FĂRĂ IMPORTURI NESĂNĂTOASE VINOVATE DE APARIȚIA CANCERULUI! Comisia Europeană va lansa în primăvara anului viitor, 2020, o strategie care-i va ajuta enorm pe fermierii români să-și vândă produsele din ferme. „De la fermă la consumator” înseamnă conceperea unui sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic, a anunțat miercuri, 11 decembrie 2019, un document al Comisiei Europene, intitulat Pactul ecologic și prezentat în Parlamentul European.
Concret, strategia Comisiei Europene înseamnă lanțul scurt de aprovizionare. De exemplu, ceea ce se produce în fermele din România să ajungă pe mesele consumatorilor români. Strategia prevede excluderea importurilor de alimente nesănătoase care provoaca obezitate și boli precum cancerul și includerea tot mai mult în meniul consumatorilor a alimentelor tradiționale, sănătoase, produse în fermele din statul respectiv. Un lanț scurt alimentar care va reduce și poluarea cauzată de transportul de alimente între o țară și alta. Vestea este uriașă pentru fermierii români care luptă zilnic să facă față avalanșei de alimente de proastă calitate din import.
AGROINFO a intrat în posesia acestui document prezentat și dezbătut în Parlamentul European.
Produsele alimentare europene au reputația de a fi sigure, hrănitoare și de înaltă calitate. În prezent, acestea ar trebui să devină și referința mondială în materie de durabilitate. Deși tranziția către sisteme mai durabile a început deja, satisfacerea nevoilor alimentare ale unei populații mondiale aflate în creștere rapidă continuă să reprezinte o provocare pentru modelele actuale de producție. Producția de alimente duce în continuare la poluarea aerului, a apei și a solului, contribuie la declinul biodiversității și la schimbările climatice și consumă cantități excesive de resurse naturale, în timp ce o parte importantă a alimentelor este irosită. În același timp, o alimentație de slabă calitate contribuie la apariția obezității și a unor boli precum cancerul.
În primăvara anului 2020, Comisia va prezenta strategia intitulată „De la fermă la consumator” și va lansa o amplă dezbatere cu părțile interesate, care va viza toate etapele lanțului alimentar, deschizând astfel calea către elaborarea unei politici alimentare mai durabile.
Fermierii și pescarii europeni au un rol esențial în gestionarea tranziției. Strategia „De la fermă la consumator” va consolida eforturile depuse de aceștia în vederea combaterii schimbărilor climatice, a protejării mediului și a conservării biodiversității. Politicile comune în domeniul agriculturii și al pescuitului vor rămâne instrumente esențiale pentru sprijinirea acestor eforturi, asigurând, în același timp, un trai decent pentru fermieri, pescari și familiile acestora. În propunerile Comisiei privind politica agricolă comună pentru perioada 2021-2027 se prevede că cel puțin 40 % din bugetul total al politicii agricole comune și cel puțin 30 % din Fondul pentru pescuit și afaceri maritime ar trebui să contribuie la combaterea schimbărilor climatice.
Comisia va colabora cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru ca în propunerile care vor fi prezentate să se mențină cel puțin acest nivel de ambiție. Având în vedere că punerea în aplicare a politicii agricole comune revizuite va fi probabil amânată până la începutul anului 2022, Comisia va colabora cu statele membre și cu părțile interesate pentru a se asigura că, încă de la început, planurile strategice naționale pentru agricultură reflectă pe deplin ambiția Pactului ecologic și a strategiei „De la fermă la consumator”.
Strategia „De la fermă la consumator” va contribui, de asemenea, la realizarea unei economii circulare. Aceasta va avea drept scop reducerea impactului asupra mediului al sectoarelor prelucrării alimentelor și comerțului cu amănuntul prin adoptarea de măsuri referitoare la transportul, depozitarea, ambalarea alimentelor și la risipa alimentară. Aceste măsuri vor include acțiuni de combatere a fraudei în domeniul alimentar, inclusiv prin consolidarea capacității de asigurare a aplicării legii și de investigare la nivelul UE,precum și acțiuni de lansare a unui proces de identificare a unor noi produse inovatoare destinate alimentației umane sau animale, cum ar fi fructele de mare pe bază de alge.
În sfârșit, strategia „De la fermă la consumator” va viza stimularea consumului de alimente durabile și promovarea unor alimente sănătoase și accesibile ca preț pentru toți. Produsele alimentare importate care nu respectă standardele de mediu relevante ale UE nu vor fi autorizate pe piețele UE. Comisia va propune acțiuni care să îi ajute pe consumatori să aleagă o alimentație sănătoasă și durabilă și să reducă risipa alimentară. Comisia va analiza noi modalități de a asigura o mai bună informare a consumatorilor, inclusiv prin mijloace digitale, cu privire la aspecte precum proveniența alimentelor, valoarea lor nutritivă și amprenta lor de mediu. De asemenea, strategia „De la fermă la consumator” va conține propuneri privind îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric.
REDUCEREA UTILIZĂRII PESTICIDELOR
Comisia se va asigura că aceste planuri strategice sunt evaluate pe baza unor criterii solide în materie de climă și de mediu. Aceste planuri ar trebui să ducă la utilizarea unor practici durabile, cum ar fi agricultura de precizie, agricultura ecologică, agroecologia, agrosilvicultura și standardele mai stricte în materie de bunăstare a animalelor. Punând accentul pe performanță și nu pe conformitate, măsuri precum programele ecologice ar trebui să recompenseze fermierii care își îmbunătățesc performanțele în materie de mediu și climă, inclusiv cele legate de gestionarea și stocarea carbonului în sol, și care gestionează mai eficient nutrienții în vederea ameliorării calității apei și a reducerii emisiilor. Comisia va colabora cu statele membre pentru a dezvolta potențialul fructelor de mare durabile ca sursă de alimente cu emisii reduse de carbon.
Planurile strategice vor trebui să reflecte un nivel ridicat de ambiție pentru a reduce în mod semnificativ utilizarea pesticidelor chimice și riscul reprezentat de acestea, precum și utilizarea îngrășămintelor și a antibioticelor. Comisia va identifica măsurile, inclusiv cele legislative, necesare pentru a realiza aceste diminuări pe baza unui dialog cu părțile interesate. De asemenea, este necesar ca suprafața consacrată agriculturii ecologice să crească în Europa. UE trebuie să dezvolte modalități inovatoare pentru a proteja recoltele împotriva dăunătorilor și a bolilor și să ia în considerare rolul potențial al noilor tehnici inovatoare de a îmbunătăți durabilitatea sistemului alimentar, garantând în același timp siguranța acestora.
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR. Pactul ecologic european. 11 decembrie 2019
Ministerul Agriculturii din România a format grupuri de lucru pentru elaborarea Planului Național Strategic 2021-2027 (PNS). Ministrul agriculturii Adrian Oros are mereu consultări cu reprezentanții fermierilor români, atât din sectorul vegetal, cât și din cel zootehnic, pentru stabilirea acestui plan. Pe scurt și pe înțelesul tuturor, este documentul de care vor depinde plățile directe ale fermierilor, ajutoarele pentru satul românesc, pentru investițiile în ferme, etc. În acest plan național strategic, Comisia Europeană vrea să impună fixarea unor obiective care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, la protejarea mediului, prin recurgerea la strategii asemeni celei care va fi lansată în primăvara 2020, De la fermă la consumator.