COLEGIUL MEDICILOR VETERINARI DIN ROMÂNIA EXPLICĂ CE ÎNSEAMNĂ PESTA MICILOR RUMEGĂTOARE! După dezastrul provocat de pesta porcină africană, vine rândul pestei rumegătoarelor mici să bântuie fermele din România. Vă punem la dispoziție informații importante furnizate de Colegiul Medicilor Veterinari din România.
La 23 iunie 2018, Bulgaria a notificat Comisiei și celorlalte state membre prezența unui focar de Pesta Micilor Rumegatoare. în trei exploatații de rumegătoare mici ale căror animale pasc împreună în comuna Bolyarovo din regiunea Yambol, în zona satului Volen, din sud-estul Bulgariei, în apropierea frontierei cu Turcia.
ATENȚIE! LA FEL CA ÎN CAZUL PESTEI PORCINE AFRICANE, ANIMALELE TREBUIE SACRIFICATE! În Bulgaria, au fost sacrificate 4.000 de animale, până la sfârșitul lunii iulie, pentru a preveni răspândirea bolii şi a evita impunerea unei interdicţii a Uniunii Europene asupra exporturilor bulgare de produse lactate.
În jurul a trei sate a fost creată a o zonă de carantină, iar autorităţile au dispus analiza sângelui pentru toate oile şi caprele de pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.
Pesta ovină poate avea un impact grav asupra şeptelului, în cazul a 30-70% dintre animalele infectate boala fiind fatală. Virusul bolii nu se transmite la om.
CARACTERE EPIZOOTOLOGICE
Boala este produsă de un Morbilivirus din familia Paramyxoviridae care se cultivă pe culturi celulare de ovine (embrionare, renale), de capra
Receptive: sunt caprele, care fac forme de boala supraacuta, mortal;
- la ovine, evolutia este subacuta si multe animale se remit.
- bovinele care sunt in contact cu caprinele se pot imbolnavi, dar evolutia este subclinica, manifestandu-se prin febra si raspuns in anticorpii serici.
Boala evoluează numai dupa infecția naturală; în condiții experimentale nu s-a reușit reproducerea.
Sursele de infecție sunt reprezentate de animalele bolnave, care elimină virusul prin secrețiile conjunctivale, nasofaringiene și prin salivă. Acestea sunt infectante din primele zile de aparitțe și când este prezentă febra.
Infecția se face prin contact direct, prin mucoasa naso-faringiană.
Evoluează enzootic, apărând și valuri cu aspect epizootie. urmate de regresie pentru o perioadă de 5-6 ani.
TABLOUL CLINIC:
Incubația este de 2-6 zile, iar evoluția poate fi supraacută, acută, subacută, cronică și inaparentaă. Forma supraacuta se intalneste la capre si se manifesta prin febra, stare tifica, anorexie, apatie, horipilatie. Febra este prezenta 2-3 zile, perioada in care apar un jetaj mucopurulent, epifora, uneori ulceratii ale mucoasei bucale si congestie gingivala. In aceasta forma, boala evolueaza 5-6 zile, iar animalele mor in hipotermie.
Forma acuta se caracterizeaza prin aceleasi simptome, dar evolutia este mai lunga. Narile se obstruiaza datorita jetajului, iar pe gingii la baza dintilor, pe limba, bucce, valul palatin si faringe, apar ulceratii. Pe suprafata limbii sunt prezente depozite membranoase, care la detasare lasa mucoasa sangeranda. Animalele mai prezinta sialoree, tuse, diaree cu fecale apoase si sangvinolente. Evolutia are o durata de 8-10 zile cu mortalitate la 100 % din cazuri.
Formele mai lente, subacuta si cronica, sunt prezente ca urmare a formelor acuta si supraacuta. Simptomatologia este similara, dar durata este de 10-15 zile. si se caracterizeaza prin tulburari respiratorii (tuse, raluri umede, respiratie abdominala). Uneori, in jurul cavitatii bucale se gasesc papule similare celor din ectima contagioasa.
TABLOUL MORFOPATOLOGIC:
Se constata ulceratii in cavitatea bucala, iar pe esofag și faringe sunt prezente eroziuni liniare, congestii și petesii pe plăcile Peyer, hemoragii liniare pe intestinul gros. cu aspect zebrat, în special la joncțiunea cecocolica. Toate aceste leziuni sunt caracteristice pentru pesta micilor rumegătoare. Limfonodulii sunt măriți in volum, pulmonul este afectat și prezintă focare de pneumonie sau bronhopneumonie la lobii apicali și la extremitatea lobilor cardiaci. Leziunile pulmonare sunt mai frecvente la ovine.
În această situație Bulgaria a luat măsurile de control prevăzute în Directiva 92/119/CEE, în special, "depopularea totală" a efectivelor contaminate, precum și stabilirea unor zone de protecție și de supraveghere în jurul focarelor, în conformitate cu directiva respectivă. Supravegherea a fost, de asemenea, intensificată în comunele învecinate cu zonele afectate, precum și în comunele situate la frontiera Uniunii cu țări terțe care nu sunt indemne de PPR.
În plus față de măsurile de control prevăzute în Directiva 92/119/CEE, se stabilesc măsuri suplimentare de protecție pentru a preveni răspândirea bolii. În consecință, în scopul prevenirii răspândirii bolii în alte zone din Bulgaria, precum și în alte state membre și țări terțe, în special prin intermediul comerțului cu rumegătoare mici și cu material germinativ provenit de la acestea, vor fi controlate și restricționate expedierea transporturilor de rumegătoare mici și introducerea pe piață a anumitor produse derivate de la rumegătoare mici.
Material redactat de către dr. Pențea Ioan Viorel, Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala Sibiu