Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CUMPĂRĂTORUL este REGELE ECONOMIEI DE PIAŢĂ!

Publicat: 19 noiembrie 2017 - 11:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

HIBRIDAREA ECONOMIEI NU E O SOLUŢIE PENTRU ROMÂNIA! În ultima vreme se tot scot de la naftalină tot felul de idei comunistoide care ar putea „ajuta” destrăbălata economie de talcioc a României.

Cererea vine, culmea, chiar dinspre mai marii investitori români, care se văd neputincioși în fața tăvălugului european. Dar, reinterpretarea economiei de piață din perspectiva planificării de partid este deja mult prea mult. Mai ales că vectorul minune numit Fondul Suveran de Investiții s-a cam pleoștit definitiv.

Deja avem pe planetă cel puțin două tipuri de economie de piață hibridată. Aproape în fiecare din aceste două cazuri există un dictator luminat la cârma lor: Putin în Rusia și Xi Jinping în China. Oficial, este o oarecare democrație, însă destul de controlată. Mai ales în ce privește opoziția de orice fel. Cam așa se întâmplă acum prin Ungaria și Polonia, iar România pare că tinde spre acest sistem în ultimele luni. Intervenția statului în economie este dorită cu insistență de ineficiența economică națională. Asta și din prea grăbita intrare în UE în lipsa unei economii funcționale care să fi creat o dinamică concurențială benefică. Dar să nu ducem introducerea în steril.

În principiu, faptul că majoritatea celor care au „privatizat” fostele businessuri comuniste au crescut cu economia socialistă, nostalgia după piețe sigure care să absoarbă și rebuturile ca pe sfintele moaște e perfect îndrituită. Ca și dezvoltarea planificată pe principii veșnic urcătoare și lipsite de emoții! Dar nu mai avem o piață socialistă la îndemână, iar populația este câștigată definitiv de un consumism care alimentează actuala creștere economică, așa că va fi imposibil de dus un război cu propriul popor. Un popor care vrea să consume produse de lux, în paralel cu produse îndoielnice, dar din abundență.

Cât privește reglarea pieței actuale, mai ales cea a bunurilor alimentare, e aproape imposibil de realizat, în condițiile în care nu există o contrabalansare la comerțul din retail. Așa se face că puținul comerț rămas la mâna producătorilor autohtoni se bucură de evoluțiile pozitive ale prețurilor din supermarket și ridică și ei prețurile. Pentru că un câștig din pix e întotdeauna binevenit și cumva de-al locului. Așa că nu avem o contrabalansare în momentele de umflări de prețuri la raft în baza unor articole de presă inflamante, reunite într-o strategie de marketing social. Rețelele sociale permit astfel de campanii inflamatoare sau defăimătoare; în funcție de mișcarea care se pregătește. Ca o frăgezire pentru un viitor șnițel! Mai ales că presa este avidă doar de un senzațional absurd și lipsit de logică și astfel preia, fără să mai digere absolut deloc, orice găselniță (să nu spun gogoriță) exagerantă. Astfel că vectorul infestant se propagă mai ceva ca o molimă din filmele americane. Ca virușii aduși în sistemele electronice!

Dar, ca să revenim la oile noastre, nicio reacție viscerală nu va face decât rău în acest joc al minții. Iar fără educarea consumatorilor, vom fi întotdeauna la mâna acestor campanii de făcut bani pe lipsa de informare corectă și onestă. Pe când, din păcate, COMUNICAREA GUVERNAMENTALĂ este VARZĂ! Iar pretențiile de conducători stelari și megavizionari duc în cel mai bun caz la evenimente de stradă. De revoluții nici nu poate fi vorba. Decât bine susținute de alte interese. Asta pentru că, fără să jignesc pe nimeni, poporul român nu are vocații revolute. Doar vocații de răsculați când le ajunge cuțitul la burtă prin toate oasele. Nu uitați că un viol bine prezentat poate fi perceput ca un „coup de foudre”. Iar o mișcare ridicolă sau o frază scăpată la ceas de microfon în mână pot fi ușor redresate de un comunicator priceput. La fel cum reacțiile viscerale de la nivel macro nu fac decât să pună gaz pe foc! De rezolvări ale problemelor în niciun caz!

Așa că nu mai așteptați alte reguli pentru economia de piață! Educați-vă simțul primar și încercați să acționați ca actori ce sunteți pe această scenă. Nu încercând să schimbați scenariul ca să fiți singuri în decor sau, și mai grav, prin împușcarea regizorului!

Și, ca o concluzie, prețul unui produs într-o economie de piață va fi întotdeauna cel acceptat de cumpărător. Pentru că, într-o economie de piață, cel care plătește la casă este regele!

Vizualizat: 1727 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

27 mai 2020 - 17:09

URGENȚĂ DE GRAD ZERO PENTRU SALVAREA ȚĂRANILOR! Micile ferme se vor autodizolva, fermierii nu vor mai crește animale, nu vor mai cultiva pământul. Oierii nu au unde să-și vândă mieii și lâna, crescătorii de vaci nu au unde să vândă laptele, gospodăriile țărănești sunt în pericol, avertizează astăzi senatorul PMP Maramureș Severica Covaciu, într-o interpelare pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros.

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

27 mai 2020 - 13:51

SCHEMĂ DE AJUTOR PENTRU FERMIERI! Ministerul Agriculturii va notifica la Comisia Europeană o nouă schemă de ajutor pentru fermieri, acordată pe hectarul de teren calamitat de secetă. Fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor primi o sumă forfetară (sumă fixă n.r.) care, cel mai probabil, se va acorda pe hectarul de teren calamitat. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat MADR Emil Florian Dumitru.

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

27 mai 2020 - 13:14

COMUNICAT! Președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) a transmis către AGROINFO o reacție la decizia Comisiei Europene de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor în culturile agricole. Vasile Iosif susține că România utilizează, în prezent, 700 gr/ha substanță activă din pesticide în timp ce media UE este de 2 kg/ha. Fără utilizarea neonicotinoidelor, fermierii români pierd un milion hectare de porumb și floarea soarelui, mai spune acesta.

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

27 mai 2020 - 10:09

LA CAPĂTUL PUTERILOR! Mistreții fac ravagii în mai multe comune din județul Alba. În Poiana Vadului, crescătorii de animale sunt la capătul puterilor. Zeci de hectare de pășune și fânațe sunt distruse de mistreți. În ritmul ăsta, crescătorii nu mai au unde să-și pășuneze animalele. Mulți localnici renunță să mai facă plângeri pentru că nu mai speră în despăgubiri. Gardul electric, sârma ghimpată nu mai sunt o piedică pentru sălbăticiuni. Prefectura Alba solicită ca 2.200 de mistreți să fie recoltați.

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

27 mai 2020 - 08:39

JALE. Fermierii români din mai multe zone ale țării își plâng în pumni truda și banii cheltuiți pentru cultivarea pământului. A bătut cu furie grindina, a și nins în Alba, Harghita, peste munca lor istovitoare, peste legumele puse cu grijă. Cine-i va despăgubi pentru trudă?!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

26 mai 2020 - 17:01

NINSOARE ÎN LUNA MAI! În comuna Livezile, județul Alba, a nins puternic astăzi ca în plină iarnă și s-a așternut un strat de zăpadă. Imaginile au fost postate pe Facebook.

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

26 mai 2020 - 15:57

OFICIAL! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru completarea art. 9 din legea apelor nr. 107/1996, care prevede ca utilizarea apelor subterane pentru irigaţii să fie scutită de la plata taxei specifice pentru perioada stării de urgenţă şi pentru încă şase luni.

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

26 mai 2020 - 14:15

URGENT SUBVENȚII APIA 2020! Primăriile trebuie să elibereze urgent adeverințele de la registrele agricole pentru fermierii care solicită subvenții agricole și să le transmită către Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Adeverința trebuie anexată obligatoriu la cererea unică depusă de fermieri pentru subvențiile din agricultură aferente acestui an.

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 09:05

OFICIAL. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), efectivele de porcine au înregistrat o creștere ușoară la sfârșitul anului 2019 prin comparație cu anul 2018, în ciuda pestei porcine africane care împânzește țara și din pricina căreia au fost uciși sute de mii de porci. Datele oficiale relevă că scăderea este la efectivul de scroafe, matcă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!