Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DE RÂSUL GĂINILOR! DIALOGUL DINTRE PETRE DAEA ȘI PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI în ȘEDINȚA de GUVERN!

Publicat: 23 noiembrie 2017 - 11:30
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DIN CE ÎN CE MAI FURIOS ȘI MAI CONFUZ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut un schimb de replici cu șeful Guvernului, Mihai Tudose, în ședința de Guvern de miercuri, 22 noiembrie 2017, de râsul ...găinilor. Ministrul agriculturii și-a dat frâu liber furiei, l-a făcut păun printre găini pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței și, în același timp, a confundat deficitul bugetar cu deficitul comercial. Toată discuția e pe tema scumpirii ouălor.

Ca să înțelegeți despre ce este vorba, într-un interviu recent, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, sugera că o parte dintre scumpiri sunt efecte normale într-o economie de piaţă. Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce in importuri, crește deficitul comercial. Deci, dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și generează inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei, spunea Chirițoiu.

La cererea ministrului agriculturii, Consiliul Concurenţei a demarat o analiză pentru a vedea care sunt cauzele scumpirilor accelerate din această lună la alimente. Pentru că șeful Consililului Concurenţei nu i-a răspuns până acum oficial de ce s-au scumpit ouăle, Petre Daea s-a dezlănuțuit furios în ședința de Guvern, în dialogul cu premierul Mihai Tudose. Iată ce a ieșit! 

Mihai Tudose: Bună ziua! Am de ales între a începe cu veştile bune sau cu lămuriri despre nişte veşti proaste - şi am să îl rog, totuşi, pe domnul Daea să ne explice de ce să scumpesc produsele.

Petre Daea: Domnule prim-ministru...

Mihai Tudose: Au început să circule caricaturi cu găini care îşi iau haine de blană, că s-au scumpit ouăle.

Petre Daea: Dat fiind faptul că în piaţă preţurile la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipă de control, de altminteri, şi ieri, cu aprobarea dumneavoastră, au intrat în dispozitiv toate instituţiile statului să verifice ce şi cum. Am făcut şi o adresă domnului preşedinte al Consiliului Concurenţei - cred că este aici - şi l-am rugat să intervină, pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaştem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punctul de vedere al calculelor pe care le facem şi al logicii privind desfăşurarea procesului de producţie. De pildă, astăzi, în România, fermierul  produce oul cu 36 de bani, îl scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, îl şi transportă în piaţă, îl duce, practic, pe raft, îl pune pe raft şi de aici, odată, ajunge până la un leu, ceea ce din punctul nostru de vedere nu este justificat. Am rugat, prin adresă scrisă, - pentru că aşa e normal, între instituţiile statului să comunicăm aşa cum trebuie, - preşedintele Consiliului Concurenţei, care, dacă este astăzi aici poate să mai dea o dată o explicaţie, pe care eu n-aş cataloga-o decât împotriva ţării. Foarte atent spun acest lucru şi foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferenţe, ca urmare a faptului că au schimbat, că e deficitul bugetar mi se pare prea mult.

Mihai Tudose: Că ce?

Petre Daea: Că e din cauza deficitului bugetar. A făcut o asemenea afirmaţie...

Mihai Tudose: Bugetul /găinii/, al cui?

Petre Daea: Nu ştiu, dumnealui ştie. Şi ar fi bine să dea explicaţii Guvernului României, pentru că dumnealui nu este păun printre găini fără să îşi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi de situaţia reală pe care o are ţara, iar dumnealui se plimbă cu explicaţii, căutând un răspuns peste doi ani de zile, când nu mai sunt nici găinile şi poate nu mai suntem nici noi. Lucrurile acestea trebuie abordate cu seriozitate de către preşedintele Consiliului Concurenţei şi fac un apel la domnia sa să se abţină de la analize din acestea superflue şi să folosească instrumentele pe care le are. Îmi spunea mereu că îmi trimite, îmi cere documente şi date. Niciodată nu mi-a cerut până acum. Din data de 15 noiembrie, când am solicitat scris să intervină, n-am primit nicio comunicare scrisă din partea Consiliului Concurenţei privind colaborarea instituţională în aşa fel încât să vedem ce este pe piaţă. Şi sunt unele elemente pe care nu le pot spune în guvern şi să îmi îngăduiţi ca, atunci când colectivul va ajunge la un rezultat în urma analizelor pe care le face, să vă prezentăm informarea exactă, în aşa fel încât să cunoaştem ce se întâmplă în ţară. Din punctul meu de vedere, sunt scumpiri nejustificate la acest produs. Dovadă este şi faptul că astăzi am primit pe WhatsApp o imagine de la un magazin, nu-i spun numele, de la Sibiu. Când am fost săptămâna trecută cartonul era 23 de lei, astăzi e 16 lei. Păi, nu am schimbat nimic, nici în reţeta furajeră, nici în costul de producţie, producătorul a rămas în acelaşi proces tehnologic, motiv pentru care am solicitat sprijin şi aştept să se concretizeze această analiză şi să putem să o aducem în faţa guvernului, să vă informăm exact ce se întâmplă. Lucru bun este că astăzi Kaufland...

Mihai Tudose: Căruia nu îi daţi numele.

Petre Daea: Astăzi îi dau numele, domnule premier. Am greşit că am dat numele, dar nu am greşit în ce am făcut. Astăzi, pentru că şi presa a fost prezentă acolo şi a putut să vadă, s-a dat un program comun cu o cooperativă agricolă cu denumire frumoasă şi expresivă pentru noi toţi, cooperativa se numeşte "Ţara mea". Au intrat într-un program naţional de asigurare a produselor româneşti pe toată reţeaua, stabilindu-se un program exact pe ani, în aşa fel încât acest spaţiu comercial să prezinte preponderent produse româneşti şi să le pună la dispoziţia consumatorilor din România.

Mihai Tudose: O rugăminte am, domnule ministru, rezultatele dialogului, cu ghilimele sau fără, cu Consiliul Concurenţei şi cu celelalte instituţii, faceţi-le publice, nu în şedinţă de guvern, şi comunicaţi.

Petre Daea: Am înţeles, domnule prim-ministru. Eu am socotit că este de datoria mea să vă informez, şi cred că am făcut bine, am informat şi membrii guvernului, şi cred că l-am informat cu această ocazie şi pe domnul Chiriţoiu, pe care doream să îl informez înainte de a veni în şedinţa de guvern şi să discutăm, ca oameni care avem răspundere la nivelul ţării pentru acest domeniu extrem de sensibil pentru ţară şi într-un moment destul de delicat.

Mihai Tudose: Vă mulţumesc. Fiţi mai delicat, că înţeleg că ţara în care trăieşte domnia sa are deficit, şi atunci să fiţi mai delicat cu el, faţă de noi care o ducem bine.

Sursa: Guvernul României


Vizualizat: 4226 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

02 iulie 2020 - 10:52

OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului vor fi transmise live pe pagina sa oficială Facebook și pagina Ministerului Agriculturii, anunță Ministerul Agriculturii, într-o informare transmisă pentru AGROINFO.

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

02 iulie 2020 - 10:40

APELUL APICULTORILOR! AGROINFO a primit scrisoarea deschisă a apicultorilor români, semnată de mai multe organizații din sectorul apicol, adresată, în principal, europarlamentarului Carmen Avram (S&D). Inserăm integral textul scrisorii.

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:56

AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE! Suma de 14,5 milioane de euro care ar fi trebuit alocată pentru plata subvenției la lâna de oaie va fi folosită pentru acordarea unui ajutor de cap de ovină, în condițiile în care subvenția la lână a fost anulată. Secretarul de stat MADR George Scarlat a anunțat miercuri seara, 1 iulie, că această sumă a crescut la 43,5 milioane de euro, iar ajutorul care va fi acordat oierilor este de 10 lei pe cap de ovină.

SECRETAR DE STAT MADR: SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ DE 100 DE EURO PE CAP DE BOVINĂ!

SECRETAR DE STAT MADR: SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ DE 100 DE EURO PE CAP DE BOVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:30

AJUTOR DE CRIZĂ PENTRU FERMIERI! Ajutorul de crziă de 7.000 de euro pentru un fermier este în vigoare, decizia Comisiei Europene a fost publicată săptămâna trecută în Jurnalul Oficial UE. Bugetul pentru acordarea acestui ajutor fermierilor români este de 80 de milioane de euro. Crescătorii de bovine vor primi o subvenție suplimentară de 100 de euro pe cap de animal, a anunțat secretarul de stat MADR George Scarlat, la Agro TV.

SECRETAR DE STAT MADR: AJUTOR DE MINIMIS DE 25 DE LEI PE FAMILIA DE ALBINE!

SECRETAR DE STAT MADR: AJUTOR DE MINIMIS DE 25 DE LEI PE FAMILIA DE ALBINE!

02 iulie 2020 - 08:56

AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI. Sectorul apicol a fost foarte afectat în acest an de seceta extremă. Apicultorii au nevoie de ajutor, iar Ministerul Agriculturii a pregătit deja un proiect de hotărâre de Guvern pentru acordarea unui ajutor de minimis pe familie de albine, a anunțat secretarul de stat MADR George Scarlat, miercuri seara, la Agro TV.

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ ASTĂZI: 12,5 MILIOANE DE EURO pentru FERMIERII ROMÂNI!

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ ASTĂZI: 12,5 MILIOANE DE EURO pentru FERMIERII ROMÂNI!

01 iulie 2020 - 20:14

COMUNICAT.Finanțarea va fi asigurată prin intermediul Agricover Credit IFN. BEI, cu sprijinul FEIS și BERD oferă o nouă finanţare în valoare de 7,5 milioane de euro, respectiv 5 milioane de euro, pentru Agricover Credit IFN. Principalii finanțatori ai agriculturii din România extind accesul fermierilor la finanțare. Împrumuturile vor ajuta producătorii locali să depășească impactul pandemiei de coronavirus, anunță Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis AGROINFO.

AFIR: DE ASTĂZI, 43,7 MILIOANE DE EURO! VALOARE MAXIMĂ PROIECT, UN MILION EURO!

AFIR: DE ASTĂZI, 43,7 MILIOANE DE EURO! VALOARE MAXIMĂ PROIECT, UN MILION EURO!

01 iulie 2020 - 17:48

ANUNȚ OFICIAL. De astăzi, 1 iulie 2020, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pune la dispoziție peste 43,7 de milioane de euro pentru proiecte de investiții în infrastructura de irigații. Valoarea maximă pentru un proiect este un milion de euro, anunță AFIR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

OFICIAL APIA: SUBVENȚIILE ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

OFICIAL APIA: SUBVENȚIILE ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

01 iulie 2020 - 17:25

PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU 2019! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, în perioada 16 octombrie 2019 - 30 iunie 2020, a autorizat la plată suma de 2,89 miliarde euro, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

01 iulie 2020 - 17:06

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, în intervalul 01 – 31.07.2020, se depun cererile de plată pentru sprijinul privind asigurarea recoltei de struguri pentru vin în perioada 2019-2020.

CÂND ÎNCEPE PLATA AVANSULUI LA SUBVENȚIILE APIA!

CÂND ÎNCEPE PLATA AVANSULUI LA SUBVENȚIILE APIA!

01 iulie 2020 - 08:25

ANUNȚ PLATĂ SUBVENȚII APIA 2020. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, la Digi 24, că insistă la Comisi Europeană pentru obținerea unei derogări legată de data de începere a plăților în avans pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Anul trecut, plata avansului la subvențiile APIA a fost demarată pe data de 16 octombrie. Anul acesta, șeful MADR a cerut să fie demarate aceste plăți cu o lună mai devreme.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Clujan
|
11. 24, 2017. Friday 11:42
Chiritoiu are perfecta dreptate. Nu poti fi furios pe prezentatorul de vreme deoarece iti spune ca vremea se va raci. Nu poti fi suparat pe un economist deoarece iti explica de ce cresc preturile la alimentele importate care se platesc de catre importator in euro. Cresc si ratele creste si pretul combustibilului.
In schimb este extrem de rusinos ca avem la carma agriculturi un om care nu intelege cum functioneaza economia.
2.
Luci
|
11. 24, 2017. Friday 09:02
Caragiale era mic copil! :))))))
1.
Luci
|
11. 24, 2017. Friday 08:47
Caragiale e mic copil ! :))))))))))))))))
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Noua serie de tractoare Valtra F, prezentată la Agritechnica 2019, destinată fermelor pomicole şi viticole poate fi comandată în două variante de ecartament (1,5 şi 1,3m), are o putere de la 75 la 105CP, un motor cu o capacitate cilindrică de 3,4litri şi o transmisie cu 24 viteze înainte/înapoi sau 24/12 înainte/înapoi. Seria F de tractoare Valtra va fi disponibilă pentru piaţa din România în a doua jumătate a anului viitor.

 

Interviu cu George Tănase - brand manager Valtra, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Şah

Şah
Doi vechi amici stau de vorbă: Detalii