AGRARIA 2018! Crescătorii de ovine, care participă la Târgul AGRARIA, eveniment de excepție, organizat în comuna Jucu, județul Cluj, l-au așteptat vineri pe ministrul agriculturii, Petre Daea, cu oaie la groapă, o rețetă haiducească. Oaia a fost ținută aproape 13 ore într-o groapă plină de jar.
Crescătorul de ovine Gheorghe Căpuşan, cel care a pregătit oaia la groapă alături de mai multe persoane, a declarat că oaia la groapă aparţine şi poporului român şi încearcă să ducă tradiţia mai departe.
Am mai făcut oaie la groapă, am fost invitat la Agraria de asociaţia oierilor. Trebuie să avem o oaie nici prea bătrână, nici prea tânără, să fie un pic tunsă, fără multă blană pe ea. A fost învelită în lut, se beleşte oaia, se curăţă de măruntaie, care se scot, apoi se umple cu măruntaie, mirodenii, orez, morcovi, se coase cu umplura înăuntru. Trebuie să stea 12 ore în groapa cu jar, a declarat Căpuşan, pentru Mediafax.
Petre Daea a gustat din carnea oii coaptă într-o groapă cu jar și a declarat că gustul este excepțional și extraordinar.
Vreau să îi felicit pe aceşti oameni, nu am ştiut că mă voi întâlni cu un asemenea preparat. Au realizat un produs pe care eu nu l-am văzut în viaţa mea aşa pregătit. Mă întâlnesc pentru prima oară în viaţa mea cu acest produs, nu am mâncat niciodată aşa ceva. Ei vin cu tradiţia, cu îmbrăcămintea, a spus Daea.
În timpul vizitei la standurile cu oi, ministrul Agriculturii a hrănit mai multe animale cu porumb, a verificat calitatea lânii şi a asistat la o demonstraţie de tuns oi, cu foarfeca sau cu maşina de tuns, organizată pentru a arăta tradiţia din acest domeniu.
Târgul AGRARIA este unul dintre cele mai de marcă evenimente din agricultura românească. În acest an, la târgul din Jucu participă peste 300 de firme din 16 ţări. Ministrul agriculturii a fost însoțit vineri, la AGRARIA, de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.
Surse: Mediafax (declarații), Ferma (foto)