APICULTORII NECĂJIȚI! Ploile din ultimele săptămâni, care au adus cu ele şi bucăţi mari de gheaţă, le-au făcut numai necazuri apicultorilor. Unora le-au inundat stupii, iar altora le-au omorât albinele.
Din această cauză, vom avea mai puţină miere decât anul trecut - anunţă crescătorii, care au început să ridice preţurile.
În stupinele apicultorilor din Alba este dezastru. Stupii s-au umplut de apă şi unii au început deja să putrezească. Surprinse de vijelii, în pădure, o parte dintre albine au pierit, iar cele care au supravieţuit au strâns polen doar pentru hrana lor.
În acest condiţii, dintr-un stup, apicultorii abia strâng câteva sute de grame de miere.
Am plecat în pastoral la salcâm cu 180 de familii de albine, m-am întors cu 158. Ne-am ales cu producţii foarte mici, nici jumătate faţă de anul trecut, 30-40%, poate mai puţin, spune apicultorul Doru Isăilă. De aceleași necazuri se lovesc şi apicultorii din Maramureş.
Pentru că mierea care va fi recoltată este puţină, apicultorii au început să ridice preţurile. Dealtfel, în ultimii ani acest aliment s-a scumpit constant. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru al anului, kilogramul de miere s-a vândut cu aproape 25 de lei.
Şi exportul va avea de suferit. Dacă în 2018, apicultorii români au trimis peste graniţă peste 11.000 de tone de miere, acum lucrurile stau cu totul altfel. Într-un an bun, România produce 22.000 de tone de miere - dar la cosnum suntem pe ultimele locuri în Europa.
Sursa: PRO TV