DAEA, UN VIZIONAR! Ministrul agriculturii, Petre Daea, le-a spus fermierilor care au participat la întâlnirea din 10 decembrie 2018 de la Ministerul Agriculturii că Brexit-ul nu va exista. Adică, Marea Britanie nu va ieși din Uniunea Europeană, așa cum se tot discută. Drept urmare, România are și un plan B pentru perioada în care va deține președinția Consiliului UE. Fermierii au fost chemați la Ministerul Agriculturii pentru a discuta soarta subvențiilor agricole după 2020 și pentru a fi informați despre preluarea de către România a Președinției Consiliului UE.
Peste 30 de reprezentanți ai fermierilor români, lideri de organizații, au participat la întâlnirea organizată luni, 10 decembrie 2018, la Ministerul Agriculturii. Printre șefii de federații, asociații, au fost Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Emil Dumitru, președintele Federației PRO AGRO, Nicolae Cioranu, președintele Federației Crescătorilor de Ovine Romovis, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea, Cladiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România.
Potrivit surselor noastre din Ministerul Agriculturii, întâlnirea a debutat cu o prelegere a ministrului agriculturii de aproape două ore, care i-a lăsat fără replică pe fermierii prezenți. De fapt, nu aveau cum să-i dea replica ministrului Daea, pentru că nu era un dialog, era un monolog. În acest monolog, cu care s-au rispit minute importante în care ar fi trebuit să se discute propunerile fermierilor pentru subvențiile agricole post 2020, Petre Daea le-a spus liderilor din agricultură că nu va exista Brexit.
România are pregătită pentru Președinția Consiliului UE varianta B, cu Marea Britanie care rămâne în UE, le-a spus ministrul agriculturii fermierilor.
Firește, niciunul dintre fermierii prezenți nu l-a contrazis pe șeful de la Agricultură. Fermierilor li s-a părut surprinzătoare această declarație, dar au tăcut.
Nu se știe ce informații are ministrul Daea și din ce surse de este atât de sigur că nu va exista Brexit. În Marea Britanie sunt, într-adevăr, în ultimul timp presiuni pentru organizarea unui al doilea referendum cu privire la ieșirea din UE. Luni, în Parlamentul britanic, ar fi trebuit votat acordul Brexit, dar prim-ministrul Theresa May a amânat votul de teama că acest acord va fi respins de Camera Comunelor.
Guvernul britanic a publicat săptămâna trecută, forţat de parlament, avizul juridic complet întocmit asupra acordului privind Brexitul încheiat cu UE, aviz care avertizează că Regatul Unit riscă să rămână captiv în negocieri fără sfârşit cu blocul comunitar dacă aplică aşa-numitul mecanism al „plasei de siguranţă” (backstop) pentru Irlanda de Nord, care ar putea rămâne în UE.
Acest „backstop” a fost acceptat de premierul Theresa May pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi el prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală cu UE şi că Irlanda de Nord va rămâne şi ea aliniată unor anumite norme ale pieţei unice europene dacă Londra şi Bruxelles-ul nu reuşesc să convină o altă soluţie pentru frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, sau nu reuşesc să convină un nou tip de relaţie comercială post-Brexit. Astăzi, premierul britanic se întâlnește cu Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, într-o ultimă încercare de a evita o ieșire dezordonată a Marii Britanii din UE. Brexit-ul se va discuta la un summit UE în perioada 13-14 decembrie 2018.
Posibilele evoluţii acum merg de la o părăsire dezordonată a Uniunii Europene pe 29 martie 2019, data efectivă a Brexitului, până la organizarea unui nou referendum, această a doua variantă fiind însă din nou respinsă de Theresa May în intervenţia sa.
Așadar, cam așa stau pe scurt lucrurile, dar e bine că la Ministerul Agriculturii s-a muncit de zor și la planul B, cu Marea Britanie în UE.
Ce ne-a transmis Ministerul Agriculturii despre această întâlnire cu fermierii? Din păcate, nimic concret și nimic nou. Comunicatul MADR seamănă izbitor cu discursul ministrului Daea.
Luni, 10 decembrie 2018, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, a inițiat, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), o întâlnire de lucru în cadrul căreia au fost prezentate prioritățile privind Președinția română a Consiliului Uniunii Europene din primele șase luni ale anului 2019.
La întâlnire au participat reprezentanții structurilor asociative din domeniul vegetal și zootehnic, ai federațiilor, asociațiilor, organizațiilor și patronatelor reprezentative din sectorul agricol. Alături de ministrul Daea s-au aflat secretarii de stat Daniel Botănoiu, Sorin Claudiu Roșu Mareș, subsecretarul de stat Maricel Floricel Dima, secretarul general Ilie Constantin Aprodu, directori și experți ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR și ai structurilor subordonate.
Întâlnirea a fost organizată cu scopul de a disemina etapele pregătirilor tehnice și a regulilor pe care le instituie normele de funcționare a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Ministrul a afirmat că România este pregătită să facă față acestei provocări, constituind în acest sens structuri dedicate la nivelul MADR. Astfel, a fost înființat Comitetul de Coordonare a activității evenimentelor și acțiunilor conexe care vor avea loc în timpul pregătirii și exercitării Președinției Române la Consiliul Uniunii Europene.
În mandatul său de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, România va acționa coordonat în cadrul Trio-ului de Președinții, alături de Finlanda și Croația, asigurând în același timp continuitate cu Trio-ul precedent în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Programului de lucru al Consiliului.
Gestionarea negocierii pachetului legislativ, prilejuit de reforma Politicii Agricole Comune (PAC) post-2020, în contextul noului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, reprezintă principala prioritate a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul agriculturii.
Principalele elemente de poziție ale României față de noua PAC sunt: menţinerea structurii cu doi piloni ai politicii, cu măsuri anuale de aplicare generală în Pilonul I, măsuri sectoriale de piață, precum și măsuri de dezvoltare rurală în Pilonul II, continuarea convergenței externe a plăților directe, demersuri susținute pentru alocarea unui buget consistent, cel puțin la nivelul celui actual, respingerea în mod ferm a aplicării plafonării.
Ministrul a enumerat vizitele primite și întâlnirile din marja Consiliului Agrifish cu miniștri omologi pentru a împărtăși puncte de vedere asupra PAC, precum și asupra gestionării președinției Consiliului UE, prin schimbul de cunoștințe și expertiză.
În cadrul întâlnirii, ministrul Daea a declarat că preluarea Președinției este o responsabilitate care implică un efort de consolidare a unei viziuni naționale asupra viitorului Uniunii Europene și de creștere a capacității administrative necesare pentru exercitarea acestui mandat.
Ministrul a precizat că PAC va pune un accent puternic pe valorificarea potențialului în materie de cercetare, inovare, formare și utilizare a serviciilor de consiliere, pentru a îmbunătăți grija față de mediu și climă, inclusiv prin utilizarea mai eficientă a resurselor.
Exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă o bună oportunitate pentru MADR de a organiza o serie de acțiuni de informare și promovare a politicilor aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, pentru a face cunoscute produsele agroalimentare românești, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional.
Ministrul Daea a mulțumit reprezentanților structurilor asociative pentru sprijin și colaborare, în special în dialogul cu oficialii europeni. De asemenea, a făcut referire la vizita Comisarului Hogan în România, subliniind faptul că acesta a rămas plăcut impresionat de locurile vizitate precum și de implicarea fermierilor. O președinție de succes se sprijină pe punerea în aplicare și coordonarea politicilor europene într-un mod eficient, iar România este cu siguranță capabilă să realizeze aceste obiective.
La finalul întâlnirii, ministrul Petre Daea a prezentat agenda privind reuniunile formale și informale ale Consiliului, precum și locurile de desfășurare a acestora, ocazie cu care se va putea prezenta imensul potențial de care dispune România.