Adama
Agreena
AGRICOVER

De ce ar trebui să fii fermier cooperatist?

Publicat: 02 septembrie 2015 - 20:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii pregătește, de aproape două săptămâni, o ordonanță de urgență pentru redefinirea cooperativei. Actul ar urma să descrie clar ceea ce înseamnă această formă de asociere agricolă. Agroinfo a mai scris aici despre draftul actului normativ.

Reticența fermierilor cu privire la asocierea în cooperative îl determină pe Daniel Constantin să promoveze la fiecare intervenție publică beneficiile asocierii fermierilor. Dacă legislația nu va da loc la interpretări, procedura de înființare va fi simplificată, agricultorii români ar putea împrumuta modelul francez de cooperativă, de exemplu, și ar avea, probabil, de câștigat. Povestea unei cooperative din Franța cu o tradiție de 82 de ani o puteți citi aici.

Iată ce a spus la cea mai recentă intervenție publică șeful Agriculturii românești: 

Avem pregătită o ordonanța de urgență cu care vom intra imediat ce președintele Iohannis va promulga Codul fiscal. Nu putem să intrăm înainte pentru că în Codul fiscal se spune că orice prevedere fiscală anterioară se abrogă. Vom veni, sperăm săptămâna viitoare, cu ordonanța de urgență în care să definim foarte clar ce înseamnă cooperativa. Mulți au reticență la cooperativă. Vrem, prin această redefinire, să asigurăm fermierul că rămâne în continuare proprietar al terenurilor, animalelor și produselor obținute. Fermierii rămân proprietari pe ceea ce obțin și au doar obligația ca o parte din producție să fie comercializată în comun. Noutatea este că venim cu o serie de facilități fiscale. Și anume, persoanele fizice care decid să intre într-o cooperativă nu mai plătesc impozit pe norma de venit, asta înseamnă pe cap de animal sau pe terenul pe care-l lucrează. Cooperativa respectivă, care funcționează ca o societate comercială, va fi scutită timp de 5 ani de impozitul pe profit. Dacă e o societate micro și nu e în categoria IMM atunci nu mai este impozitată la ce înseamnă venit, este impozitată la profit, a anunțat Daniel Constantin la televiziunea publică.

Am încercat timp de 7 ani să menținem fermele foarte mici, fără să le stimulăm să formeze ferme mari sau medii, prin asociere sau prin comasare. Nu trebuie oamenii să-și dea terenurile, nu trebuie să-și dea animalele. Trebuie doar să utilizeze în comun utilajele, să-și cumpere în comun inputurile, la prețuri mult mai bune, să valorifice în comun producția, urmînd să obțină fiecare un beneficiu pentru cât a produs. Noi dacă ne apucăm să reinventăm roata, tot acolo vom ajunge, a spus și George Turtoi, secretar de stat MADR, în urmă cu două săptămâni.

Vizualizat: 2008 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum arată o cooperativă agricolă de 82 de ani din Franța?

Cum arată o cooperativă agricolă de 82 de ani din Franța?

Fermierii francezi nu se tem de cuvântul cooperativă. Agricultorii au pus osul la dezvoltarea unei cooperative agricole cu o tradiție de 82 de ani. A început cu doi fermieri, iar azi cifrele sunt impresionante.

Viitorul sună bine? Fermierii sunt ajutați cu bani de Ministerul Agriculturii dacă se unesc în cooperative!

Viitorul sună bine? Fermierii sunt ajutați cu bani de Ministerul Agriculturii dacă se unesc în cooperative!

Ministerul Agriculturii pregătește o serie de avantaje fiscale și nu doar atât pentru fermieri. Un act normativ și pachete de finanțare care să-i determine să se unească în cooperative. Să lucreze, să cumpere inputuri, să vândă producția și să împartă beneficiile, totul în comun.

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

10 iulie 2024 - 14:37

Boala limbii albastre este o afecțiune virală gravă care afectează în principal animalele rumegătoare, cum ar fi oile și bovinele. Cauzată de un virus din genul Orbivirus, boala se răspândește prin înțepăturile unor insecte hematofage și poate duce la pierderi economice semnificative în sectorul zootehnic.

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

10 iulie 2024 - 08:22

Sunt situații în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este obligată prin lege să le solicite fermierilor, crescătorilor de animale documente suplimentare înainte de a le achita subvențiile pe hectar și cap animal. Ce documente suplimentare solicită APIA?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii