La respectarea regulilor impuse fermierilor de Comisia Europeană, toate țările sunt egale. Când se împart banii din pușculiță însă, egalitatea dispare. Italia are o alocare totală de 52 de miliarde de euro pentru o perioadă de 7 ani, din care 37,5 miliarde sunt bani europeni. Din sumă, 4 miliarde de euro, anual, sunt destinați plăților directe, Pilonul 1.
Dacă pentru Pilonul 1, plăți directe sau subvenții acordate fermierilor italieni și acoperite în întregime din bani europeni (FEGA), Italia a pus deoparte 27 de miliarde de euro, pentru Pilonul 2 suma este ceva mai mică, 21 de miliarde de euro. Adică, 3 miliarde de euro anual pentru măsurile de finanțare. Jumătate din suma pentru Pilonul 2 este asigurată din fonduri europene și jumătate de la bugetul de stat. La fondurile destinate finanțării măsurilor de dezvoltare rurală din cele două piloane, adică 48 de miliarde de euro, se pot adăuga 4 miliarde de euro, bani proveniți de la Organizarea Comună a Piețelor din rezerva destinată sectoarelor aflate în criză.
Plata directă pentru un fermier italian se compune din: 58% plata de bază (SAPS sau plata pe suprafață) + 30% plata pentru înverzire sau greening+11% sprijin cuplat+1% plata pentru tinerii fermieri și, după caz, se adaugă și plata redistributivă. Potrivit ghidului PAC 2014-2020 creat de Ministerul Politicilor Agricole, Alimentare și Pădurilor din Italia, plata pentru tinerii agricultori poate să ajungă până la un procent de 2%, dacă este cazul, iar diferența va fi acoperită din resurse naționale. Anul trecut, în ianuarie, la Comisia pentru agricultură din Senatul Italiei a fost prezentat graficul cu stadiul plăților directe în agricultură.
Să vedem ce subvenții ar putea încasa fermierii italieni. Deci, plata pe suprafață, SAPS, la cultura de grâu dur - 600 euro/ha, pentru un alt soi de grâu - 350 de euro/ha, aceeași sumă fiind încasată și pentru cultura de porumb. Pentru livezile de măslin - 950 euro/ha, pentru orez - 1.000 euro/ha, tomate destinate procesării/industrializării 2.300 euro/ha și tutun 3.300 euro/ha. Pentru sectorul zootehnic sunt alocate, în 2015, 212 milioane de euro pentru susținerea producției de calitate și ameliorarea raselor. Din această sumă, pentru vacile de lapte sunt rezervate 75 milioane de euro. Pentru bovinele de carne sunt alocate 108 milioane de euro împărțite după cum urmează: 41 de milioane de euro pentru cele 5 rase de de bovine de carne înscrise în Registrul genealogic și 67 de milioane de euro pentru tineret taurin, cu vârsta între 12 și 24 de luni, deținut în fermă de cel puțin 6 luni. Cuantumul subvențiilor de bază din sectorul zootehnic, fără să fie adăugate alte scheme de sprijin, se prezintă așa: 56 euro/cap de vaca de lapte, 40 euro/cap de vacă de lapte din zona montană; între 45 și 49 euro/cap de vițel; 12 euro/cap de ovină. Valorile sunt estimate.
Tendințele pe care le urmează agricultura italiană în noul program sunt: sprijinirea tinerilor fermierilor, crearea unui nou model de dezvoltare pentru susținerea zonelor montane, protejarea mediului și, foarte interesant, susținerea fermierilor prin plățile directe. Sprijinul cuplat este concentrat, așa cum o spune și politica UE, în sectoarele aflate în dificultate pentru eficientizarea lor.