BANII ÎNAPOI. Decizia Comisiei Europene 2020/859, publicată pe data de 19 iunie 2020 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, exclude România de la finanțarea anumitor cheltuieli făcute în cadrul în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).
Concret, pentru calcularea greșită a unor plăți și a unor sancțiuni, României nu i se mai decontează anumite plăți făcute către fermieri. Sunt sume mari pentru plăți și sancțiuni calculate greșit pentru sprijinul cuplat, cea mai mare subvenție din zootehnie și una dintre cele mai substanțiale sume pe hectar cu care sunt subvenționați fermierii români. Decizia Comisiei Europene se referă la anii de campanie 2016, 2017 și chiar 2018.
Potrivit Deciziei CE, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, pot fi finanțate numai cheltuielile agricole efectuate fără încălcarea dreptului Uniunii.
Verificările efectuate, rezultatele discuțiilor bilaterale și procedurile de conciliere au demonstrat că o parte dintre cheltuielile declarate de statele membre nu îndeplinesc această cerință și, prin urmare, nu pot fi finanțate din FEGA și FEADR.
Trebuie indicate cuantumurile care nu sunt recunoscute ca imputabile FEGA și FEADR. Cuantumurile respective nu se referă la cheltuieli efectuate cu mai mult de douăzeci și patru de luni înainte de notificarea scrisă privind rezultatele verificărilor, adresată de Comisie statelor membre.
Cuantumurile excluse prin prezenta decizie de la finanțarea din partea Uniunii trebuie, de asemenea, să ia în considerare eventualele reduceri sau suspendări în conformitate cu articolul 41 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, deoarece aceste reduceri sau suspendări au un caracter provizoriu și nu aduc atingere deciziilor adoptate în conformitate cu articolul 51 sau 52 din regulamentul respectiv.
În ceea ce privește cazurile vizate de prezenta decizie, evaluarea cuantumurilor care trebuie excluse din motive de neconformitate cu dreptul Uniunii a fost notificată de Comisie statelor membre într-un raport de sinteză pe acest subiect.
Decizia, semnată de comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, se adresează Regatului Belgiei, Republicii Bulgaria, Republicii Cehe, Regatului Danemarcei, Republicii Federale Germania, Irlandei, Republicii Elene, Regatului Spaniei, Republicii Franceze, Republicii Croația, Republicii Italiene, Republicii Cipru, Republicii Lituania, Regatului Țărilor de Jos, Republicii Polone, României, Republicii Slovenia, Republicii Slovace și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
În anexa Deciziei CE sunt cuantumurile care se referă la cheltuielile efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), declarate în cadrul FEGA sau în cadrul FEADR și care se exclud de la finanțarea din partea Uniunii.
În total, România trebuie să înapoieze Uniunii Europene suma de 71 314 467,44 euro, pentru anii de cerere 2016, 2017 și restanțe chiar din 2015. Comisia Europeană îi reproșează României calcularea greșită a plăților făcute la sprijinul cuplat și a sancțiunilor aplicate la această schemă de plată, cele mai multe sume vizează sprijinul cuplat, calitatea controalelor la fața locului, eligibilitatea parcelelor & fără delimitare geospațială, identificarea neadecvată a terenurilor lăsate în pârloagă sau pășuni, actualizarea întârziată a LPIS, inclusiv nerecuperare pentru anii precedenți și recomandă intensificarea controalelor la fața locului pentru plata pe înverzire, schema pentru micii fermieri, schema pentru tineri fermieri și schema de plată unică pe suprafață.