PESTA PORCINĂ AFRICANĂ SE EXTINDE! VOR SĂ SACRIFICE 4.000 DE PORCI! Autoritățile belgiene au hotărât să sacrifice toți porcii domestici din zona de restricție - chiar dacă aici nu sunt focare de pesta porcină africană. Se speră că astfel va fi diminuat riscul de introducere a bolii in fermele comerciale, spune Mary Pană, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) din România.
Acțiunea de sacrificare a aproximativ 4000 de porci nu numai că va servi ca măsură de combatere a bolii, dar va consolida și poziția de exportator, asigurând partenerii comerciali că separarea dintre populația de mistreți și populația de porci domestici este bine monitorizată.
Vineri 14 septembrie 2018, membrii UECBV și ai COPA-COCEGA au avut o rundă de discuții cu oficialii Comisiei din cadrul DG SANTE privind cazurile de pestă porcină (PPA) din Belgia.
S-a discutat asupra strategiei generale a statelor membre privind PPA:
• UECBV( European Livestock & Meat Trading Union) și COPA / COGECA au reiterat faptul că o reducere a efectivului de mistreți în statele membre este de o importanță capitală, alături de acceptarea regionalizării de către partenerii comerciali.
• Reprezentanții Comisiei Europene (CE) au subliniat opoziția statelor membre în cazul reducerii mistreților cât și a țărilor terțe în ceea ce privește acceptarea regionalizării.
• CE va avea o acțiune coordonată de DG AGRI, DG TRADE și DG SANTE pentru comunicarea cu țările terțe privind recunoașterea principiului regionalizării. Discuțiile sunt în desfășurare cu Japonia, in cazul Chinei se comunică mai greu.
• După izbucnirea focarelor în Belgia, bugetul pentru cercetarea privind vaccinul pentru PPA a crescut cu 10 milioane de euro (de la 20 la 30 de milioane de euro).
• Au fost discutate avantajele zonării unice (de exemplu, România) pentru a facilita comerțul în interiorul țării.
• Comisia a reamintit, de asemenea, necesitatea de a notifica autoritățile naționale cu privire la importanța reducerii populațiilor de mistreți.
• Următoarea întâlnire ministerială va fi organizată în România, în decembrie 2018.
• COPA - COGECA și UECBV au propus:
- să organizeze un atelier comun (cu privire la biosecuritatea și conștientizarea vânătorilor) în mai multe state membre, cu sprijinul CE;
- să existe un sistem de aprobare a centrelor de dezinfecție de către autoritățile competente, pentru a îmbunătăți eficiența dezinfecției transporturilor, a scris Mary Pană, pe pagina sa de Facebook.
Fermierii din Belgia au intrat în alertă după ce, săptămâna trecută, numărul mistreţilor infectaţi cu pestă porcină africană a ajuns la nouă. Este primul focar din Europa Occidentală, virusul fiind deja descoperit în opt ţări din estul UE, precum şi în Ucraina şi în Rusia.
Mistreţii găsiţi morţi în centrul provinciei belgiene Luxemburg au provocat îngrijorări în rândul fermierilor din Olanda, Franţa, Germania şi Luxemburg, ţări aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor. Germania, Spania şi Franţa sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc după China.
Luna trecută, România a confirmat cea mai gravă epidemie de la Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, sacrificând peste 300.000 de porci din cauza pestei porcine africane.