Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CUMPĂRĂTORUL este REGELE ECONOMIEI DE PIAŢĂ!

Publicat: 19 noiembrie 2017 - 11:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

HIBRIDAREA ECONOMIEI NU E O SOLUŢIE PENTRU ROMÂNIA! În ultima vreme se tot scot de la naftalină tot felul de idei comunistoide care ar putea „ajuta” destrăbălata economie de talcioc a României.

Cererea vine, culmea, chiar dinspre mai marii investitori români, care se văd neputincioși în fața tăvălugului european. Dar, reinterpretarea economiei de piață din perspectiva planificării de partid este deja mult prea mult. Mai ales că vectorul minune numit Fondul Suveran de Investiții s-a cam pleoștit definitiv.

Deja avem pe planetă cel puțin două tipuri de economie de piață hibridată. Aproape în fiecare din aceste două cazuri există un dictator luminat la cârma lor: Putin în Rusia și Xi Jinping în China. Oficial, este o oarecare democrație, însă destul de controlată. Mai ales în ce privește opoziția de orice fel. Cam așa se întâmplă acum prin Ungaria și Polonia, iar România pare că tinde spre acest sistem în ultimele luni. Intervenția statului în economie este dorită cu insistență de ineficiența economică națională. Asta și din prea grăbita intrare în UE în lipsa unei economii funcționale care să fi creat o dinamică concurențială benefică. Dar să nu ducem introducerea în steril.

În principiu, faptul că majoritatea celor care au „privatizat” fostele businessuri comuniste au crescut cu economia socialistă, nostalgia după piețe sigure care să absoarbă și rebuturile ca pe sfintele moaște e perfect îndrituită. Ca și dezvoltarea planificată pe principii veșnic urcătoare și lipsite de emoții! Dar nu mai avem o piață socialistă la îndemână, iar populația este câștigată definitiv de un consumism care alimentează actuala creștere economică, așa că va fi imposibil de dus un război cu propriul popor. Un popor care vrea să consume produse de lux, în paralel cu produse îndoielnice, dar din abundență.

Cât privește reglarea pieței actuale, mai ales cea a bunurilor alimentare, e aproape imposibil de realizat, în condițiile în care nu există o contrabalansare la comerțul din retail. Așa se face că puținul comerț rămas la mâna producătorilor autohtoni se bucură de evoluțiile pozitive ale prețurilor din supermarket și ridică și ei prețurile. Pentru că un câștig din pix e întotdeauna binevenit și cumva de-al locului. Așa că nu avem o contrabalansare în momentele de umflări de prețuri la raft în baza unor articole de presă inflamante, reunite într-o strategie de marketing social. Rețelele sociale permit astfel de campanii inflamatoare sau defăimătoare; în funcție de mișcarea care se pregătește. Ca o frăgezire pentru un viitor șnițel! Mai ales că presa este avidă doar de un senzațional absurd și lipsit de logică și astfel preia, fără să mai digere absolut deloc, orice găselniță (să nu spun gogoriță) exagerantă. Astfel că vectorul infestant se propagă mai ceva ca o molimă din filmele americane. Ca virușii aduși în sistemele electronice!

Dar, ca să revenim la oile noastre, nicio reacție viscerală nu va face decât rău în acest joc al minții. Iar fără educarea consumatorilor, vom fi întotdeauna la mâna acestor campanii de făcut bani pe lipsa de informare corectă și onestă. Pe când, din păcate, COMUNICAREA GUVERNAMENTALĂ este VARZĂ! Iar pretențiile de conducători stelari și megavizionari duc în cel mai bun caz la evenimente de stradă. De revoluții nici nu poate fi vorba. Decât bine susținute de alte interese. Asta pentru că, fără să jignesc pe nimeni, poporul român nu are vocații revolute. Doar vocații de răsculați când le ajunge cuțitul la burtă prin toate oasele. Nu uitați că un viol bine prezentat poate fi perceput ca un „coup de foudre”. Iar o mișcare ridicolă sau o frază scăpată la ceas de microfon în mână pot fi ușor redresate de un comunicator priceput. La fel cum reacțiile viscerale de la nivel macro nu fac decât să pună gaz pe foc! De rezolvări ale problemelor în niciun caz!

Așa că nu mai așteptați alte reguli pentru economia de piață! Educați-vă simțul primar și încercați să acționați ca actori ce sunteți pe această scenă. Nu încercând să schimbați scenariul ca să fiți singuri în decor sau, și mai grav, prin împușcarea regizorului!

Și, ca o concluzie, prețul unui produs într-o economie de piață va fi întotdeauna cel acceptat de cumpărător. Pentru că, într-o economie de piață, cel care plătește la casă este regele!

Vizualizat: 1800 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

26 noiembrie 2020 - 10:34

ANIMALE CHINUITE. Autoritățile din Sibiu au intervenit pe 24 noiembrie 2020 pentru ridicarea a două cadavre de bovine din curtea unui sibian care locuiește în cartierul Valea Aurie. În grajdul improvizat au rămas alte trei bovine - spun martorii, care trăiesc în condiții sub orice critică. Flămânzite, ținute în mocirlă și bălegar de un metru. Proprietarul este același care în urmă cu doi ani și-a omorât calul în bătaie.

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

26 noiembrie 2020 - 09:48

COMUNICAT ANSVSA. În cadrul programului de audit planificat al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară (DG Sănătate și Siguranță Alimentară) se va desfășura, în perioada 7-16 decembrie 2020, în sistem videoconferință, Misiunea de audit a Comisiei Europene (DG-SANTE)/2020-6934. Obiectivul principal al auditului este evaluarea controalelor oficiale privind siguranța laptelui și a produselor din lapte efectuate de către autoritățile competente din România.

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

26 noiembrie 2020 - 08:16

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță că ajutoarele Covid-19 au început să fie transferate către conturile fermierilor încă de ieri, miercuri, 25 noiembrie 2020. Deocamdată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a comunicat sumele autorizate la plata acestor ajutoare.

URGENT APIA! TERMENE ACTE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR DE MAXIM 500 DE EURO/HA!

URGENT APIA! TERMENE ACTE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR DE MAXIM 500 DE EURO/HA!

26 noiembrie 2020 - 07:16

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenele obligatorii în decembrie 2020 pentru depunerea unor documente pentru plata subvențiilor pe hectar aferente acestui an. Cuantumul acestor subvenții ajunge și la peste 500 de euro pe hectar. Fermierii trebuie să țină seama de aceste termene limită pentru a se califica la plata subvențiilor APIA. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile furnizate nouă de către APIA.

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

25 noiembrie 2020 - 17:49

ANCHETA DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au emis astăzi un mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Niagu Martin Ianăș, consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Procurorii DNA îl acuză de luare de mită, anunță un comunicat DNA transmis media.

SUME MAI MARI ANUL ACESTA PENTRU PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA BOVINE!

SUME MAI MARI ANUL ACESTA PENTRU PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA BOVINE!

25 noiembrie 2020 - 16:27

SUBVENȚII APIA 2020! Plafonul total alocat anul acesta pentru plata sprijinului cuplat zootehnic a crescut cu 4.920.310 euro prin comparație cu suma totală alocată anul trecut, în 2019, pentru aceeași subvenție APIA. Astfel, anul acesta, Ministerul Agriculturii anunță, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că suma alocată pentru plata sprijinului cuplat este de 114.156.810 euro. Anul trecut, plafonul alocat a fost de 109.236.500 euro.

CUANTUM SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC PENTRU ANUL 2020!

CUANTUM SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC PENTRU ANUL 2020!

25 noiembrie 2020 - 15:43

ANUNȚ ASTĂZI MINISTERUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 25 noiembrie 2020, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că au fost stabilite sumele pentru plata sprijinului cuplat zootehnic, aferent anului de cerere 2020.

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE OVINE DEALU NEGRU: REALIZĂM CU ADEVĂRAT SELECȚIA LA RASA ȚURCANĂ ALBĂ 100% DE LAPTE!

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE OVINE DEALU NEGRU: REALIZĂM CU ADEVĂRAT SELECȚIA LA RASA ȚURCANĂ ALBĂ 100% DE LAPTE!

25 noiembrie 2020 - 13:03

VOCEA CRESCĂTORULUI. Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine Dealu Negru, Bistrița Năsăud, spune că realizează cu adevărat selecția la Țurcana Albă 100% de lapte și nu poate fi suspectată că membrii ei ar fi încasat în mod fraudulos sprijinul cuplat la ovine. AJCMO Dealu Negru a transmis către AGROINFO câteva precizări.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ A ÎNCEPUT PLATA AJUTORULUI DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ A ÎNCEPUT PLATA AJUTORULUI DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

25 noiembrie 2020 - 10:47

SUBVENȚII APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru cererile depuse în luna octombrie, aferente serviciilor prestate în luna septembrie și trimestrul al III-lea 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Scrisoare de la profesoară către părinţi:

Scrisoare de la profesoară către părinţi:
- "Dragi părinţi, vă rog să-l spălaţi pe Bulă! Miroase!" Detalii