GUVERN. TVA pentru lucrările agricole, semințe, îngrășăminte, tot ce înseamnă inputuri în agricultură o să scadă de la 1 august de la 20% la 9%. Anunțul a fost făcută de primul ministru Dacian Cioloș la începutul ședinței de Guvern, ținută marți, 28 iunie 2016!
Un alt pachet pe care aş vrea să îl decidem astăzi şi sper că Ministerul de Finanţe a venit cu aceste propuneri pe care le-am discutat în trecut, e vorba de propuneri, de facilităţi fiscale care, fără a afecta în mod semnificativ bugetul de stat, ar putea să ducă la stimularea creşterii economice şi a dezvoltării activităţii productive sau inovative. Şi mă gândesc aici la măsuri care vizează sectorul agricol.
Astfel, vrem să propunem ca, de la 1 august, anul acesta, TVA-ul pentru lucrări agricole, pentru livrarea unor inputuri necesare pentru producţia agricolă, cum ar fi seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte produse necesare însămânţării sau cultivării plantelor în agricultură, dar şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole şi întreţinerii culturilor agricole, deci TVA-ul pentru achiziţia acestor inputuri şi pentru prestarea acestor servicii să scadă de la 20% la 9%, a spus premierul.
Facilitatea fiscală oferită agricultorilor ar urma să stimuleze lucrări agricole de calitate şi, creşterea productivităţii, dar în acelaşi timp să şi scoată la lumină anumite servicii care se prestează în agricultură şi care, în unele cazuri, în momentul de faţă se realizează la negru.
Anunţăm această decizie astăzi, în măsura în care Ministerul Finanţelor este pregătit şi sper ca această măsură să se repercuteze pozitiv şi asupra preţurilor pe care furnizorii de inputuri în agricultură le vor propune agricultorilor. Sau, altfel spus, ne aşteptăm să vedem această reducere a TVA-ului reflectată şi în preţul pe care furnizorii de seminţe, de îngrăşăminte, de produse de întreţinere a culturilor agricole le vor propune agricultorilor. Şi o să vă rog, la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Agriculturii, să monitorizăm acest lucru şi să facem publică diferenţa de preţuri pe care o vom putea observa, începând de mâine. Sunt convins că şi agricultorii, la rândul lor, vor face acest lucru, pentru că cred că este în interesul tuturor, şi al furnizorilor de inputuri, dar şi al agricultorilor şi al economiei din România, să avem o agricultură mai performantă care să folosească inputuri de calitate, a adăugat Cioloș.