BLOCAJ SUBVENȚIE! AGROINFO a primit mesajele mai multor fermieri români care sunt îngrijorați că nu-și vor încasa ajutorul de minimis pentru tomatele cultivate în spații protejate. Este vorba de subvenția de 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate. Fermierii înscriși în program au vrut să transmită actele justificative către direcțiile agricole județene, dar li s-a comunicat că actele lor nu pot fi primite. Termenul limită pentru acte este 15 aprilie 2020. AGROINFO a aflat unde este blocajul.
Buna ziua, am vazut că sunteți alături de fermierii romani si va multumim As dori sa aflu si eu cand o sa se primească actele pentru programul de minimis tomate căci am sunat zilele trecute la Direcția pentru Agricultură Județeană Dolj si mi s-a spus ca nu primesc actele de minimis. Daca puteti sa îmi spuneți si mie ce se intampla anul acesta cu ajutorul acesta. Va multumesc, ne-a scris fermierul Dănuț Nuța din județul Dolj.
AGROINFO a publicat în urmă cu o zi comunicarea oficială a autorităților sanitare veterinare care impune ca toate actele care trebuie depuse la direcțiile pentru agricultură județene să fie transmise electronic, pe adresele email sau cu poșta. Fermierii au înțeles deja acest lucru, s-au conformat, au vrut să transmită actele ăn format electronic, online, dar li s-a comunicat de la direcțiile pentru agricultură să nu trimită actele cu care să demonstreze că au comercializat producția de roșii, condiție care-i face eligibili, pentru că direcțiile nu primesc aceste acte.
Ce s-a întâmplat? Subvenția de 3.000 de euro la roșii este blocată de un proiect de hotărâre de Guvern. Respectivul proiect a cam înțepenit în consultare publică la Ministerul Agriculturii.
Perioada de înscriere (în Program n.r.) va fi până-n 15 aprilie și valorificarea producției până-n 15 iunie. Aceste date le-am stabilit împreună cu beneficiarii acestui Program. Iar cantitatea minimă care trebuie comercializată este de 3 tone de tomate la 1.000 de metri pătrați, a anunțat ministrul agriculturii două dintre schimbările importante din lege.
Nu primim actele de la fermieri pentru că nu a apărut hotărârea de Guvern. Dacă va apărea hotărârea de Guvern cu minimisul, noi ne putem organiza că fermierii ni le trimit (actele n.r.) prin poștă, avem o procedură, le procesăm după 24 de ore după ce ne vin ca să evităm niște riscuri. Este o procedură internă astfel încât să limităm riscurile. Practic, toate documentele, noi le primim în format electronic sau prin poștă, iar cele venite prin poștă, în format tipărit pe hârtie, le procesăm după 24 de ore. Adică, le înregistrăm și începem să le lucrăm. Așa am înțeles, că nu ar rezista virusul ăsta (coronavirus n.r.), dar nu avem nicio certitudine. Prin proiectul de hotărâre s-a modificat cantitatea minimă, nu mai e 2.000 kg, e 3.000 kg de roșii pe 1.000 mp, și se mărește perioada de valorificare până la 15 iunie. Termenul de depunere a dosarelor (în proiectul de hotărâre n.r.) este 15 aprilie.
Ne putem organiza, că oamenii, vă dați seama, abia așteaptă, ne asaltează cu întrebările și nu știm ce să le spunem. Am discutat cu fermierii, am făcut informare pe site-ul nostru, le-am trimis emailuri cum să ne transmită actele și așteptăm. Vă dați seama că și noi trebuie să facem două vizite pe teren. Dacă va apărea actul normativ, poate facem o singură vizită în teren ca să mai diminuăm din risc, nu știu, a declarat Cristina Vladu, șef Serviciu inspecții din cadrul Direcției Agricole Dolj, exclusiv pentru AGROINFO.
Fermierii, direcțiile pentru agricultură județene așteaptă un comunicat din partea Ministerului Agriculturii, o soluție la problema lor. AGROINFO transmite această problemă ministrului agriculturii, Adrian Oros, ca să încercăm împreună să-i ajutăm pe fermieri. Mulți dintre cultivatori au cheltuit o grămadă de bani ca să-și încălzească solariile, să poată ieși cu roșiile pe piață. Ajutorul de minimis la tomate i-ar ajuta pe acești fermieri să-și mai recupereze din cheltuieli.