Adama
Vinasa Rompak

DEZASTRUL PROVOCAT DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ CONTINUĂ CU PESTA MICILOR RUMEGĂTOARE!

Publicat: 14 august 2018 - 20:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

COLEGIUL MEDICILOR VETERINARI DIN ROMÂNIA EXPLICĂ CE ÎNSEAMNĂ PESTA MICILOR RUMEGĂTOARE! După dezastrul provocat de pesta porcină africană, vine rândul pestei rumegătoarelor mici să bântuie fermele din România. Vă punem la dispoziție informații importante furnizate de Colegiul Medicilor Veterinari din România.

La 23 iunie 2018, Bulgaria a notificat Comisiei și celorlalte state membre prezența unui focar de Pesta Micilor Rumegatoare. în trei exploatații de rumegătoare mici ale căror animale pasc împreună în comuna Bolyarovo din regiunea Yambol, în zona satului Volen, din sud-estul Bulgariei, în apropierea frontierei cu Turcia.

ATENȚIE! LA FEL CA ÎN CAZUL PESTEI PORCINE AFRICANE, ANIMALELE TREBUIE SACRIFICATE! În Bulgaria, au fost sacrificate 4.000 de animale, până la sfârșitul lunii iulie, pentru a preveni răspândirea bolii şi a evita impunerea unei interdicţii a Uniunii Europene asupra exporturilor bulgare de produse lactate.

În jurul a trei sate a fost creată a o zonă de carantină, iar autorităţile au dispus analiza sângelui pentru toate oile şi caprele de pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.
Pesta ovină poate avea un impact grav asupra şeptelului, în cazul a 30-70% dintre animalele infectate boala fiind fatală. Virusul bolii nu se transmite la om.

CARACTERE EPIZOOTOLOGICE

Boala este produsă de un Morbilivirus din familia Paramyxoviridae care se cultivă pe culturi celulare de ovine (embrionare, renale), de capra

Receptive: sunt caprele, care fac forme de boala supraacuta, mortal;
 - la ovine, evolutia este subacuta si multe animale se remit.
 - bovinele care sunt in contact cu caprinele se pot imbolnavi, dar evolutia este subclinica, manifestandu-se prin febra si raspuns in anticorpii serici.

Boala evoluează numai dupa infecția naturală; în condiții experimentale nu s-a reușit reproducerea.
Sursele de infecție sunt reprezentate de animalele bolnave, care elimină virusul prin secrețiile conjunctivale, nasofaringiene și prin salivă. Acestea sunt infectante din primele zile de aparitțe și când este prezentă febra. 
Infecția se face prin contact direct, prin mucoasa naso-faringiană.
Evoluează enzootic, apărând și valuri cu aspect epizootie. urmate de regresie pentru o perioadă de 5-6 ani.

TABLOUL CLINIC:

Incubația este de 2-6 zile, iar evoluția poate fi supraacută, acută, subacută, cronică și inaparentaă. Forma supraacuta se intalneste la capre si se manifesta prin febra, stare tifica, anorexie, apatie, horipilatie. Febra este prezenta 2-3 zile, perioada in care apar un jetaj mucopurulent, epifora, uneori ulceratii ale mucoasei bucale si congestie gingivala. In aceasta forma, boala evolueaza 5-6 zile, iar animalele mor in hipotermie.

Forma acuta se caracterizeaza prin aceleasi simptome, dar evolutia este mai lunga. Narile se obstruiaza datorita jetajului, iar pe gingii la baza dintilor, pe limba, bucce, valul palatin si faringe, apar ulceratii. Pe suprafata limbii sunt prezente depozite membranoase, care la detasare lasa mucoasa sangeranda. Animalele mai prezinta sialoree, tuse, diaree cu fecale apoase si sangvinolente. Evolutia are o durata de 8-10 zile cu mortalitate la 100 % din cazuri.

Formele mai lente, subacuta si cronica, sunt prezente ca urmare a formelor acuta si supraacuta. Simptomatologia este similara, dar durata este de 10-15 zile. si se caracterizeaza prin tulburari respiratorii (tuse, raluri umede, respiratie abdominala). Uneori, in jurul cavitatii bucale se gasesc papule similare celor din ectima contagioasa.

TABLOUL MORFOPATOLOGIC:

Se constata ulceratii in cavitatea bucala, iar pe esofag și faringe sunt prezente eroziuni liniare, congestii și petesii pe plăcile Peyer, hemoragii liniare pe intestinul gros. cu aspect zebrat, în special la joncțiunea cecocolica. Toate aceste leziuni sunt caracteristice pentru pesta micilor rumegătoare. Limfonodulii sunt măriți in volum, pulmonul este afectat și prezintă focare de pneumonie sau bronhopneumonie la lobii apicali și la extremitatea lobilor cardiaci. Leziunile pulmonare sunt mai frecvente la ovine.

În această situație Bulgaria a luat măsurile de control prevăzute în Directiva 92/119/CEE, în special, "depopularea totală" a efectivelor contaminate, precum și stabilirea unor zone de protecție și de supraveghere în jurul focarelor, în conformitate cu directiva respectivă. Supravegherea a fost, de asemenea, intensificată în comunele învecinate cu zonele afectate, precum și în comunele situate la frontiera Uniunii cu țări terțe care nu sunt indemne de PPR.

În plus față de măsurile de control prevăzute în Directiva 92/119/CEE, se stabilesc măsuri suplimentare de protecție pentru a preveni răspândirea bolii. În consecință, în scopul prevenirii răspândirii bolii în alte zone din Bulgaria, precum și în alte state membre și țări terțe, în special prin intermediul comerțului cu rumegătoare mici și cu material germinativ provenit de la acestea, vor fi controlate și restricționate expedierea transporturilor de rumegătoare mici și introducerea pe piață a anumitor produse derivate de la rumegătoare mici.

Material redactat de către dr. Pențea Ioan Viorel, Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala Sibiu

Vizualizat: 6838 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii