octavian se simte ca într-o familie și apreciază recomandările echipei tehnice, care l-au ajutat să ofere pe piață mere sănătoase și de calitate.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii