CONTROVERSE! Fermierii români folosesc această substanță, considerată eficientă în distrugerea buruienilor. Sunt organizații însă care susțin că ar fi o cauză probabilă a cancerului. Dezbaterea pe tema folosirii sau interzicerii glifosatului s-a desfășurat miercuri, 11 octombrie 2017, în Parlamentul European. Care a fost concluzia la finalul dezbaterii? Va fi sau nu reînnoită autorizația pentru folosirea acestei substanțe?
Potrivit unui comunicat transmis de către LAPAR, nu s-a luat nicio decizie cu privire la utilizarea glifosatului în agricultură.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Franța vrea să mențină termenul limită și să ia o decizie în Consiliul European (care să fie executată de către Comisia Europeană) până la sfârșitul lunii decembrie. Miercuri, 11 octombrie, a avut loc o audiere publică comună ENVI/AGRI pe tema "Actele Monsanto și glifosatul" .
Reprezentanții Monsanto au refuzat să participe la această întâlnire. Glifosatul este un produs de protecție a plantelor utilizat pe scară largă, extrem de controversat, substanța activă în Roundup, produsul care distruge buruienile și este fabricat de Monsanto.
EFSA și ECHA au concluzionat că glifosatul este sigur, în timp ce Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului l-a clasificat drept "probabil cancerigen pentru oameni". În cadrul ședinței din 11 octombrie, a fost discutată baza științifică pentru evaluarea riscului folosirii glifosatului, precum și presupusa influență a industriei pentru această evaluare în SUA și în UE. Accentul se pune pe așa-numitele "Acte Monsanto”.
Audierea a avut loc în contextul dezbaterii în curs, privind reînnoirea aprobării glifosatului. Aprobarea curentă UE expiră la 15 decembrie 2017, iar Comisia a propus o reînnoire pentru zece ani. Audierea ar trebui să furnizeze Parlamentului European informațiile necesare pentru a decide cu privire la eventualele măsuri ulterioare.