Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

DAEA ÎȘI FACE BAGAJELE ÎN ACEEAȘI ZI ÎN CARE ÎN URMĂ CU UN AN CIOBANII PROTESTAU CU BERBECII LA MINISTER!

Publicat: 10 octombrie 2019 - 16:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

10 OCTOMBRIE 2018 PROTEST CIOBANI LA MINISTERUL AGRICULTURII. 10 OCTOMBRIE 2019 CADE GUVERNUL DĂNCILĂ. Un an se împlinește astăzi, 10 octombrie, de când ciobanii au protestat în fața Ministerului Agriculturii, nemulțumiți de deciziile ministrului Petre Daea. Stranie coincidență, chiar astăzi, la un an după protestul oierilor, a căzut Cabinetul Dăncilă din care face parte și ministrul Petre Daea.

Să știe domnul ministru Daea că Ghiță Ciobanul rămâne cioban toată viața, dar Petre Daea nu va fi ministru toată viața. Petre Daea e azi ministrul agriculturii, mâine, nu mai e, i-a transmis ministrului Petre Daea crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscut de toată lumea drept Ghiță Ciobanul, la protestul ciobanilor din fața Ministerului Agriculturii, ținut pe data de 10 octombrie 2018.  

Coincidență sau nu, după exact un an, în aceeași zi în care oierii își strigau nemulțumirile sub fereastra cabinetului ministrului Daea, vorbele lui Ghiță Ciobanul se împlinesc. Chiar astăzi, 10  octombrie 2019, ministrul agriculturii Petre Daea a primit o lovitură. Guvernul Dăncilă, din care face parte și domnia-sa, a căzut. Parlamentul României a adoptat moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului PSD. Se poate spune că Petre Daea începe chiar astăzi, 10 octombrie, exact la un an distanță de la protestul oierilor, pregătirile de plecare din fruntea Agriculturii.

Ciobanii nu au protestat, în urmă cu un an, de prea mult bine și de prea multe ajutoare financiare acordate zootehniei. Ei s-au strâns în fața Ministerului Agriculturii pentru că le-a ajuns cuțitul la os și deciziile ministrului agriculturii Petre Daea, în loc să-i ajute, le îngroapă fermele.

Pe 10 octombrie 2018, la Ministerul Agriculturii au protestat Ghiță Ciobanul, Dan Petrescu, oier din Curtea de Argeș, cel care a fost scos cu jandarmii de la mitingul de ieri al lui Petre Daea, pe motiv că prea spunea adevărul, Ionică Sterp și Alexandru Csokasi, oieri din Bihor, Ioan Suciu, oier din Făgăraș, Brașov, și încă alți câțiva oieri din Alba și Hunedoara.

protest-ciobani-2018_b

În urmă cu un an, oierii protestatari, i-au reproșat ministrului Daea că între crescătorii de ovine s-a creat un grup privilegiat care încasează sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal, 25 de euro/ovină la nivelul anului 2017.  Respectvul grup privilegiat din oierit ar învârti afaceri profitabile cu așa-ziși berbeci de rasă, vânduți cu miile, și cu certificate de origine suspectate a fi false. Toate sub ochii lui Daea!

Cert este, că bonitarea berbecilor pentru înscrierea în registrele genealogice și eliberarea certificatelor de origine nu a fost făcută corect, au spus în timpul protestului oierii supărați. Altfel, pe piață nu s-ar fi vândut berbeci slabi, care nu îndeplinesc condițiile unui berbec cu origine, și, culmea, între ei ar fi fost vânduți și berbeci castrați. Și asta, în condițiile în care un criteriu obligatoriu pentru obținerea sprijinului cuplat este proporția un berbec cu origine la 35 de ovine femele. Concret, cu un berbec cu origine se face montă dirijată cu 35 de ovine femele. Ce montă să se facă dacă berbecul respectiv este castrat?! Ăla e bun, cum se vede, să producă numa certificate de origine, spunea Ghiță Ciobanul, în urmă cu un an.

Ciobanii au adus la protest și doi berbeci ca să-i demonstreze ministrului Petre Daea că berbeci cu origine care se vând sunt, de fapt, niște exemplare jalnice și nu îndeplinesc criteriile pentru un berbec de rasă. De aici și suspiciunea că actele de origine, certificatele, pe care le au acești berbeci ar fi falsificate cu scopul de a le crește prețul. Băieții deștepți din oierit ar fi prins momentul în care toți ciobanii căutau disperați berbeci cu origine ca să încaseze subvenția mare de la APIA. Astfel, peste noapte, berbeci slabi, jigăriți, ar fi fost înnobilați cu câte o origine.

berbeci-coperta_b

Ia, uitați-vă, cum arată amărâtul ăsta de berbec pe care l-am adus de la mine, de la stână, ca să-l vadă domnul ministrul că numai certificatul de origine este de el. Ce performanță fac io cu berbecul ăsta în turma mea?! Am dat pe el 1.300 de lei și l-am cumpărat ca să demonstrez ce berbeci de rasă cu certificate de origine se vând în țara asta. Cum să fac performanță cu mâțul ăsta, declara Ghiță Ciobanul, în urmă cu un an, tot pe 10 octombrie.

Originea presupus falsă la o parte dintre berbecii pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură plătește sprijinul cuplat nu a fost singura nemulțumire a oierilor protestatari. Ei au acuzat împărțirea nelegală a pășunilor, abuzuri ale primăriilor, au cerut să nu se mai vândă ovine fără buletine de analiză medicală, în acest fel să fie stopată răspândirea scrapiei, boală mortală și fără leac la ovine, au cerut să nu mai fie atribuite pășunilor celor care nu au animale, au cerut ministrului agriculturii Petre Daea să se termine cu afacerile necurate din oierit, păstorite se pare chiar din minister.

Petre Daea le-a promis ciobanilor, care i-au adus sub fereastră doi berbeci, că va dispune testarea tuturor berbecilor pentru care au fost eliberate certificate de origine. Astfel, se va vedea câți berbeci merită pe bună dreptate să fie numiți cu origine și să aibă un înscris care să le ateste originea. Ministrul agriculturii a mai spus că din 2019 niciun berbec nu se va mai vinde în România dacă nu are buletin de analiză. A doua chestiune urgentă pe agenda ministrului a fost schimbarea Legii pășunilor, în așa fel încât să fie eliminată posibilitatea de a fi atribuită, de către primării, celor care nu cresc sau dețin animale. Promisiunile ministrului agriculturii Petre Daea le-au fost făcute ciobanilor chiar în ziua protestului, 10 octombrie 2018.

Astăzi, suntem în 10 octombrie 2019. A căzut Guvernul Dăncilă, pleacă și Petre Daea de la Ministerul Agriculturii. Câte din promisiunile făcute ciobanilor, în urmă cu un an, au fost respectate de ministrul Petre Daea?


Vizualizat: 2571 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii