KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

DE RÂSUL GĂINILOR! DIALOGUL DINTRE PETRE DAEA ȘI PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI în ȘEDINȚA de GUVERN!

Publicat: 23 noiembrie 2017 - 11:30
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DIN CE ÎN CE MAI FURIOS ȘI MAI CONFUZ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut un schimb de replici cu șeful Guvernului, Mihai Tudose, în ședința de Guvern de miercuri, 22 noiembrie 2017, de râsul ...găinilor. Ministrul agriculturii și-a dat frâu liber furiei, l-a făcut păun printre găini pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței și, în același timp, a confundat deficitul bugetar cu deficitul comercial. Toată discuția e pe tema scumpirii ouălor.

Ca să înțelegeți despre ce este vorba, într-un interviu recent, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, sugera că o parte dintre scumpiri sunt efecte normale într-o economie de piaţă. Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce in importuri, crește deficitul comercial. Deci, dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și generează inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei, spunea Chirițoiu.

La cererea ministrului agriculturii, Consiliul Concurenţei a demarat o analiză pentru a vedea care sunt cauzele scumpirilor accelerate din această lună la alimente. Pentru că șeful Consililului Concurenţei nu i-a răspuns până acum oficial de ce s-au scumpit ouăle, Petre Daea s-a dezlănuțuit furios în ședința de Guvern, în dialogul cu premierul Mihai Tudose. Iată ce a ieșit! 

Mihai Tudose: Bună ziua! Am de ales între a începe cu veştile bune sau cu lămuriri despre nişte veşti proaste - şi am să îl rog, totuşi, pe domnul Daea să ne explice de ce să scumpesc produsele.

Petre Daea: Domnule prim-ministru...

Mihai Tudose: Au început să circule caricaturi cu găini care îşi iau haine de blană, că s-au scumpit ouăle.

Petre Daea: Dat fiind faptul că în piaţă preţurile la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipă de control, de altminteri, şi ieri, cu aprobarea dumneavoastră, au intrat în dispozitiv toate instituţiile statului să verifice ce şi cum. Am făcut şi o adresă domnului preşedinte al Consiliului Concurenţei - cred că este aici - şi l-am rugat să intervină, pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaştem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punctul de vedere al calculelor pe care le facem şi al logicii privind desfăşurarea procesului de producţie. De pildă, astăzi, în România, fermierul  produce oul cu 36 de bani, îl scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, îl şi transportă în piaţă, îl duce, practic, pe raft, îl pune pe raft şi de aici, odată, ajunge până la un leu, ceea ce din punctul nostru de vedere nu este justificat. Am rugat, prin adresă scrisă, - pentru că aşa e normal, între instituţiile statului să comunicăm aşa cum trebuie, - preşedintele Consiliului Concurenţei, care, dacă este astăzi aici poate să mai dea o dată o explicaţie, pe care eu n-aş cataloga-o decât împotriva ţării. Foarte atent spun acest lucru şi foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferenţe, ca urmare a faptului că au schimbat, că e deficitul bugetar mi se pare prea mult.

Mihai Tudose: Că ce?

Petre Daea: Că e din cauza deficitului bugetar. A făcut o asemenea afirmaţie...

Mihai Tudose: Bugetul /găinii/, al cui?

Petre Daea: Nu ştiu, dumnealui ştie. Şi ar fi bine să dea explicaţii Guvernului României, pentru că dumnealui nu este păun printre găini fără să îşi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi de situaţia reală pe care o are ţara, iar dumnealui se plimbă cu explicaţii, căutând un răspuns peste doi ani de zile, când nu mai sunt nici găinile şi poate nu mai suntem nici noi. Lucrurile acestea trebuie abordate cu seriozitate de către preşedintele Consiliului Concurenţei şi fac un apel la domnia sa să se abţină de la analize din acestea superflue şi să folosească instrumentele pe care le are. Îmi spunea mereu că îmi trimite, îmi cere documente şi date. Niciodată nu mi-a cerut până acum. Din data de 15 noiembrie, când am solicitat scris să intervină, n-am primit nicio comunicare scrisă din partea Consiliului Concurenţei privind colaborarea instituţională în aşa fel încât să vedem ce este pe piaţă. Şi sunt unele elemente pe care nu le pot spune în guvern şi să îmi îngăduiţi ca, atunci când colectivul va ajunge la un rezultat în urma analizelor pe care le face, să vă prezentăm informarea exactă, în aşa fel încât să cunoaştem ce se întâmplă în ţară. Din punctul meu de vedere, sunt scumpiri nejustificate la acest produs. Dovadă este şi faptul că astăzi am primit pe WhatsApp o imagine de la un magazin, nu-i spun numele, de la Sibiu. Când am fost săptămâna trecută cartonul era 23 de lei, astăzi e 16 lei. Păi, nu am schimbat nimic, nici în reţeta furajeră, nici în costul de producţie, producătorul a rămas în acelaşi proces tehnologic, motiv pentru care am solicitat sprijin şi aştept să se concretizeze această analiză şi să putem să o aducem în faţa guvernului, să vă informăm exact ce se întâmplă. Lucru bun este că astăzi Kaufland...

Mihai Tudose: Căruia nu îi daţi numele.

Petre Daea: Astăzi îi dau numele, domnule premier. Am greşit că am dat numele, dar nu am greşit în ce am făcut. Astăzi, pentru că şi presa a fost prezentă acolo şi a putut să vadă, s-a dat un program comun cu o cooperativă agricolă cu denumire frumoasă şi expresivă pentru noi toţi, cooperativa se numeşte "Ţara mea". Au intrat într-un program naţional de asigurare a produselor româneşti pe toată reţeaua, stabilindu-se un program exact pe ani, în aşa fel încât acest spaţiu comercial să prezinte preponderent produse româneşti şi să le pună la dispoziţia consumatorilor din România.

Mihai Tudose: O rugăminte am, domnule ministru, rezultatele dialogului, cu ghilimele sau fără, cu Consiliul Concurenţei şi cu celelalte instituţii, faceţi-le publice, nu în şedinţă de guvern, şi comunicaţi.

Petre Daea: Am înţeles, domnule prim-ministru. Eu am socotit că este de datoria mea să vă informez, şi cred că am făcut bine, am informat şi membrii guvernului, şi cred că l-am informat cu această ocazie şi pe domnul Chiriţoiu, pe care doream să îl informez înainte de a veni în şedinţa de guvern şi să discutăm, ca oameni care avem răspundere la nivelul ţării pentru acest domeniu extrem de sensibil pentru ţară şi într-un moment destul de delicat.

Mihai Tudose: Vă mulţumesc. Fiţi mai delicat, că înţeleg că ţara în care trăieşte domnia sa are deficit, şi atunci să fiţi mai delicat cu el, faţă de noi care o ducem bine.

Sursa: Guvernul României


Vizualizat: 4408 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

27 iulie 2021 - 14:51

Ministerul Agriculturii solicită Guvernului, la rectificarea bugetară, credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi cum se împart banii pe care  Ministerul Agriculturii speră să-i obțină la rectificare, care sunt subvențiile APIA care vor fi suplimentate, atât pentru fermierii din vegetal, cât și pentru crescătorii de animale, și ce ajutoare vor primi fermierii.

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

27 iulie 2021 - 14:00

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță, astăzi, 27 iulie 2021, crescătorii de bovine că ultima zi în care mai pot să ceară ajutorul Covid 19 bovine, pentru acest an, este data de 9 august 2021. Până la această dată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile crescătorilor.

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

27 iulie 2021 - 13:02

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că fermierii români care cultivă legume beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de 4.600 de euro/ha, sprijin cuplat vegetal, și de o sumă de 150 de milioane de euro pentru construcția de sere, solarii sau depozite. La acestea se adaugă ajutorul de minimis la legume cultivate în spații protejate, 2.000 euro/beneficiar/1.000 mp.

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

27 iulie 2021 - 12:30

VEȘTI DE ASTĂZI, 27 IULIE 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că apicultorii români vor beneficia de o subvenție europeană directă pe familie de albine.

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

27 iulie 2021 - 06:11

Teodor-Sorin Manole, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința este definitivă. Președintele asociației de crescători de animale a încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pentru 254 ha de pășune.

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

27 iulie 2021 - 05:51

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, 27 iulie 2021, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise live, începând de la ora 12:00, pe pagina Facebook Ministerul Agriculturii și a ministrului Adrian Oros.

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

26 iulie 2021 - 21:00

București, 26.07.2021. Agroland Agribusiness (indice bursier AAB) estimează atingerea unei cifre de afaceri de 13,8 milioane lei, în primul semestru (S1) din 2021, în creștere cu 33,4% față de valoarea înregistrată în S1 2020, peste 10 milioane lei. Compania face parte din grupul Agroland, este activă pe piața locală ca entitate de sine stătătoare începând cu 2017, iar pe 15 iunie a.c. a debutat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), printr-un plasament privat pentru vânzarea de acțiuni. 

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

26 iulie 2021 - 18:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că pot depune cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) până la data de 2 august 2021 inclusiv, având în vedere că termenul limită de 31 iulie 2021 este zi nelucrătoare. Valoarea totală a ajutorului acordat anul acesta pentru apicultori este de 59 de milioane de lei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Clujan
|
11. 24, 2017. Friday 11:42
Chiritoiu are perfecta dreptate. Nu poti fi furios pe prezentatorul de vreme deoarece iti spune ca vremea se va raci. Nu poti fi suparat pe un economist deoarece iti explica de ce cresc preturile la alimentele importate care se platesc de catre importator in euro. Cresc si ratele creste si pretul combustibilului.
In schimb este extrem de rusinos ca avem la carma agriculturi un om care nu intelege cum functioneaza economia.
2.
Luci
|
11. 24, 2017. Friday 09:02
Caragiale era mic copil! :))))))
1.
Luci
|
11. 24, 2017. Friday 08:47
Caragiale e mic copil ! :))))))))))))))))
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii