Fermierul român nu are unde să-și vândă produsele în timp ce importurile inundă magazinele. Situația se poate schimba radical! Proiectul de lege prin care marii retaileri sunt obligați să comercializeze în proporție de 51% produse românești se află pe masa deputaților români. De aici mai e un pas până să devină lege!
Este clar că trebuie să-i determinăm pe cei care fac comerț în România să încurajeze producția autohtonă. Un simplu exemplu aș da, la ceea ce înseamnă legume fructe. Legumele din România sunt destul de văduvite în a fi prezente pe raft. Sunt prioritare cele aduse din import și cu termene largi de valabilitate în raft. Ceea ce nu înseamnă o calitate mai bună. Dimpotrivă.
O aprovizionare mai rapidă, mai ritmică duce la costuri puțin mai mari, într-adevăr, dar pentru că avem produse mai bune și mai apropiate de natural, cred că orice metodă o vom găsi la nivelul Comisiei de agricultură să stimulăm desfacerea produselor românești, o vom adopta, spune deputatul Valeriu Steriu, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.
La dezbaterea de joi, 18 februarie 2016, vor participa și reprezentanții marilor lanțuri de magazine care operează în România. Proiectul de lege a fost adoptat de senatori în octombrie, anul trecut.
Persoanele juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca pentru carne, legume și fructe să achiziționeze aceste produse, în proporție de cel puțin 51%, corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene.
În lunile de iarnă (decembrie-februarie), în magazinele menționate, legumele și fructele din import să reprezinte maxim 70% din ofertă, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenței, se arată în raportul favorabil al Comisiei economice.
Am solicitat introducerea pe listă și a produselor lactate românești. În ceea ce privește produsele lactate, să nu li se aplice o cotă obligatorie la raft de doar 51%, să li se aplice 80% pentru că noi, fermierii, putem să asigurăm cota din producția fermelor noastre, a declarat Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine, imediat ce a aflat despre acest proiect.
Aceasta lege ar putea netezi calea produsului românesc din fermă până pe raftul magazinelor.