Adama
Agreena
AGRICOVER

DEROGARE pentru NEONICOTINOIDE! DISCUȚII FERMIERI CU MINISTRUL OROS!

Publicat: 26 noiembrie 2019 - 08:47
13 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT.  Până la data de 15 decembrie 2019 trebuie conceput un proiect de argumentare credibilă pentru a fi prezentat Comisiei Europene în vederea obținerii derogării pentru utilizarea neonicotinoidelor în agricultură. Este concluzia unei discuții pe care ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a avut-o luni, 25 noiembrie 2019, cu reprezentanții fermierilor români. Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

În data de 25 noiembrie 2019, la inițiativa MADR, a avut loc o întâlnire de lucru privind acordarea unor derogări pentru folosirea neonicotinoidelor de către fermierii români pentru culturile care vor fi însămânțate în primăvara anului 2020. Reuniunea a fost condusă de ministrul Nechita Adrian Oros și de secretarul de stat Florian-Emil Dumitru. De asemenea, au participat directorul general al Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), directorul general al Direcției Generale de Politici Agricole, cercetători, precum și reprezentanți ai sectorului.

În deschiderea discuțiilor, secretarul de stat Florian-Emil Dumitru a subliniat necesitatea de a crea o fundamentare solidă și credibilă care va fi prezentată Comisiei Europene, cu sprijinul expertizei profesionale a reprezentanților formelor asociative.

Participanții la discuții și-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu autoritățile statului și de a pune la dispoziția acestora toate resursele științifice proprii pentru a fundamenta necesitatea acordării derogărilor.  În cadrul reuniunii s-a reliefat importanța prognozei și a avertizării în domeniul fitosanitar.

oros-neonicotinoide_b

Ministrul a declarat că este necesar să existe un echilibru între protejarea plantelor și sănătatea umană,  precum și cea a animalelor. De asemenea, acesta a apreciat că institutele de cercetare trebuie să-și prioritizeze tematicile de cercetare în funcție de problemele actuale cu care se confruntă fermierii.

S-a agreat stabilirea unui calendar de lucru astfel încât, până la data de 15 decembrie a.c., cei implicați să întocmească un proiect de argumentare credibilă, în vederea acordării derogării. Astfel, se va crea un grup de lucru care va discuta aspectele tehnice pentru a contura o poziție fermă a României.

Atât ministrul Nechita-Adrian Oros, cât și secretarul de stat Florian-Emil Dumitru i-au asigurat pe cei prezenți la masa discuțiilor de tot sprijinul pe care instituția îl poate oferi și și-au exprimat speranța că împreună pot conlucra la binele fermierilor.

Reamintim că față de alte state membre, România se confruntă cu numeroși dăunători, foarte agresivi la culturile de porumb, floarea-soarelui și rapiță, iar din anul 2014 MADR a acordat derogări pentru folosirea produselor pe bază de neonicotinoide, astfel încât fermierii să nu înregistreze pagube semnificative pentru aceste culturi.

Vizualizat: 8284 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [13]  
Pagini: [1]  1   
13.
Bartan
|
03. 04, 2020. Wednesday 21:42
Din păcate presiunile companiilor sunt tot mai mari pe statele unde influența lor poate fii pusă in opera , ei au stocuri impresionante
De substanțe care in Europa nu mai reușesc sa le distribuie, păcat ca noi suntem cobai si acceptam sa fim , va rog oameni buni trebuie sa luam atitudine, Doamne ajuta.
12.
Bartan
|
03. 04, 2020. Wednesday 21:40
Din păcate presiunile companiilor sunt tot mai mari pe statele unde influența lor poate fii pusă in opera , ei au stocuri impresionante
De substanțe care in Europa nu mai reușesc sa le distribuie, păcat ca noi suntem cobai si acceptam sa fim , va rog oameni buni trebuie sa luam atitudine, Doamne ajuta.
11.
ANDREI GEORGE CHECIU
|
12. 14, 2019. Saturday 20:52
Domnule ministru, aceste neonicotinoide sunt dorite doar de fermierii care vor sa isi sporeasca productiile. Cat timp aceste substante se folosesc noi oamenii si insectele suntem otraviti...chiar nu conteaza ce ne dorim noi? Daca aceste substante au fost interzise in UE, de ce facem eforturi sa le folosim in continuare?
10.
Marius C
|
11. 27, 2019. Wednesday 11:13
Pe mulți fermieri din convențional, i-am invitat în ultimii ani sa participe la diferite conferințe, simpozioane și prezentări de produse ecologice pentru agricultură. Interesul lor a fost și este "0". Nu ai cu cine, e jenant ce se întâmplă.
9.
AdriaB
|
11. 27, 2019. Wednesday 09:50
Adrian Oros...
Neonicotinoidele sunt CANCER !!!
NU va amagiti cum ca lumea nu sesizeaza fractura de logica din argumentațiile dvs.
-sustineti ca exista risipa alimentara. Atunci DE CE sa se produca in România MAI MULT dar de o calitate infinit MAI PROASTĂ ( hrana otravită) ???
8.
Dori
|
11. 27, 2019. Wednesday 07:47
Oare toti ceilalti care au interzis otravurile dupa ce s-au nenorocit,distrugând pe termen lung biodiversitatea....nu au studiat suficient si pentru noi?CE STUDII MAI TREBUIE DOMNUL MINISTRU PROASPAT APARUT?..Ati aparut ca o necesitate intr-u schimbare...daca credeti altfel,vorbim la urmatoarele alegeri....Sperantele nu trebuie dezamagite,chiar daca aparent apicultorii sunt putini...nici nu gânditi...Suntem satui cu totii de minciuna, ipocrizie politica..VREM O TARA CA-N AFARA...NU NE MAI OTRAVITI VIATA,OGOARELE,ALBINELE...Urmariti binele comun nu numai ale celor care vor sa se imbogateasca peste noapte cu orice pret facand astazi recolte mari si lasand prapad in urma...Nu fiti precum tatarii care parjoleau totul in Tara Romaneasca...veti trece si dumneavoastra, dar jalnic..Noi tot apicultori vom ramane,albina va trebui sa supravietuiasca ca depindem de ia...vor trece si derogarile dar va trece si partidul dumneavostra lasand aceleasi lucruri strambe..va trebui sa convinge-ti de acum .Punct.
7.
Constantin oprea
|
11. 27, 2019. Wednesday 01:19
Vremea stropirilor "dupa ureche" in agricultura Europeana a apus de demult,in Romania insa, se poarta,, si de catre persoane neautorizate,, chiar si cu produse retrase carora licentele le au expirat,, chiar si celebrele neonicotinoide se vor reinoite anual prin derogari,,, pacat ca anual asistam la pierderi de vieti omenesti, biodiversitatea speciilor de insecte benefice agriculturii a ajuns in declin,, sanatatea populatiei este pusa in pericol, mediul inconjurator, ape, aer totul este contaminat iar cei investiti sa lucreze in slujba cetateanului se pare ca favorizeaza o minoritate chiar cu pretul punerii in risc major a marea majoritatii si chiar a propriilor lor famili,, personal inteleg ingrijorarea apicultorilor romani in ce priveste acordarea de noi derogari ptr folosirea neonicotinoidelor,, aceleasi neonicotinoide ce in Europa au fost interzise,, daca se va continúa sub pretextul "o Romanie Normala" facind lucruri anormale o sa fim martorii unor productii tot mai mici de miere contaminata ce nu o sa o mai doreasca nici un stat European,apicultorii se vor limita la un numar minim de colonii si putem spune ca vom asista la desfiintarea apiculturii romanesti cu mare traditie,, dar daca in prezent avem asistati sociali ai sistemului, de ce oare sa nu dublam numarul lor,, decit sa investim banii in apicultura din Romania cu vesnicele derogari creeind noi si noi plagi de insecte daunatoare care prin grija sistemului bolnav au devenit tot mai rezistente, mai bine economisim banii si vom cere altii ca asistati sociali decit apicultori otraviti in culturile agricole din Romania,,. Sa speram ca in al 12 ceas oamenii vor gindii cu creierul ptr o noua Romanie normala aproape de Europa si nu vor mai cere derogari in contra Europei
6.
Antighin Constantin
|
11. 26, 2019. Tuesday 19:48
Atentie la albine ,Albinele mor mai repede decat prevede viata.
5.
Bobalcă Aurel
|
11. 26, 2019. Tuesday 18:57
Fabricanții de NEONICOTINOIDE dau ȘPĂGI MARI ca să poată vinde marfa otrăvită . Să fie urmăriț cei ce dau aprobările de DNA și SRI ; altfel nu scăpăm de OTRĂVURILE REMANENTE în sol mai periculos de cît DTT ul .E adevărat că sumt mulți FOMIȘTI ce pun BOTUL la SPAGĂ ...2
4.
Stupina dobrogeana
|
11. 26, 2019. Tuesday 17:40
Guvernantii ar trebui sa intrebe si ceilalti care sunt interesati in mod direct de folosirea neonicotinoidelor,adica apicultorii,pe cei care constientizeaza ce importanta au polenizatorii in general si mai ales pe cei care stiu ca aceste substante afecteaza sanatatea oamenilor.Pe unii nu ii mai satura Dumnezeu,pentru ca,de fapt este vorba de economiile pe care le fac agricultorii
3.
Stupina dobrogeana
|
11. 26, 2019. Tuesday 17:38
Guvernantii ar trebui sa intrebe si ceilalti care sunt interesati in mod direct de folosirea neonicotinoidelor,adica apicultorii,pe cei care constientizeaza ce importanta au polenizatorii in general si mai ales pe cei care stiu ca aceste substante afecteaza sanatatea oamenilor.Pe unii nu ii mai satura Dumnezeu,pentru ca,de fapt este vorba de economiile pe care le fac agricultorii
2.
Marian stefan
|
11. 26, 2019. Tuesday 17:21
Nu vrem neonicotinoide.ne mor albinele!!
1.
Vlasu
|
11. 26, 2019. Tuesday 17:13
Nu că ar fi la noi mai mulți depunători , sunt interese mai mari la vârf. In economia subterană trebuie să se investească fără a se tine seama de efectele letale pe termen lung.România este singura țară care mai folosește cu derogare neonicotinoidele in tratarea culturilor. Continuăm cu nepăsare să contaminam apele și solul, distrugem deliberat polenizatorii, vom mânca un dulce toxic.
Rezultate: [13]  
Pagini: [1]  1   

Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii