Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DAEA ÎȘI FACE BAGAJELE ÎN ACEEAȘI ZI ÎN CARE ÎN URMĂ CU UN AN CIOBANII PROTESTAU CU BERBECII LA MINISTER!

Publicat: 10 octombrie 2019 - 16:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

10 OCTOMBRIE 2018 PROTEST CIOBANI LA MINISTERUL AGRICULTURII. 10 OCTOMBRIE 2019 CADE GUVERNUL DĂNCILĂ. Un an se împlinește astăzi, 10 octombrie, de când ciobanii au protestat în fața Ministerului Agriculturii, nemulțumiți de deciziile ministrului Petre Daea. Stranie coincidență, chiar astăzi, la un an după protestul oierilor, a căzut Cabinetul Dăncilă din care face parte și ministrul Petre Daea.

Să știe domnul ministru Daea că Ghiță Ciobanul rămâne cioban toată viața, dar Petre Daea nu va fi ministru toată viața. Petre Daea e azi ministrul agriculturii, mâine, nu mai e, i-a transmis ministrului Petre Daea crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscut de toată lumea drept Ghiță Ciobanul, la protestul ciobanilor din fața Ministerului Agriculturii, ținut pe data de 10 octombrie 2018.  

Coincidență sau nu, după exact un an, în aceeași zi în care oierii își strigau nemulțumirile sub fereastra cabinetului ministrului Daea, vorbele lui Ghiță Ciobanul se împlinesc. Chiar astăzi, 10  octombrie 2019, ministrul agriculturii Petre Daea a primit o lovitură. Guvernul Dăncilă, din care face parte și domnia-sa, a căzut. Parlamentul României a adoptat moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului PSD. Se poate spune că Petre Daea începe chiar astăzi, 10 octombrie, exact la un an distanță de la protestul oierilor, pregătirile de plecare din fruntea Agriculturii.

Ciobanii nu au protestat, în urmă cu un an, de prea mult bine și de prea multe ajutoare financiare acordate zootehniei. Ei s-au strâns în fața Ministerului Agriculturii pentru că le-a ajuns cuțitul la os și deciziile ministrului agriculturii Petre Daea, în loc să-i ajute, le îngroapă fermele.

Pe 10 octombrie 2018, la Ministerul Agriculturii au protestat Ghiță Ciobanul, Dan Petrescu, oier din Curtea de Argeș, cel care a fost scos cu jandarmii de la mitingul de ieri al lui Petre Daea, pe motiv că prea spunea adevărul, Ionică Sterp și Alexandru Csokasi, oieri din Bihor, Ioan Suciu, oier din Făgăraș, Brașov, și încă alți câțiva oieri din Alba și Hunedoara.

protest-ciobani-2018_b

În urmă cu un an, oierii protestatari, i-au reproșat ministrului Daea că între crescătorii de ovine s-a creat un grup privilegiat care încasează sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal, 25 de euro/ovină la nivelul anului 2017.  Respectvul grup privilegiat din oierit ar învârti afaceri profitabile cu așa-ziși berbeci de rasă, vânduți cu miile, și cu certificate de origine suspectate a fi false. Toate sub ochii lui Daea!

Cert este, că bonitarea berbecilor pentru înscrierea în registrele genealogice și eliberarea certificatelor de origine nu a fost făcută corect, au spus în timpul protestului oierii supărați. Altfel, pe piață nu s-ar fi vândut berbeci slabi, care nu îndeplinesc condițiile unui berbec cu origine, și, culmea, între ei ar fi fost vânduți și berbeci castrați. Și asta, în condițiile în care un criteriu obligatoriu pentru obținerea sprijinului cuplat este proporția un berbec cu origine la 35 de ovine femele. Concret, cu un berbec cu origine se face montă dirijată cu 35 de ovine femele. Ce montă să se facă dacă berbecul respectiv este castrat?! Ăla e bun, cum se vede, să producă numa certificate de origine, spunea Ghiță Ciobanul, în urmă cu un an.

Ciobanii au adus la protest și doi berbeci ca să-i demonstreze ministrului Petre Daea că berbeci cu origine care se vând sunt, de fapt, niște exemplare jalnice și nu îndeplinesc criteriile pentru un berbec de rasă. De aici și suspiciunea că actele de origine, certificatele, pe care le au acești berbeci ar fi falsificate cu scopul de a le crește prețul. Băieții deștepți din oierit ar fi prins momentul în care toți ciobanii căutau disperați berbeci cu origine ca să încaseze subvenția mare de la APIA. Astfel, peste noapte, berbeci slabi, jigăriți, ar fi fost înnobilați cu câte o origine.

berbeci-coperta_b

Ia, uitați-vă, cum arată amărâtul ăsta de berbec pe care l-am adus de la mine, de la stână, ca să-l vadă domnul ministrul că numai certificatul de origine este de el. Ce performanță fac io cu berbecul ăsta în turma mea?! Am dat pe el 1.300 de lei și l-am cumpărat ca să demonstrez ce berbeci de rasă cu certificate de origine se vând în țara asta. Cum să fac performanță cu mâțul ăsta, declara Ghiță Ciobanul, în urmă cu un an, tot pe 10 octombrie.

Originea presupus falsă la o parte dintre berbecii pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură plătește sprijinul cuplat nu a fost singura nemulțumire a oierilor protestatari. Ei au acuzat împărțirea nelegală a pășunilor, abuzuri ale primăriilor, au cerut să nu se mai vândă ovine fără buletine de analiză medicală, în acest fel să fie stopată răspândirea scrapiei, boală mortală și fără leac la ovine, au cerut să nu mai fie atribuite pășunilor celor care nu au animale, au cerut ministrului agriculturii Petre Daea să se termine cu afacerile necurate din oierit, păstorite se pare chiar din minister.

Petre Daea le-a promis ciobanilor, care i-au adus sub fereastră doi berbeci, că va dispune testarea tuturor berbecilor pentru care au fost eliberate certificate de origine. Astfel, se va vedea câți berbeci merită pe bună dreptate să fie numiți cu origine și să aibă un înscris care să le ateste originea. Ministrul agriculturii a mai spus că din 2019 niciun berbec nu se va mai vinde în România dacă nu are buletin de analiză. A doua chestiune urgentă pe agenda ministrului a fost schimbarea Legii pășunilor, în așa fel încât să fie eliminată posibilitatea de a fi atribuită, de către primării, celor care nu cresc sau dețin animale. Promisiunile ministrului agriculturii Petre Daea le-au fost făcute ciobanilor chiar în ziua protestului, 10 octombrie 2018.

Astăzi, suntem în 10 octombrie 2019. A căzut Guvernul Dăncilă, pleacă și Petre Daea de la Ministerul Agriculturii. Câte din promisiunile făcute ciobanilor, în urmă cu un an, au fost respectate de ministrul Petre Daea?


Vizualizat: 2840 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL MADR! AJUTOR DE 100 DE EURO/UVM pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

OFICIAL MADR! AJUTOR DE 100 DE EURO/UVM pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

12 august 2020 - 12:16

AJUTOR DE CRIZĂ! Crescătorii de porci din România primesc un ajutor de criză de 100 de euro/UVM, anunță astăzi, 12 august 2020, un proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

12 august 2020 - 11:54

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, un ajutor de minimis de 25 de lei/familie de albine acordat apicultorilor care au suferit pierderi de pe urma fenomenelor hidrometeorologice. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost publicat astăzi pe site-ul oficial MADR.

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

12 august 2020 - 11:27

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, într-un proiect de ordonanță de urgență, un ajutor de criză acordat crescătorilor de ovine și/sau caprine din România de 5 lei/cap de ovină/caprină. Vor beneficia de ajutor crescătorii care au minim 50 de ovine și minim 25 de caprine până la limita de 1.000 de capete de animale.

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

12 august 2020 - 11:00

GHID PE ÎNȚELESUL TUTUROR. Ministerul Agriculturii vă explică într-un ghid sintetic, pe înțelesul tuturor, cum obțineți ajutorul de 300.000 de euro pentru construirea unui abator de capacitate mică în zona montană. Linia de finanțare este deschisă la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la data de 31 decembrie 2020.

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

12 august 2020 - 09:51

ANUNȚ OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat marți, 11 august 2020, că vizitele în teren la fermele care au cerut bani europeni vor fi înlocuite cu documente justificative.

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

12 august 2020 - 08:34

UE SPRIJINĂ AGRICULTURA ECOLOGICĂ. Fermierii în agricultura ecologică pot solicita și alte forme de sprijin pentru venit în cadrul politicii agricole comune (PAC). Acestea includ plățile directe și plățile pentru tinerii fermieri. În plus, ei sunt automat eligibili pentru plățile pentru înverzire, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook. Eurodeputatul le explică fermierilor ce înseamnă trecerea spre agricultură ecologică.  

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

11 august 2020 - 20:49

PROTEST! Fermierii din Moldova cer decretarea stării de urgență în agricultură! Agricultorii protestează în 10 raioane, au ieșit astăzi în stradă cu tractoarele și cer Guvernului despăgubiri pentru culturile distruse de secetă.

ANSVSA, ÎN CONTROL!

ANSVSA, ÎN CONTROL!

11 august 2020 - 19:37

COMUNICAT. Controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în acest sector se realizează în baza Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020 și vizează operatorii din industria alimentară care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

11 august 2020 - 10:26

AJUTOARE FERMIERI. Comisia Europeană a aprobat pentru Franța și Italia ajutoare de criză de maxim 100.000 de euro/fermier. AGROINFO v-a informat deja în exclusivitate că și Ungaria acordă un astfel de ajutor agricultorilor. În Olanda, cultivatorii de cartofi și de flori sunt sprijiniți financiar să depășească dificultățile cauzate de criza sanitară. Informațiile sunt furnizate pentru AGROINFO de Comisia Europeană.

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

11 august 2020 - 09:42

NU MAI PUTEM SĂ NE AMÂNĂM DATORIILE. Fermierii români solicită Guvernului adoptarea de urgență a unei hotărâri pentrn plata despăgubirilor pentru secetă și demararea acestor plăți în această lună. Fermierii susțin că nu mai pot să-și amâne datoriile și mulți dintre ei sunt amenințați cu falimentul. Inserăm scrisoarea deschisă a fermierilor, transmisă astăzi la redacția AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Oferta Guttler la Agromalim 2019

Oferta Guttler la Agromalim 2019

Recunoscută pentru tăvălugii specifici, compania Guttler are în portofoliu o gamă diversă de utilaje pentru prelucrarea solului, pregătirea patului germinativ şi întreţinerea păşunilor. Despre avantajele utilizării cultivatorul multifuncţional Guttler SuperMaxx ne-a vorbit fermierul Florin Iova din judeţul Hunedoara.

Interviu cu: Dana Culda - TESA SRL, Florin Iova - fermier, jud. Hunedoara şi Sorin Giru - reprezentant vânzări Guttler România.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii