BARBOLOGIE MARCA DAEA! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost audiat astăzi, 22 ianuarie 2019, în Comisia de Mediu, ENVI. După ce și-a citit discursul de pe hârtie, Daea ar fi trebuit să răspundă concret întrebărilor europarlamentarilor. În loc de concretețe, le-ar fi servit barbologie marca Daea, susține europarlamentarul român Mihai Țurcanu, prezent la dezbaterile din cadrul ENVI.
Se pare că Ministrul Agriculturii, Petre Daea, confundă conferințele de presă pe care le ține la Ministerul agriculturii din România cu dezbaterile din Parlamentul European.
Astăzi a fost prezent la Bruxelles cu scopul de a prezenta prioritățile președinției României în fața membrilor din comisia ENVI.
Au fost puse întrebări punctuale de către colegii eurodeputați din toate statele membre care așteptau să primească răspunsuri punctuale. Și coerente, și concrete. Dar au primit barbologie, răspunsuri fără vreo legătura cu subiectele supuse atenției dumnealui.
Mi-ar fi plăcut ca Ministrul Agriculturii din România să ofere răspunsuri pertinente, atât la întrebările colegilor din alte state membre cât și la ceea ce l-am întrebat eu, vis a vis de planul de acțiune al Ministerului pe durata președinției la Consiliul European
Petre Daea a venit în fața eurodeputaților europeni cu o hârtie bine structurată de către consilieri și nu s-a abătut de la punctele înscrise pe fițuică. La sesiunea de intrebari filmul s-a rupt și am fost nevoiți să ascultăm epica barbologie marca Daea. Nu am primit niciun răspuns coerent și concret.
România a preluat 29 de dosare pe agricultură. Ar fi bine să finalizăm măcar un sfert din ele în perioada în care România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, a scris europarlamentarul român Mihai Țurcanu pe pagina sa Facebook.
Mihai Țurcanu a postat și o secvență filmată în care îi adresează o întrebare ministrului Daea, iar răspunsul șefului român de la Agricultură este bun de înrămat.
Mihai Țurcanu: Parlamentul European are programul Life, unde sunt foarte mulți bani, 5,9 miliarde de euro. În acest program Life este subprogramul Natura 2000. România are o suprafață de 20% prinsă în acest program, dintre care o treime sunt păduri, în rest sunt terenuri agricole. Cum considerați dumneavoastră că acei fermieri, care sunt destul de restricționați să-și lucreze pământurile, pot fi ajutați? Eu am făcut propunerea să fie compensări de producții direct către fermieri. Sunteți de acord cu propunerea mea? Și dacă, da, ce veți întreprinde în acest sens.
Petre Daea: Bunului meu prieten, coleg de breaslă, om cu experiență în țară, cu o răspundere în domeniu privind agricultura, îi pot spune că ne putem întâlni și putem discuta ca în calitatea mea de ministru, în calitatea mea de responsabil în acest domeniu, în țară, măsurile concrete pe care le putem găsi vizavi de Natura 2000, de posibilitățile practice prin care putem accesa acele fonduri pentru ceea ce dumneavoastră ați spus. Interesul v-a generat această întrebare și spun natural firească.
Miercuri, 23 ianuarie 2019, ministrul agriculturii va fi audiat în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.