Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DE LA DIVINIZARE, LA OVINIZAREA ROMÂNIEI!

Publicat: 01 iunie 2018 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE. Îl urmăresc de ceva timp pe ministrul Agriculturii Petre Daea, Eroul Muncii Avântate, purtând cu făloşenie în mâna dreaptă Programul Partidului şi în cea stângă Crucea de cavaler în serviciu credincios.

De când s-a urcat pe capra Ministerului Agriculturii, bravul oştean Petre Daea, forjat la temperaturile înalte ale epocii de aur şi ale măreţelor recolte, a mişcat într-un fel lucrurile intrate într-un repaos vegetativ. Întârziate. Începând cu ministeriatul petredaean se dau la timp subvenţiile în agricultură – aşa cum au fost negociate ele, „mici şi fără viitor” – este un lucru apreciabil.
Ar vrea să facă mai mult, dar nu poate! Petre Daea este „pata de culoare” a ultimelor guverne pesediste; pare venit din altă iepocă, din altă lume! Neobosit, pentru vârsta lui, căutând să fie popular la tot pasul, trăgând (încăpăţânat) ca un catâr şi forţând limbajul cu metafore până la ridicol.

De câte ori are prilejul, Petre Daea o spune fără să clipească că el aplică neabătut Programul Partidului de guvernare şi al preşedintelui său, Liviu Dragnea, până la divinizare! Unul dintre programele lui preferate pentru care vrea să se identifice şi să rămână în istoria postdecembristă este „Alege oaia”!  El vrea să zootehnizeze România!

Dar poate? „NU!, este sortită eşecului!” susţine Costel Caraş, cunoscut fermier pentru ieşirile sale la rampă cu mult sunet şi culoare. Acesta continuă afirmând că acela care se va apuca de produs lapte este idiot sau nărod. Atâta vreme cât în România se vând zilnic peste 1.000 tone de specialităţi cu grăsimi vegetale lângă brânza din lapte creşterea vacilor de lapte este o nerozie. Şi argumentează: „Dacă aproape 400.000 tone de brânză din grăsimi vegetale care se vând anual în ţară s-ar face din lapte, ar rezulta că puteam zootehniza 380.000 vaci cu lapte. Ce folos că am eu o fermă de 150 de capete vaci Holstein şi nu am unde să vând laptele? Ce folos că fac o telemea din 5,5 l de lapte fără, adaosuri, fără chimicale! - de te lingi pe degete! -, dacă nu mi-o cumpără nimeni?”

Crescătorul de animale din Brăneşti, judeţul Ilfov, exemplifică: “în Bucureşti sunt peste 3.000 de pizzerii, patiserii etc. care folosesc zilnic, în medie, 100 kg de “brânză” din grăsimi vegetale; în total vine cam 300.000 kg. Şi marea majoritate a produselor sunt consumate de copii. În majoritatea grădiniţelor şi şcolilor unde se şi mănâncă, toată brânza folosită provine din grăsimi vegetale. De la plăcintele cu "brânza", mămăliguţa cu "brânza", etc şi până şi hotelurile de 5 stele se foloseşte numai “brânză” din grăsimi vegetale. Preţul mediu de livrare al “brânzei” din uleiuri vegetale hidrogenate la magazine, pizzerii, patiserii, HORECA este de 4.7 lei/kg + TVA”.

Costel Caraş a identificat trei acţiuni spre care în opinia lui ar trebui să se concentreze Ministerul Agriculturii, recte ministrul Daea. Prima: interzicerea vânzării brânzei din lapte şi a specialităţilor din grăsimi vegetale în aceeaşi vitrină frigorifică. Distanţa dintre produsele din lapte şi cele din grăsimi vegetale să fie de minim 10 metri în cazul supermarketurilor şi de minim 3 metri pentru restul magazinelor. A doua - reglementarea unei etichetări clare, explicite în magazine şi în reţeaua HORECA (unde aici este un dezastru) şi, ultima măsură în viziunea lui Caraş  are fi reducerea la maxim a comercializării (importului) intracomunitar cu astfel de produse.

“Ce facem cu sănătatea oamenilor?” Se întreabă pe bună dreptate Costel Caraş. Iată ce a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre cei mai respectaţi specialişti în nutriţie, citat din Avram Fițiu, http://www.avramfitiu.ro/. „Problema grăsimilor hidrogenate este că, asemenea unturii, sunt puternic aterogene. Ele au efecte grave asupra vaselor de sânge. (...) Uleiul de palmier hidrogenat din punct de vedere nutrițional diferă drastic față de uleiul de palmier nehidrogenat. Practic, este o margarină de generația întâi; conține acizi grași care duc la apariția bolilor cardiovasculare și a unor forme de cancer”.

... Dar programul petredaean de zootehnizare a României îşi urmează cursul, parte integrantă din strategia partidului din care face parte. Petre Daea vrea cu tot dinadinsul să rămână în istoria postdecembristă, în galeria ilustră din fruntea Agriculturii. Şi gândul mă duce la anii'50, când Bucur Şchiopu, ministru al Agriculturii din acele vremuri, a clocit un program prin care să aşeze pe un piedestal tractorul şi să se descotorosească de rasa cabalină. În numele progresului şi al reformei, zeci de mii de exemplare au luat calea abatorului.

Pe unde trece ministrul Daea emană un parfum de epocă. Desuetă. O iepocă spoită cu aur!  Şi ca să parafrazez:„Cu programa ridicată/ Zugrăvit pe cerul gol,/ Daea capătă de-odată/ Măreţie de simbol!” 

Vizualizat: 2267 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Semănătoarea pentru prăşitoare Chrono, premiată la SIMA 2019, a fost una dintre noutăţile prezentate de Maschio Gaspardo la Agromalim 2019. Alături de Chrono, au mai fost expuse alte semănători pentru păioase, discuri, tocători, combinatoare, scarificatoare şi alte utilaje pentru pregătirea solului.

Interviu cu Horia Codrianu – Director Comercial Maschio Gaspardo România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii