Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DAȚI BANII ÎNAPOI AMĂRÂȚILOR de CIOBANI LA CARE LE-AȚI VÂNDUT BERBECI CU ORIGINE FALSĂ!

Publicat: 14 iunie 2020 - 08:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA CRESCĂTORULUI DE OVINE. Ciobanii cei mai bogați din România sunt cei care au vândut berbeci cu origine, nu cei care au vândut lâna și nici cei care au vândut miei, a declarat crescătorul de ovine Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Sălaj. Oierul mai spune că Ministerul Agriculturii trebuie de urgență să facă verificări la fermele care au vândut berbeci cu origine pentru că din 100.000 de berbeci vânduți, 80% sunt falși.

Genotiparea la ovine, testele de paternitate la berbeci, anunțate de ministrul agriculturii, Adrian Oros, la începutul lunii iunie, au dat foc oieritului din România. Joi, 11 iunie 2020, la Ministerul Agriculturii s-au strâns zeci de oieri nemulțumiți de această decizie. În oieritul din România, s-au cristalizat două tabere, una care insistă pentru genotipare și pentru efectuarea testelor de paternitate la berbecii cu origine pentru a se demonstra dacă acei berbeci au într-adevăr origine sau nu au și atunci certificatul de origine este fals, și a doua tabără, a celor care contestă această decizie, care se tem de genotipare și de testele de paternitate ca dracul de tămâie, ne spune oierul din Sălaj. Confruntarea celor două tabere, cu replici dure, agresive, s-a petrecut joi în curtea Ministerului Agriculturii. Dumitru Ardelean a contactat redacția AGROINFO pentru că nu se situează în nicio tabără. Sunt neutru și vreau să se cunoască și o opinie neutră în tot acest scandal din oierit, ne-a spus crescătorul de oi.

Dumitru Ardelean, inginer zootehnist, susține că hoția legalizată, cu berbecii de origine care brusc au invadat piața și au fost vânduți cu zecile de mii și la prețuri mari, trebuie să înceteze. De ce a apărut această inflație de berbeci cu origine? Pentru că subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat, 17,71 euro/cap de ovină, este încasată de la APIA doar de oierii care dețin măcar un berbec cu origine, cu certificat de origine, înscris în registrul genealogic al rasei.

O problemă care se perpetuează, tot vine de vreo câțiva ani de zile, tot ne luptăm cu subiectul ăsta și nu reușim să terminăm odată cu el. Aparent, e unul simplu. Eu am fost foarte surprins de vehemența, nu mi-am dat seama de amploarea acestei acțiuni, vehemența cu care câțiva dintre fermieri, vreo 40-50, sigur, aduși la Ministerul Agriculturii de niște persoane, că nu au venit ei de capul lor, vehemența cu care susțin niște acțiuni, până la urmă, cu iz penal, din punctul meu de vedere. Deci, toată treaba se referă la berbecii cu origine. Deci, vânzarea acelor berbeci cu origine și crearea unui mecanism bine pus la punct cu complicitatea statului, un furt legalizat. Prin Ordinul 619 spune că nu poți să accesezi sprijinul cuplat zootehnic numai dacă utilizezi berbeci cu origine. Aproape 100.000 de berbeci vânduți, după estimările noastre, mai mult de 80% sunt falși. Și vă dau un exemplu. Nu poți să ai nicio oaie și să vinzi 200 de berbeci cu origine. Nu poți să ai 100 de oi și să vinzi 200 de berbeci cu origine. Este imposibil de făcut acest lucru și, totuși, în teritoriu s-a întâmplat toată treaba asta. Nu sporadic, cum spun unii și vor să minimalizeze.

Sunt pentru genotipare și pentru a scoate pe piață un berbec, un mascul despre care știi exact cine sunt părinții și, mai mult, nu vorbește nimeni despre ameliorare, decât despre preț și cine sunt părinții. Păi, dacă părinții lui (ai berbecului n.r.) sunt niște proști și ai un document (certificat de origine n.r.), îl vinzi. Proști în sensul că au producții proaste. Și nimeni nu vorbește de amelioratori. Un berbec trebuie să fie bun ameliorator că de aia vorbim de ameliorare. Adică, eu, Ardelean, urmăresc un caracter și anume, mărirea producției de lapte sau grăsimea la lapte sau lungimea la șuvița de lână. Ei, mă voi duce să-mi cumpăr un berbec care-mi face acest lucru, nu ceea ce-mi vinde cineva. Sunt inginer, am citit manualul de ameliorare. În Franța se face astfel de ameliorare?! Cum au ajuns ăia la rezultate excepționale în care o oaie are doi litri de lapte? La noi, are 400 de grame sau 200 de grame. Deci, să ne înțelegem, ameliorarea pe care o facem noi și cei de la controlul oficial al performanțelor are rolul ei de a selecta animale din punct de vedere fenotipic și a le păstra în turme pe cele mai valoroase. Ăsta este rolul controlului oficial al producției. Dar de la asta până la a vinde berbeci cu origine numai pentru faptul că acel om amărât care și-a luat un credit de 200 de milioane sau și-a luat bani împrumut să-și ia niște berbeci, îi ține într-un țarc închiși, pentru că sunt mult mai proști decât ai lui, și montează oile tot cu berbecii lui, păi, văd o tâmpenie extraordinar de mare. Și berbecii ăștia sunt ponderea în piață, aici este problema, a declarat oierul Dumitru Ardelean, exclusiv pentru AGROINFO.

Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Sălaj a adăugat că sunt crescători de oi, mai ales cei din asociațiile care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine, care se tem de genotipare și teste de paternitate la berbeci ca dracul de tămâie. Oierul este convins că se va pune punct acestui scandal printr-o verificare riguroasă făcută de Corpul de control al Ministerului Agriculturii la fermele care au vândut berbeci cu origine, la asociațiile care dețin registrele genealogice.

Crescătorul de ovine Dumitru Ardelean spune că trebuie cernuți oierii serioși de cei neserioși, la fel cum se cerne grâul de gunoaie. Cei care le-au vândut amărâților de ciobani berbeci și cu 5.000 de lei bucata, așa-ziși berbeci cu origine, dar pe care ciobanii nu-i pot folosi pentru ameliorarea rasei, nu-i folosesc ca reproducători, trebuie să le dea banii înapoi pentru că le-au vândut un fals.

Noi vedem o rezolvare extrem de simplă. Treaba e foarte simplă. Dacă spun domnii care alaltăieri (joi, 11 iunie n.r.) au făcut atâta tam-tam, dacă sunt foarte corecți, dar, domle, am observat că ăștia se tem de control, de genotipare ca dracul de tămâie. Sunt câțiva care se tem, în special cei susținuți de registrele genealogice. Rezolvarea este extrem de simplă dacă ministrul agriculturii dorește și dacă cei de la echipa ministerială și cei de la ANZ (Agenția Națională pentru Zootehnie n.r.), am văzut că e domnul Vaida, bine pregătit și bine intenționat, dar nu știu ce o tot moșmonesc atâta. Deci, au suficiente motive să rezolve problema asta în următorul fel, nu că zice Ardelean sau spune nu știu cine, nu trebuie să spună nimeni, să ne dăm cu părerea despre subiectul ăsta, ci trebuie făcută de urgență, părerea mea, despărțirea celor serioși de cei neserioși. Și cum putem face asta? Trecându-i printr-un ciur, la fel cum treci grâul și-l separi de neghină, la un capăt al ciurului merge grâul curat, iar la celălalt se duc gunoaiele. Și ciurul ăsta trebuie să se numească control.

Ministerul are Corp de control, să facă bine și să coboare de pe fotoliile bine tapițate în teren, că ăsta e rolul lor să meargă și să nu ne mai dăm cu părerea. În urma acelui control făcut să vedem ce spune, câți sunt serioși, câți sunt neserioși. Pe cei serioși trebuie să-i felicităm, pe cei neserioși trebuie, cel puțin cum scrie învățămintea biblică, nu cerem moartea păcătosului, ci îndreptarea lui.

Să meargă să le dea banii înapoi la amărâții ăia la care le-au luat banii degeaba. Ciobanii cei mai bogați, cei care au făcut bani, au fost cei care au vândut berbeci cu origine, nu cei care au vândut lână pentru că lâna este pe șanțuri. Nu cei care au vândut miel pentru că prețul la miel, am mai auzit un cetățean spunând că a crescut prețul la miel, datorită cui? Datorită nimănui, datorită conjuncturii, deci e după cum suflă vântul. Nu avem contracte ferme cu nicio țară. Câțiva arabi dintr-ăștia stabilesc prețul și conduc zootehnia din România din punct de vedere al prețurilor. Nimeni nu poate să-mi garanteze mie că anul viitor prețul la miel va fi 11 lei sau 12 lei ca eu să pot să mă duc să iau un credit de la bancă, normal, serios și să mă dezvolt și să-i spun băncii, domle, o să-ți dua 12 lei pe kilogram anul viitor. Poate va fi 6 lei sau 5 lei, cine știe. Totul este haotic, conjunctural.

Singura treabă care rezolvă este genotiparea și testul de paternitate. Păi, dacă ești corect și-mi spui că mi-ai vândut un berbec cu 50 de milioane de lei (5.000 de lei), bani extraordinar de mulți, și-mi spui că berbecul ăsta are pe tată ăla și pe mamă aia, atunci, te rog frumos, dacă ești corect, acceptă testul. Ei, dacă nu-l accepți, înseamnă că ai o problemă în spate. Un test de paternitate, un test științific, făcut ca la carte, ăla ne va dumiri și ne va face să înțelegem unde e bine și unde e rău. Nu trebuie să acuzăm pe nimeni, dar nici nu putem să perpetuăm această hoție legiferată să o ducem la infinit. Nu se poate!

Am văzut că părerile sunt împărțite chiar și la nivelul celor care se pretind a fi profesori, a fi cei care au stat la baza ameliorării din România. Mă rog, e un mare semn de întrebare și aici vă pot da un exemplu. L-am auzit pe domnul de la Hunedoara (un crescător de ovine cunoscut) că ei au oi de 100 de kile. Aș fi vrut ca acei domni care se pretind doctori, sau nu știu ce titule mai au, să spună ce calitate au la carcasa de ovină, pentru că astăzi, noi suntem în UE, în NATO, trebuie să ne îndreptăm unde sunt prețurile foarte bune și unde se cere carne de miel pe care o vor ei, nu pe care vrem noi să le-o vindem. Noi trebuie să înțelegem o dată că nu cantitatea primează, ci calitatea. Ministerul Agriculturii ar trebui să facă ochii mari la chestia asta și să dea bani pe producție, nu să dea bani (subvenții) pe...ca și la terenuri, nu poți să dai bani pe un hectar de pârloagă de urzici sau de măcieș, spini, cum îi dai ăluia pe grâu, așa și la ovine, trebuie să dai bani pe producție și pe calitate. Atunci, se va schimba în mod sigur totul, a declarat oierul Dumitru Ardelean, exclusiv pentru AGROINFO.

 

Vizualizat: 6009 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

27 noiembrie 2020 - 10:44

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermierii români vor beneficia, în fiecare an, timp de 7 ani, de 100 de milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Potrivit șefului MADR, va fi o nouă măsură de finanțare a agricultorilor români, lansată în premieră pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

27 noiembrie 2020 - 08:15

OFICIAL BRUXELLES. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o schemă de ajutor pentru România în valoare de 216 milioane de euro. Ajutorul va fi acordat sub forma unor subvenții directe care nu pot depăși 100.000 de euro/fermă pentru producția primară de produse agricole și 120.000 de euro/întreprindere în sectorul pescuitului și acvaculturii.

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

27 noiembrie 2020 - 07:16

PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT ÎN ROMÂNIA 100%! Retailerul german Kaufland a lansat programul Porc născut și crescut în România 100%. Potrivit comunicatului companiei, porcii sunt crescuți inclusiv cu furaje din România. Retailerul  lucrează deja cu şapte ferme din România, care livrează 2.000 porci/ săptămână către magazinele reţelei, iar în doi ani speră să dubleze cantitatea.

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

26 noiembrie 2020 - 10:34

ANIMALE CHINUITE. Autoritățile din Sibiu au intervenit pe 24 noiembrie 2020 pentru ridicarea a două cadavre de bovine din curtea unui sibian care locuiește în cartierul Valea Aurie. În grajdul improvizat au rămas alte trei bovine - spun martorii, care trăiesc în condiții sub orice critică. Flămânzite, ținute în mocirlă și bălegar de un metru. Proprietarul este același care în urmă cu doi ani și-a omorât calul în bătaie.

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

26 noiembrie 2020 - 09:48

COMUNICAT ANSVSA. În cadrul programului de audit planificat al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară (DG Sănătate și Siguranță Alimentară) se va desfășura, în perioada 7-16 decembrie 2020, în sistem videoconferință, Misiunea de audit a Comisiei Europene (DG-SANTE)/2020-6934. Obiectivul principal al auditului este evaluarea controalelor oficiale privind siguranța laptelui și a produselor din lapte efectuate de către autoritățile competente din România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Scrisoare de la profesoară către părinţi:

Scrisoare de la profesoară către părinţi:
- "Dragi părinţi, vă rog să-l spălaţi pe Bulă! Miroase!" Detalii