Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DE LA DIVINIZARE, LA OVINIZAREA ROMÂNIEI!

Publicat: 01 iunie 2018 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE. Îl urmăresc de ceva timp pe ministrul Agriculturii Petre Daea, Eroul Muncii Avântate, purtând cu făloşenie în mâna dreaptă Programul Partidului şi în cea stângă Crucea de cavaler în serviciu credincios.

De când s-a urcat pe capra Ministerului Agriculturii, bravul oştean Petre Daea, forjat la temperaturile înalte ale epocii de aur şi ale măreţelor recolte, a mişcat într-un fel lucrurile intrate într-un repaos vegetativ. Întârziate. Începând cu ministeriatul petredaean se dau la timp subvenţiile în agricultură – aşa cum au fost negociate ele, „mici şi fără viitor” – este un lucru apreciabil.
Ar vrea să facă mai mult, dar nu poate! Petre Daea este „pata de culoare” a ultimelor guverne pesediste; pare venit din altă iepocă, din altă lume! Neobosit, pentru vârsta lui, căutând să fie popular la tot pasul, trăgând (încăpăţânat) ca un catâr şi forţând limbajul cu metafore până la ridicol.

De câte ori are prilejul, Petre Daea o spune fără să clipească că el aplică neabătut Programul Partidului de guvernare şi al preşedintelui său, Liviu Dragnea, până la divinizare! Unul dintre programele lui preferate pentru care vrea să se identifice şi să rămână în istoria postdecembristă este „Alege oaia”!  El vrea să zootehnizeze România!

Dar poate? „NU!, este sortită eşecului!” susţine Costel Caraş, cunoscut fermier pentru ieşirile sale la rampă cu mult sunet şi culoare. Acesta continuă afirmând că acela care se va apuca de produs lapte este idiot sau nărod. Atâta vreme cât în România se vând zilnic peste 1.000 tone de specialităţi cu grăsimi vegetale lângă brânza din lapte creşterea vacilor de lapte este o nerozie. Şi argumentează: „Dacă aproape 400.000 tone de brânză din grăsimi vegetale care se vând anual în ţară s-ar face din lapte, ar rezulta că puteam zootehniza 380.000 vaci cu lapte. Ce folos că am eu o fermă de 150 de capete vaci Holstein şi nu am unde să vând laptele? Ce folos că fac o telemea din 5,5 l de lapte fără, adaosuri, fără chimicale! - de te lingi pe degete! -, dacă nu mi-o cumpără nimeni?”

Crescătorul de animale din Brăneşti, judeţul Ilfov, exemplifică: “în Bucureşti sunt peste 3.000 de pizzerii, patiserii etc. care folosesc zilnic, în medie, 100 kg de “brânză” din grăsimi vegetale; în total vine cam 300.000 kg. Şi marea majoritate a produselor sunt consumate de copii. În majoritatea grădiniţelor şi şcolilor unde se şi mănâncă, toată brânza folosită provine din grăsimi vegetale. De la plăcintele cu "brânza", mămăliguţa cu "brânza", etc şi până şi hotelurile de 5 stele se foloseşte numai “brânză” din grăsimi vegetale. Preţul mediu de livrare al “brânzei” din uleiuri vegetale hidrogenate la magazine, pizzerii, patiserii, HORECA este de 4.7 lei/kg + TVA”.

Costel Caraş a identificat trei acţiuni spre care în opinia lui ar trebui să se concentreze Ministerul Agriculturii, recte ministrul Daea. Prima: interzicerea vânzării brânzei din lapte şi a specialităţilor din grăsimi vegetale în aceeaşi vitrină frigorifică. Distanţa dintre produsele din lapte şi cele din grăsimi vegetale să fie de minim 10 metri în cazul supermarketurilor şi de minim 3 metri pentru restul magazinelor. A doua - reglementarea unei etichetări clare, explicite în magazine şi în reţeaua HORECA (unde aici este un dezastru) şi, ultima măsură în viziunea lui Caraş  are fi reducerea la maxim a comercializării (importului) intracomunitar cu astfel de produse.

“Ce facem cu sănătatea oamenilor?” Se întreabă pe bună dreptate Costel Caraş. Iată ce a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre cei mai respectaţi specialişti în nutriţie, citat din Avram Fițiu, http://www.avramfitiu.ro/. „Problema grăsimilor hidrogenate este că, asemenea unturii, sunt puternic aterogene. Ele au efecte grave asupra vaselor de sânge. (...) Uleiul de palmier hidrogenat din punct de vedere nutrițional diferă drastic față de uleiul de palmier nehidrogenat. Practic, este o margarină de generația întâi; conține acizi grași care duc la apariția bolilor cardiovasculare și a unor forme de cancer”.

... Dar programul petredaean de zootehnizare a României îşi urmează cursul, parte integrantă din strategia partidului din care face parte. Petre Daea vrea cu tot dinadinsul să rămână în istoria postdecembristă, în galeria ilustră din fruntea Agriculturii. Şi gândul mă duce la anii'50, când Bucur Şchiopu, ministru al Agriculturii din acele vremuri, a clocit un program prin care să aşeze pe un piedestal tractorul şi să se descotorosească de rasa cabalină. În numele progresului şi al reformei, zeci de mii de exemplare au luat calea abatorului.

Pe unde trece ministrul Daea emană un parfum de epocă. Desuetă. O iepocă spoită cu aur!  Şi ca să parafrazez:„Cu programa ridicată/ Zugrăvit pe cerul gol,/ Daea capătă de-odată/ Măreţie de simbol!” 

Vizualizat: 2458 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iunie 2020 - 14:07

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând de astăzi, 03 iunie 2020, efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, pentru cererile de plată depuse în luna aprilie, aferente serviciilor prestate în luna martie si trimestrul I al anului 2020.

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

02 iunie 2020 - 16:16

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

02 iunie 2020 - 10:04

NU RATA SUBVENȚIA APIA! Depune online cererea la APIA, nu rata subvenția! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

02 iunie 2020 - 09:51

SUBVENȚII APIA 2020. TERMEN LIMITĂ MODIFICARE CERERE. Fermierii care solicită anul acesta subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pot să-și modifice cererea unică de plată până la data de 30 iunie 2020, fără penalități și până la data de 10 iulie 2020, cu penalități de 1% din subvențiile cuvenite pentru fiecare zi de întârziere. Ce puteți modifica în cererea unică APIA, care sunt formularele?

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

02 iunie 2020 - 08:20

SUBVENȚII APIA 2020! Plata suplimentară de maxim 97 de euro pe hectar poate fi solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar de către fermierii care fac cerere pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS). Concret, acest supliment pe hectar se adaugă la subvenția APIA pe suprafață. Vă spunem care sunt condițiile pentru a beneficia de un supliment de plată la hectar.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii