COMUNICAT! Autorizații de urgență pentru tratamentul cu insecticide neonicotinoide al semințelor de porumb și floarea-soarelui în campania de primăvară 2019, anunță un comunicat transmis de Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), pentru AGROINFO
Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale a emis autorizația de urgență pentru utilizare temporară a produselor: CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS SI PONCHO 600 FS pentru tratamentul semințelor ce vor fi utilizate în campania din primăvară 2019. Urmare a demersurilor susținute ale Asociației Producătorilor de Porumb din România, această autorizare temporară a venit ca un raspuns așteptat si justificat pentru fermierii din România.
APPR a semnalat în mod repetat în media, precum și autorităților de la București și de la Bruxelles, necesitatea adoptării unei astfel de măsuri. O componentă importantă a activității APPR este testarea tehnologiilor, a produselor de protecție a plantelor și a soiurilor si hibrizilor pentru culturile majore din România. În cadrul preocupărilor noastre s-a aflat constant identificarea de soluții pentru combaterea dăunătorilor culturilor specifici țarii noastre, în special Tanymecus spp. și, după cum am comunicat, până în prezent nu am găsit, în condiții de teste de câmp, o alternativă eficientă la tratamentul cu neonicotinoide.
Absența tratamentului cu aceste insecticide ar expune unele dintre recoltele principale ale țării la pericolul de a fi grav afectate în sezonul de primăvară.
Conform autorizatiilor temporare, companiile dezvoltatoare vor comercializa produsul numai agenților economici care fac dovada ca tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale, cu personal calificat. Autoritatea competentă (MADR), prin agențiile fitosanitare, vor realiza controale la stațiile de tratament si în ferme pentru aplicarea măsurilor impuse în autorizație. Însamânțarea se va efectua cu semănatori dotate cu echipamente care să asigure reducerea riscului, respectând bunele practici agricole.
”Mulțumim echipei MADR care a înțeles caracterul de urgență al acestui demers și a lucrat la fundamentarea autorizării temporare ce va permite fermierilor să-și asigure premisele unor recolte stabile în anul care vine”, a spus Arnaud Perrein, președintele APPR.
APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar si reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiză tehnică, comunicare economică și profesională pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.