Adama
Vinasa Rompak

DE LA DIVINIZARE, LA OVINIZAREA ROMÂNIEI!

Publicat: 01 iunie 2018 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE. Îl urmăresc de ceva timp pe ministrul Agriculturii Petre Daea, Eroul Muncii Avântate, purtând cu făloşenie în mâna dreaptă Programul Partidului şi în cea stângă Crucea de cavaler în serviciu credincios.

De când s-a urcat pe capra Ministerului Agriculturii, bravul oştean Petre Daea, forjat la temperaturile înalte ale epocii de aur şi ale măreţelor recolte, a mişcat într-un fel lucrurile intrate într-un repaos vegetativ. Întârziate. Începând cu ministeriatul petredaean se dau la timp subvenţiile în agricultură – aşa cum au fost negociate ele, „mici şi fără viitor” – este un lucru apreciabil.
Ar vrea să facă mai mult, dar nu poate! Petre Daea este „pata de culoare” a ultimelor guverne pesediste; pare venit din altă iepocă, din altă lume! Neobosit, pentru vârsta lui, căutând să fie popular la tot pasul, trăgând (încăpăţânat) ca un catâr şi forţând limbajul cu metafore până la ridicol.

De câte ori are prilejul, Petre Daea o spune fără să clipească că el aplică neabătut Programul Partidului de guvernare şi al preşedintelui său, Liviu Dragnea, până la divinizare! Unul dintre programele lui preferate pentru care vrea să se identifice şi să rămână în istoria postdecembristă este „Alege oaia”!  El vrea să zootehnizeze România!

Dar poate? „NU!, este sortită eşecului!” susţine Costel Caraş, cunoscut fermier pentru ieşirile sale la rampă cu mult sunet şi culoare. Acesta continuă afirmând că acela care se va apuca de produs lapte este idiot sau nărod. Atâta vreme cât în România se vând zilnic peste 1.000 tone de specialităţi cu grăsimi vegetale lângă brânza din lapte creşterea vacilor de lapte este o nerozie. Şi argumentează: „Dacă aproape 400.000 tone de brânză din grăsimi vegetale care se vând anual în ţară s-ar face din lapte, ar rezulta că puteam zootehniza 380.000 vaci cu lapte. Ce folos că am eu o fermă de 150 de capete vaci Holstein şi nu am unde să vând laptele? Ce folos că fac o telemea din 5,5 l de lapte fără, adaosuri, fără chimicale! - de te lingi pe degete! -, dacă nu mi-o cumpără nimeni?”

Crescătorul de animale din Brăneşti, judeţul Ilfov, exemplifică: “în Bucureşti sunt peste 3.000 de pizzerii, patiserii etc. care folosesc zilnic, în medie, 100 kg de “brânză” din grăsimi vegetale; în total vine cam 300.000 kg. Şi marea majoritate a produselor sunt consumate de copii. În majoritatea grădiniţelor şi şcolilor unde se şi mănâncă, toată brânza folosită provine din grăsimi vegetale. De la plăcintele cu "brânza", mămăliguţa cu "brânza", etc şi până şi hotelurile de 5 stele se foloseşte numai “brânză” din grăsimi vegetale. Preţul mediu de livrare al “brânzei” din uleiuri vegetale hidrogenate la magazine, pizzerii, patiserii, HORECA este de 4.7 lei/kg + TVA”.

Costel Caraş a identificat trei acţiuni spre care în opinia lui ar trebui să se concentreze Ministerul Agriculturii, recte ministrul Daea. Prima: interzicerea vânzării brânzei din lapte şi a specialităţilor din grăsimi vegetale în aceeaşi vitrină frigorifică. Distanţa dintre produsele din lapte şi cele din grăsimi vegetale să fie de minim 10 metri în cazul supermarketurilor şi de minim 3 metri pentru restul magazinelor. A doua - reglementarea unei etichetări clare, explicite în magazine şi în reţeaua HORECA (unde aici este un dezastru) şi, ultima măsură în viziunea lui Caraş  are fi reducerea la maxim a comercializării (importului) intracomunitar cu astfel de produse.

“Ce facem cu sănătatea oamenilor?” Se întreabă pe bună dreptate Costel Caraş. Iată ce a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre cei mai respectaţi specialişti în nutriţie, citat din Avram Fițiu, http://www.avramfitiu.ro/. „Problema grăsimilor hidrogenate este că, asemenea unturii, sunt puternic aterogene. Ele au efecte grave asupra vaselor de sânge. (...) Uleiul de palmier hidrogenat din punct de vedere nutrițional diferă drastic față de uleiul de palmier nehidrogenat. Practic, este o margarină de generația întâi; conține acizi grași care duc la apariția bolilor cardiovasculare și a unor forme de cancer”.

... Dar programul petredaean de zootehnizare a României îşi urmează cursul, parte integrantă din strategia partidului din care face parte. Petre Daea vrea cu tot dinadinsul să rămână în istoria postdecembristă, în galeria ilustră din fruntea Agriculturii. Şi gândul mă duce la anii'50, când Bucur Şchiopu, ministru al Agriculturii din acele vremuri, a clocit un program prin care să aşeze pe un piedestal tractorul şi să se descotorosească de rasa cabalină. În numele progresului şi al reformei, zeci de mii de exemplare au luat calea abatorului.

Pe unde trece ministrul Daea emană un parfum de epocă. Desuetă. O iepocă spoită cu aur!  Şi ca să parafrazez:„Cu programa ridicată/ Zugrăvit pe cerul gol,/ Daea capătă de-odată/ Măreţie de simbol!” 

Vizualizat: 3647 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii