Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DEZASTRU: MISTREȚII SE HRĂNESC ÎN FIECARE NOAPTE din CULTURILE FERMIERILOR!

Publicat: 24 august 2017 - 15:21
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SĂLBĂTICIUNILE DISTRUG NOAPTE DE NOAPTE CULTURILE! Producțiile agricole istorice anunțate cu mândrie de ministrul agriculturii, Petre Daea, și de liderul PSD, Liviu Dragnea, le lasă un gust amar multor fermieri din multe județe. Agricultorii trăiesc un coșmar! Au pierdut tot ce au investit, au muncit pe brânci și acum se aleg cu praful de pe tarla. Sălbăticiunile le-au făcut ravagii în culturi. Mi-e și rușine să spun ce producție am, oftează un fermier din Olt care exploatează peste 1.000 ha.

Agricultorii din mai multe județe sunt disperați din pricina invaziei turmelor de mistreți. Animalele s-au înmulțit, în ultima perioadă, și noapte de noapte se înfruptă din lanurile de porumb, din parcelele cu cartofi. În Dâmbovița e prăpăd! Fermierii au ajuns să-și păzească noaptea culturile. Dar mistreții nu se mai sperie nici de zgomot sau foc. 

Localnicii din comuna Măneşti, dar şi din Pucioasa, spun că lanurile în care au trudit atât de mult au fost distruse de sălbătăciuni. Știuleţii de porumb au fost mâncaţi până la cocean. Ţăranii nu mai ştiu ce să facă pentru a alunga animalele sălbatice, pentru că nici zgomotul şi focul pe timp de noapte nu mai dau roade. 

Am încercat să păzim culturile pe timp de noapte, dar râtanii nu se mai sperie nici de zgomot, nici de foc. Nu ştim ce să mai facem. Au ajuns să coboare noapte de noapte să se hrănească. Au distrus şi culturile de cartofi şi de grâu. Ne atacă mereu. Ne e frică să mai intrăm în lan să nu ne întâlnim cu ei. Vecinul meu a avut cartofi şi i-a distrus. Porcii vin de pe dealuri şi îi vedem chiar şi pe stradă uneori, spune Elena Toma, din Măneşti.porumb-mancat_b

E dezastru. Am investit bani mulţi în arat, ierbicidat şi acum nu ştiu ce vom mai recolta la toamă. Aproape jumătate din recoltă e afectată. Ar trebui să se organizeze partide de vânătoare să îi mai rărească. Nu putem să facem de pază în lanul de porumb, pentru că mai avem şi serviciu, spune un alt localnic, Tudor Gheorghe.

În localitatea  Poboru, din Olt, este aceeași disperare. Mistreții dau năvală și fac ravagii. Pe lângă pagubele provocate de mistreți, agricultorii au de furcă și cu cerbii lopătari.  Marin Rizescu, director executiv al cooperativei Oltenia Cereal Nord, ai cărei membri lucrează circa 30.000 ha spune că sălbăticiunile le-au înjumătățit producțiile.

Mi-e și rușine să spun ce producții am realizat din cauza lopătarilor, sunt 200-300 de lopătari care au distrus culturile sătenilor din Poboru. La florea soarelui am obținut circa o tonă la hectar, iar la grâu 3 tone la hectar, în loc de 5,6 tone cât era normal, spune  Rizescu. Fermierul exploatează peste 1.000 ha de teren agricol.

Turme mari de mistreți fac ravagii și în Gorj, Bihor, Maramureș.

Necazul este că fermierii rămân cu pierderile  provocate de sălbăticiuni pentru că nu există o legislație clară care să prevadă despăgubiri în astfel de situații. Mulți fermieri fac apel la vânători să mai rărească sălbăticiunile care le fac viața amară.

Surse: Mediafax, Adevărul, Infomateca

Vizualizat: 5468 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

06 iulie 2020 - 19:45

SCHEMĂ NOUĂ DE AJUTOR DE STAT. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial proiectul Ordonanței de Urgență pentru schema de ajutor acordată fermierilor care au avut pierderi din cauza secetei extreme din acest an. Fermierii care nu au depus cererea unică la APIA pentru subvențiile aferente acestui an nu se încadrează pentru plata ajutorului la secetă.

LIBER LA EXPORTUL DE OVINE VII!

LIBER LA EXPORTUL DE OVINE VII!

06 iulie 2020 - 19:21

VOCEA FERMIERULUI. AGROINFO a primit mesaje de la mai mulți crescători de ovine îngrijorați că exportul de ovine vii ar fi suspendat. Samsarii, intermediarii, cei care achiziționează miei pentru export ar fi răspândit zvonuri că exportul de ovine vii s-a închis pentru a scădea prețul pe kilogramul în viu la mieii pentru export.

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

06 iulie 2020 - 13:25

VOCEA CRESCĂTORULUI DIN ROMÂNIA! Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a transmis astăzi către AGROINFO o adresă pe care a depus-o la cabinetul ministrului agriculturii, Adrian Oros. Crescătorii de bovine sunt revoltați de prevederile Ordinului MADR care stabilește regulile pentru monta naturală autorizată. Ei susțin că este aberant acest Ordin și că au fost autorizați la montă tauri aduși din Polonia, Franța, fără certificate zootehnice.

REPLICA EUROPARLAMENTARULUI CARMEN AVRAM pentru APICULTORII ROMÂNI!

REPLICA EUROPARLAMENTARULUI CARMEN AVRAM pentru APICULTORII ROMÂNI!

06 iulie 2020 - 11:38

DREPT LA REPLICĂ! Europarlamentarul român Carmen Avram (S&D) a transmis către AGROINFO un Drept la replică la Scrisoarea deschisă a apicultorilor, publicată de noi săptămâna trecută. Publicăm integral replica europarlamentarului.

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

06 iulie 2020 - 11:02

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

06 iulie 2020 - 10:53

ANUNȚ MADR. Ordinul nr.180 din 30.06.2020 pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, stabilește regulile obligatorii pentru organizarea și desfășurarea montei naturale autorizată pentru fiecare specie de animal în parte.

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

06 iulie 2020 - 09:52

OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt regulile pe care sunt obligați fermierii să le respecte în acest an pentru a încasa subvențiile agricole solicitate în Campania 2020.

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

06 iulie 2020 - 09:25

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează care sunt eșantioanele de control în teren, stabilite până la această dată, în cadrul Campaniei 2020 pentru plata subvențiilor agricole cuvenite fermierilor români pentru acest an.

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

06 iulie 2020 - 09:03

CONTROL APIA PE TEREN! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început de la 1 iulie 2020 eșantionarea fermierilor pentru efectuarea controlului la fața locului. AGROINFO vă spune ce verificări face APIA pentru fiecare schemă de plată în parte. Informațiile ne-au fost furnizate de către APIA.

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

06 iulie 2020 - 08:39

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt termenele stabilite pentru plata subvențiilor APIA în luna iulie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
08. 25, 2017. Friday 10:30
uite cum isi freaca palmele vinatoracii,ca doar sunt prosti de la care sa manance carnita lor. cea mai buna afacere , faci rost de carne fara sa cresti, dai ceva acolo si-ti umplii burdihanul, facatorii de legi traiesc amortirea mintii ca de sunt si ei mari vanatoraci.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Sfatul medicului

Sfatul medicului
Dacă vă e frică să nu vă îngrăşaţi... Detalii