Adama
Vinasa Rompak

CUM SE FACE CROTALIEREA ANIMALELOR! CE PLĂTESC FERMIERII?

Publicat: 21 martie 2019 - 14:34
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ORDIN ANSVSA! AGROINFO a publicat cazul crescătorilor de animale din comuna Ileana, județul Călărași, care să plătească manopera de montare a crotaliului la animale, chiar dacă vârsta acestora nu depășește termenul legal stabilit prin lege pentru manopera gratuită. Pentru că avem multe întrebări de la fermieri în legătură cu ce se plătește pentru crotaliere, revenim cu lămuriri astfel încât să fie cât mai clar pentru crescătorii de animale.

Potrivit Ordinului ANSVSA 40/2010 actualizat, dacă identificarea animalelor se face până la vârsta de 20 zile la bovine, 6 luni la ovine și caprine și 60 zile la porcine, proprietarul animalelor plătește contravaloarea crotaliei și deplasarea medicului veterinar, iar manopera de identificare, adică montarea efectivă a crotaliului, este suportată de către stat. Atenție! Manopera nu o plătește crescătorul de animale! Condiția obligatorie pentru ca această manoperă să fie gratuită este ca animalele să nu depășească limita de vârstă prevăzută în actul normativ.

Dacă identificarea animalelor se face după aceste vârste, după ce au trecut cele 20 de zile la bovine, 6 luni la ovine/caprine și 60 de zile la porcine, proprietarul va suporta și costul manoperei de aplicare a crotaliului.

Dr. Eugenia Popescu, Sănătate Animală, DSV Călărași ne-a explicat că crotalierea este un proces complex care include cumpărarea crotaliului, aplicarea crotaliului, introducerea animalelor în baza de date. Proprietarul animalelor, fermierul plătește prețul crotaliului, iar manopera de aplicare este suportată de către stat în cazul în care vârsta animalelor nu a depășit limita prevăzută în Ordinul ANSVSA 40/2010.

În comuna Ileana din județul Călărași, crescătorii de animale sunt nevoiți să plătească și manopera.  Este un caz aparte pentru că nu au medic veterinar concesionar. Adică,  fermierii achită prețul crotaliului, deplasarea medicului, manopera de aplicare a crotaliului chiar dacă animalele care trebuie crotaliate nu au depășit limita de vârstă prevăzută de norma sanitară veterinară și manopera de aplicare a crotaliului ar trebui să fie gratuită.

DSV Călărași respectă legea. În comuna Ileana, însă, e un caz aparte. S-a organizat de două ori licitație pentru ocuparea postului de medic veterinar concesionar și nu s-a prezentat nimeni. În cazul acesta, crescătorii trebuie să suporte și manopera de aplicare a crotaliilor, ne lămurește dr. Popescu. Concret, acești crescători de animale, deși nu au nicio vină că nu au medic veterinar concesionar, suportă toate costurile de crotaliere. Dacă ar avea un medic veterinar în comună ar plăti doar prețul crotaliilor, nu și manopera de punere a crotaliilor care în localitățile cu medic veterinar concesionar este suportată de către stat.

Obligațiile crescătorilor de animale  și medicilor veterinari concesionari conform Ordinului ANSVSA 40/2010.

Proprietarii de animale sunt obligați să anunțe medicul veterinar concesionar, în cel mai scurt timp, în legatură cu orice eveniment ce are loc în exploatația personală: fătare, moarte, sacrificare, pierdere, furtul, pierderi de crotalii.

În cazul fătării, proprietarul anunță evenimentul în timp util, solicită crotalierea animalului, primește formularul F1, după care, dacă este vorba de bovine, cu formularul de identificare merge la DSVSA și solicită eliberarea pașaportului.

În cazul morții animalului, proprietarul anunță medicul veterinar concesionar care va recolta probe pentru laborator, va ridica crotaliile animalului și pașportul, dacă este vorba de bovine și va înmâna proprietarului formularul F3 de declarare eveniment.

În cazul sacrificării animalelor proprietarul anunță medicul veterinar concesionar, predă crotaliile și primește formularul F3 de la medic. Bovinele peste 24 luni , ovinele și caprinele peste 18 luni nu pot fi sacrificate decât la abator. În caz de sacrificare de necesitate în gospodăria proprietarului a acestora trebuie chemat medicul veterinar pentru a recolta trunchiul cerebral în vederea analizelor pentru encefalopatii.

Pierderea sau furtul animalelor se anunță la politie , dar și medicului veterinar care va elibera proprietarului  formularul F3 de declarare eveniment. În caz de regăsire a animalului proprietarul anunță medicul veterinar concesionar care are posibilitatea să readucă în sistem animalul eliberând pentru proprietar un alt F3.

Pierderea  crotaliilor este, de asemenea, anunțată de către proprietar medicului veterinar care elibereaza F3 de pierdere crotalie și comandă la o firmă autorizată dublura de crotalii ce vor fi aplicate în timp  util.

Numai medicul veterinar concesionar împuternicit să realizeze actiunile strategice în localitatea respectivă poate realiza acțiunile de identificare și înregistrare a animalelor. Proprietarii sunt obligați să anunțe medicul veterinar și să suporte plata contravalorii crotaliilor, manoperei (când animalele au depășit limita de vârstă prevăzută în lege pentru gratuitate n.r.) și deplasării medicului veterinar.

Proprietarul este obligat să pastreze toate documentele eliberate de medicul veterinar într-un dosar ce se numește registrul de exploatație. Nerespectarea  obligațiilor ce revin proprietarilor atrage după sine sancționarea contravențională conform legislației în vigoare, Informare publicată pe pagina oficială ANSVSA de dr. Tolea Sandu Marius, DSVSA Dâmbovița.

 

Vizualizat: 14233 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Tascu
|
03. 21, 2019. Thursday 21:54
Pentru corecta informare a crescătorilor faceți va rog precizarea ca in cazul exploatațiilor care au personalitate juridică (exploatații de tip A,etc ) ,statul nu suporta manopera .
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii