Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DE RÂSUL GĂINILOR! DIALOGUL DINTRE PETRE DAEA ȘI PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI în ȘEDINȚA de GUVERN!

Publicat: 23 noiembrie 2017 - 11:30
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DIN CE ÎN CE MAI FURIOS ȘI MAI CONFUZ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut un schimb de replici cu șeful Guvernului, Mihai Tudose, în ședința de Guvern de miercuri, 22 noiembrie 2017, de râsul ...găinilor. Ministrul agriculturii și-a dat frâu liber furiei, l-a făcut păun printre găini pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței și, în același timp, a confundat deficitul bugetar cu deficitul comercial. Toată discuția e pe tema scumpirii ouălor.

Ca să înțelegeți despre ce este vorba, într-un interviu recent, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, sugera că o parte dintre scumpiri sunt efecte normale într-o economie de piaţă. Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce in importuri, crește deficitul comercial. Deci, dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și generează inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei, spunea Chirițoiu.

La cererea ministrului agriculturii, Consiliul Concurenţei a demarat o analiză pentru a vedea care sunt cauzele scumpirilor accelerate din această lună la alimente. Pentru că șeful Consililului Concurenţei nu i-a răspuns până acum oficial de ce s-au scumpit ouăle, Petre Daea s-a dezlănuțuit furios în ședința de Guvern, în dialogul cu premierul Mihai Tudose. Iată ce a ieșit! 

Mihai Tudose: Bună ziua! Am de ales între a începe cu veştile bune sau cu lămuriri despre nişte veşti proaste - şi am să îl rog, totuşi, pe domnul Daea să ne explice de ce să scumpesc produsele.

Petre Daea: Domnule prim-ministru...

Mihai Tudose: Au început să circule caricaturi cu găini care îşi iau haine de blană, că s-au scumpit ouăle.

Petre Daea: Dat fiind faptul că în piaţă preţurile la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipă de control, de altminteri, şi ieri, cu aprobarea dumneavoastră, au intrat în dispozitiv toate instituţiile statului să verifice ce şi cum. Am făcut şi o adresă domnului preşedinte al Consiliului Concurenţei - cred că este aici - şi l-am rugat să intervină, pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaştem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punctul de vedere al calculelor pe care le facem şi al logicii privind desfăşurarea procesului de producţie. De pildă, astăzi, în România, fermierul  produce oul cu 36 de bani, îl scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, îl şi transportă în piaţă, îl duce, practic, pe raft, îl pune pe raft şi de aici, odată, ajunge până la un leu, ceea ce din punctul nostru de vedere nu este justificat. Am rugat, prin adresă scrisă, - pentru că aşa e normal, între instituţiile statului să comunicăm aşa cum trebuie, - preşedintele Consiliului Concurenţei, care, dacă este astăzi aici poate să mai dea o dată o explicaţie, pe care eu n-aş cataloga-o decât împotriva ţării. Foarte atent spun acest lucru şi foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferenţe, ca urmare a faptului că au schimbat, că e deficitul bugetar mi se pare prea mult.

Mihai Tudose: Că ce?

Petre Daea: Că e din cauza deficitului bugetar. A făcut o asemenea afirmaţie...

Mihai Tudose: Bugetul /găinii/, al cui?

Petre Daea: Nu ştiu, dumnealui ştie. Şi ar fi bine să dea explicaţii Guvernului României, pentru că dumnealui nu este păun printre găini fără să îşi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi de situaţia reală pe care o are ţara, iar dumnealui se plimbă cu explicaţii, căutând un răspuns peste doi ani de zile, când nu mai sunt nici găinile şi poate nu mai suntem nici noi. Lucrurile acestea trebuie abordate cu seriozitate de către preşedintele Consiliului Concurenţei şi fac un apel la domnia sa să se abţină de la analize din acestea superflue şi să folosească instrumentele pe care le are. Îmi spunea mereu că îmi trimite, îmi cere documente şi date. Niciodată nu mi-a cerut până acum. Din data de 15 noiembrie, când am solicitat scris să intervină, n-am primit nicio comunicare scrisă din partea Consiliului Concurenţei privind colaborarea instituţională în aşa fel încât să vedem ce este pe piaţă. Şi sunt unele elemente pe care nu le pot spune în guvern şi să îmi îngăduiţi ca, atunci când colectivul va ajunge la un rezultat în urma analizelor pe care le face, să vă prezentăm informarea exactă, în aşa fel încât să cunoaştem ce se întâmplă în ţară. Din punctul meu de vedere, sunt scumpiri nejustificate la acest produs. Dovadă este şi faptul că astăzi am primit pe WhatsApp o imagine de la un magazin, nu-i spun numele, de la Sibiu. Când am fost săptămâna trecută cartonul era 23 de lei, astăzi e 16 lei. Păi, nu am schimbat nimic, nici în reţeta furajeră, nici în costul de producţie, producătorul a rămas în acelaşi proces tehnologic, motiv pentru care am solicitat sprijin şi aştept să se concretizeze această analiză şi să putem să o aducem în faţa guvernului, să vă informăm exact ce se întâmplă. Lucru bun este că astăzi Kaufland...

Mihai Tudose: Căruia nu îi daţi numele.

Petre Daea: Astăzi îi dau numele, domnule premier. Am greşit că am dat numele, dar nu am greşit în ce am făcut. Astăzi, pentru că şi presa a fost prezentă acolo şi a putut să vadă, s-a dat un program comun cu o cooperativă agricolă cu denumire frumoasă şi expresivă pentru noi toţi, cooperativa se numeşte "Ţara mea". Au intrat într-un program naţional de asigurare a produselor româneşti pe toată reţeaua, stabilindu-se un program exact pe ani, în aşa fel încât acest spaţiu comercial să prezinte preponderent produse româneşti şi să le pună la dispoziţia consumatorilor din România.

Mihai Tudose: O rugăminte am, domnule ministru, rezultatele dialogului, cu ghilimele sau fără, cu Consiliul Concurenţei şi cu celelalte instituţii, faceţi-le publice, nu în şedinţă de guvern, şi comunicaţi.

Petre Daea: Am înţeles, domnule prim-ministru. Eu am socotit că este de datoria mea să vă informez, şi cred că am făcut bine, am informat şi membrii guvernului, şi cred că l-am informat cu această ocazie şi pe domnul Chiriţoiu, pe care doream să îl informez înainte de a veni în şedinţa de guvern şi să discutăm, ca oameni care avem răspundere la nivelul ţării pentru acest domeniu extrem de sensibil pentru ţară şi într-un moment destul de delicat.

Mihai Tudose: Vă mulţumesc. Fiţi mai delicat, că înţeleg că ţara în care trăieşte domnia sa are deficit, şi atunci să fiţi mai delicat cu el, faţă de noi care o ducem bine.

Sursa: Guvernul României


Vizualizat: 4297 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

27 noiembrie 2020 - 10:44

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermierii români vor beneficia, în fiecare an, timp de 7 ani, de 100 de milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Potrivit șefului MADR, va fi o nouă măsură de finanțare a agricultorilor români, lansată în premieră pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

27 noiembrie 2020 - 08:15

OFICIAL BRUXELLES. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o schemă de ajutor pentru România în valoare de 216 milioane de euro. Ajutorul va fi acordat sub forma unor subvenții directe care nu pot depăși 100.000 de euro/fermă pentru producția primară de produse agricole și 120.000 de euro/întreprindere în sectorul pescuitului și acvaculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Clujan
|
11. 24, 2017. Friday 11:42
Chiritoiu are perfecta dreptate. Nu poti fi furios pe prezentatorul de vreme deoarece iti spune ca vremea se va raci. Nu poti fi suparat pe un economist deoarece iti explica de ce cresc preturile la alimentele importate care se platesc de catre importator in euro. Cresc si ratele creste si pretul combustibilului.
In schimb este extrem de rusinos ca avem la carma agriculturi un om care nu intelege cum functioneaza economia.
2.
Luci
|
11. 24, 2017. Friday 09:02
Caragiale era mic copil! :))))))
1.
Luci
|
11. 24, 2017. Friday 08:47
Caragiale e mic copil ! :))))))))))))))))
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș. "

Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Şah

Şah
Doi vechi amici stau de vorbă: Detalii